Κατέκτησε το ATP Finals ο Τσιτσιπάς – Νίκησε στον τελικό τον Ντόμινικ Τιμ

Είναι ο πρώτος μεγάλος τίτλος της καριέρας του

DxWl5S VsAEkYCG 1

Ο 21χρονος Έλληνας νίκησε στον τελικό των ΑΤΡ Finals τον Αυστριακό Ντόμινικ Τιμ με 6-7 (6-8), 6-2, 7-6 (7-4) σε θρίλερ 2,5 ωρών και κατέκτησε πανάξια τον τίτλο, στο τουρνουά του Λονδίνου όπου έλαβαν μέρος οι 8 κορυφαίοι τενίστες της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο Τσιτσιπάς νίκησε διαδοχικά τους Μεντβέντεφ, Ζβέρεφ, Φέντερερ, Τιμ και ηττήθηκε μόνο από τον Ναδάλ στα σημεία, σε αγώνα χωρίς βαθμολογική αξία. Το φινάλε τον βρήκε να πανηγυρίζει στο τερέν της Ο2 Arena, να ζητωκραυγάζει από ενθουσιασμό, να αγκαλιάζει τον σπουδαίο αντίπαλό του, να αποθεώνεται από 15.000 κόσμο.

“Bring me with you”, έγραψε, κάπως αινιγματικά, στην κάμερα των Βρετανών. Είναι ο πρώτος μεγάλος τίτλος της καριέρας του, από τους πολλούς που ασφαλώς θα ακολουθήσουν.

«Πραγματικά δεν ξέρω πώς γύρισα το ματς και πώς έπαιξα τόσο καλά στο δεύτερο σετ», ομολόγησε με πρόσωπο που έλαμπε από χαρά. «Νιώθω τεράστια ανακούφιση, αλλά και ικανοποίηση για αυτή τη σπουδαία εμφάνιση και τη μαχητική διάθεση. Είναι απίστευτο, που είχα ολόκληρο στρατό από υποστηρικτές πίσω μου. Μου χάρισαν ενέργεια και αυτοπεποίθηση με τις ελληνικές σημαίες, τους ευχαριστώ έναν προς έναν.

Ο αγώνας κρίθηκε στο tiebreak του τελευταίου σετ, όταν ο +Τσιτσιπάς κέρδισε τρεις πολύτιμους πόντους στο σερβίρισμα του Τιμ. Το 4-1 έγινε 4-4, αλλά ο Στέφανος τελείωσε το ματς με τρεις απανωτές μικρές νίκες, για να γνωρίσει την αποθέωση.

Στο πρώτο σετ, που κράτησε 65 λεπτά, οι δύο τενίστες έχασαν αρκετές ευκαιρίες για να πάρουν προβάδισμα. Ο Τιμ ξεκίνησε το tiebreak με 3-0 και τελείωσε το σετ με δύο απανωτούς πόντους μετά το 6-6.

Ωστόσο, ο Τσιτσιπάς ξεκίνησε αποφασιστικά το δεύτερο σετ, σπάζοντας δύο φορές το σερβίς του Αυστριακού. Μετά το 4-0, ο δρόμος προς την ισοφάριση έγινε κατηφορικός.

Ο Στέφανος πέτυχε «μπρέικ» και στις αρχές του τρίτου σετ, αλλά ο Τιμ απάντησε με τον ίδιο τρόπο για το 3-3 της απόλυτης ισοπαλίας, η οποία έφτασε ως το 6-6. Ήταν γραφτό, να κριθούν όλα πάνω στο τεντωμένο σχοινί.

Σχεδόν αλάνθαστο όποτε ανέβαινε στο φιλέ, το Ελληνόπουλο βελτίωνε την απόδοσή του όσο περνούσε η ώρα, παρά τη φυσιολογική κόπωση από τους συνεχόμενους αγώνες (Παρασκευή Ναδάλ, Σάββατο Φέντερερ, Κυριακή Τιμ).

Ο Τιμ είχε ρεπό την Παρασκευή όσο ο Τσιτσιπάς αντιμετώπιζε τον Ράφα Ναδάλ, ενώ την προηγούμενη μέρα έπαιξε χαλαρά το βαθμολογικά αδιάφορο ματς με τον αποκλεισμένο Μπερετίνι.

Αυτή ήταν η 3η νίκη του Τσιτσιπά σε 7 αναμετρήσεις με τον Τιμ και η πρώτη φετινή, μετά την ήττα του στον τελικό του Οκτωβρίου στο Πεκίνο.

Ο 26χρονος Τιμ ήταν φιναλίστ στο «Ρολάν Γκαρός» του 2019 και του 2018 και θεωρείται σπεσιαλίστας στο χώμα, αλλά δεν έχει κερδίσει τίτλο Masters στην καριέρα του. Τα ΑΤΡ Finals έγιναν σε πλαστική επιφάνεια, η οποία ευνοούσε ελαφρά τον Τσιτσιπά.

Ανάμεσα στο κοινό που γέμισε την Ο2 Arena ήταν πάρα πολλοί Έλληνες θεατές. Στα θεωρεία των επισήμων κάθισαν διάσημοι ηθοποιοί όπως οι Χιου Γκραντ, Γούντι Χάρελσον και παλαίμαχοι άσοι του τένις, σαν τον Στέφαν Έντμπεργκ που παρέδωσε το τρόπαιο στον Τσιτσιπά.

Το πρωθυπουργικό ζεύγος Κυριάκου και Μαρέβας Μητσοτάκη, που επέλεξε να περάσει την επέτειο του Πολυτεχνείου με οικογενειακό τουρισμό στο Λονδίνο, δεν εμφανίστηκε αυτή τη φορά στο γήπεδο.

Mέσα στο 2019 και πριν τα ΑΤΡ Finals, ο Τσιτσιπάς κέρδισε δύο τίτλους (Μασσαλία, Εστορίλ), έφτασε στα ημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν, ενώ νίκησε σε διάφορα τουρνουά όλους τους σπουδαίους αντιπάλους που τον συνοδεύουν στην πρώτη επτάδα της παγκόσμιας κατάταξης: Ναδάλ, Τζόκοβιτς, Φέντερερ, Μεντβέντεφ, Ζβέρεφ και τώρα Τιμ.

Ο 21χρονος Έλληνας τελειώνει τη σεζόν στο νούμερο 6, ενώ την άνοιξη είχε φτάσει και στο 5, όπου σήμερα βρίσκεται ο Τιμ. Τα συνολικά κέρδη της καριέρας του ξεπερνούν πλέον τα 7,5 εκατομμύρια δολάρια.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…