«Κατεχόμενη ζώνη» τα Εξάρχεια- 100 προσαγωγές

«Πνιγμένο» στους αστυνομικούς το κέντρο της Αθήνας με αποκλεισμένους πολίτες και δεκάδες προσαγωγές.-Όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού σε όλη την Ελλάδα -Διαμαρτυρία του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας στην Αστυνομία και στο ΥΠΡΟΠΟ 

5199855

Ο Χρυσοχοΐδης και η ΕΛΑΣ κάνουν και πάλι την Αθήνα άνω – κάτω, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που κατέκλυσαν τα Εξάρχεια και προχωρούν κάθε τόσο σε προσαγωγές πολιτών που επιχειρούν να προσεγγίσουν το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου.

Ως το απόγευμα  η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε 100 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 60 έγιναν κοντά στο σημείο δολοφονίας και οι υπόλοιπες στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Το μεσημέρι η ομάδα ΔΕΛΤΑ και άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση κρότου λάμψης για να απομακρύνουν διαδηλωτές που εμφανίστηκαν με πανό στην πλατεία Εξαρχείων.

Συνεχώς σημειώνονται διαπληκτισμοί ανάμεσα σε πολίτες που προσέρχονται μεμονωμένα και όχι σε ομάδες και ΜΑΤ. Την ίδια αντιμετώπιση έχουν και οι φωτορεπόρτερ που προσπαθούν να προσεγγίσουν στο σημείο για να κάνουν τη δουλειά τους.

Μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση επιτράπηκε στον πρώην γυμνασιάρχη του Αλέξη στη Σχολή Μωραΐτη, που έχει τοποθετηθεί πολλές για τη δολοφονία του μαθητή του, για να αφήσει στο σημείο ένα κλαδί με ρόδια.

 

Προσαγωγές και στη Θεσσαλονίκη

Στην προσαγωγή τριών νεαρών ατόμων προχώρησαν οι αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη, με φόντο την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Σύμφωνα με το thestival, οι δύο πρώτες προσαγωγές έγιναν στη Λεωφόρο Στρατού, όταν ομάδα περίπου 30 ατόμων ανάρτησε τρία πανό μπροστά στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

 

5fccc868825e633f0450b722
 

Λίγο αργότερα οι αστυνομικοί προσήγαγαν ένα ακόμα άτομο. Κλιμάκιο της ΕΛΑΣ εντόπισε τον νεαρό να κινείται στην πλατεία Αριστοτέλους και κατά τον έλεγχο εντοπίστηκε να έχει μαζί του ένα πανό.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε ελέγχους ατόμων περιμετρικά των παραπάνω σημείων, συνιστώντας στους διερχόμενους να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Ένταση και στα Χανιά

Ένταση και μικρής έκστασης επεισόδια «σημάδεψαν» το μεσημέρι την συγκέντρωση που πραγματοποίησε ομάδα πολιτών στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων, με αφορμή την επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Από νωρίς το πρωί στην πλατεία της δημοτικής αγοράς είχαν συγκεντρωθεί αστυνομικές δυνάμεις, καθώς υπήρχε απαγόρευση συγκεντρώσεων λόγω των μέτρων για την πανδημία. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο πεζοδρόμιο απέναντι από την πλατεία άρχισαν να συγκεντρώνονται πολίτες που κρατώντας δύο πανό επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία παρά τις συστάσεις της ΕΛΑΣ να διαλυθούν.

 

5fccc360825e6332910d4f72
 

Όταν η ομάδα των πολιτών επιχείρησε να πραγματοποιήσει την πορεία αστυνομικοί κινήθηκαν προς αυτούς πετώντας δύο χειροβομβίδες κρότου λάμψης και αποσπώντας τους ένα πανό. Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στο σημείο φωνάζοντας συνθήματα και εν μέσω έντασης οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 9 προσαγωγές πολιτών που οδηγήθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο της πόλης. Όσοι παρέμειναν στο σημείο ζητούσαν από τους αστυνομικούς να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες, ενώ μικρή ομάδα από τους συγκεντρωμένους πραγματοποίησε πορεία στην οδό Κυδωνίας.

Διαμαρτυρία του  ΔΣΑ στην Αστυνομία και στο ΥΠΡΟΠΟ

Τη διαμαρτυρία του για τις προσαγωγές – συλλήψεις δικηγόρων στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, εκφράζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της (ΔΣΑ) Αθήνας Δημήτρης Βερβεσός. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΣΑ αναφέρονται τα εξής:

«Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, διαμαρτυρήθηκε έντονα στις αστυνομικές αρχές, αλλά και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις προσαγωγές / συλλήψεις δικηγόρων που έγιναν σήμερα από την ΕΛ.ΑΣ., στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος στα Εξάρχεια.

H πρωτοφανής αυτή ενέργεια των αστυνομικών αρχών που παρεμπόδισε τους συναδέλφους από το να ασκήσουν το υπερασπιστικό τους καθήκον παραβιάζει την ουσία του δικηγορικού λειτουργήματος και πλήττει σοβαρά τον πυρήνα του κράτους δικαίου.

Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, παράλληλα, ζήτησε να τηρηθεί άμεσα ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας που δεν επιτρέπει την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για τους δικηγόρους».
 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…