Κατατίθεται η πρώτη μήνυση κατά του Chatpic στην Ελλάδα

Η Σοφία, μια από τις γυναίκες που εντόπισαν τις φωτογραφίες τους στο Chatpic περιγράφει στο koutipandoras.gr την εμπειρία της και την απόφαση της να κινηθεί νομικά. Όπως εξηγεί και η δικηγόρος της, πρόκειται για μια μεγάλη δικαστική μάχη, καθώς πρόκειται να στραφούν και κατά της παγκόσμιας πλατφόρμας Chatpic και όχι μόνο κατά του ανθρώπου που ανέβασε τις φωτογραφίες της καταγγέλλουσας. Πλατφόρμες όπως το Chatpic και το Volafile ήταν και είναι οι στέγες της εκδικητικής πορνογραφίας/revenge porn. Οι χρήστες τους δρουν με όρους αγέλης και μαστροπείας στοχοποιώντας γυναίκες και δίνοντας τα στοιχεία τους, σε κάποιες περιπτώσεις και τις διευθύνσεις τους, ενώ οι πλατφόρμες δεν κάνουν κανέναν έλεγχο στο υλικό που αναρτάται, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να ανεβαίνουν φωτογραφίες μέχρι και ανήλικων γυναικών ή ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

photo 1601691244706 7427e2073a71

Ήταν Δεκέμβριος του 2020 όταν η πλατφόρμα Chatpic.org έγινε ευρέως γνωστή, όταν ήρθαν στο φως καταγγελίες γυναικών που βρήκαν τις φωτογραφίες τους εκεί μέσα. Μετά το κύμα οργής που ξέσπασε αρχικά στο Twitter με το hashtag #cancelchatpicorg η πλατφόρμα έκλεισε για λίγο, για να επαναλειτουργήσει περίπου ένα μήνα μετά. 

Πλατφόρμες όπως το Chatpic και το Volafile ήταν και είναι οι στέγες της εκδικητικής πορνογραφίας/revenge porn, καθώς αποτελούν σημεία του διαδικτύου στα οποία ο οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει την ανωνυμία του και να διαμοιράσει υλικό με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Υλικό όπως γυμνές φωτογραφίες γυναικών και ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που μπορεί να έχει λάβει κάποιος σε μια ιδιωτική συνομιλία μέσω των κοινωνικών δικτύων ή βίντεο που μπορεί να έχουν τραβήξει άνθρωποι με τους οποίους σχετίστηκαν σεξουαλικά ή ερωτικοί σύντροφοι που θέλησαν να τις εκδικηθούν. 

Υποθετικά υπάρχουν κάποιοι κανόνες, και στην αρχική σελίδα του site εμφανίζεται για παράδειγμα η επισήμανση να μην αναρτώνται φωτογραφίες ανηλίκων, ενώ η πλατφόρμα προειδοποιεί τους χρήστες πως αν εντοπίσει τέτοια ανάρτηση – κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αναφορές από άλλους χρήστες- απλώς θα τους αποκλείσει, χωρίς πάντως να ειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές.  Μάλιστα οι δημιουργοί του, γνωρίζοντας το περιεχόμενο που αναρτάται σχολιάζουν ειρωνικά πως «αν προσβάλλεσαι εύκολα καλό είναι να βγεις από το site». 

Κανείς ωστόσο δεν ελέγχει το περιεχόμενο των φωτογραφιών, ενώ στους χρήστες παρέχεται πλήρης ανωνυμία χωρίς καν να απαιτείται εγγραφή για να αναρτήσουν ή να δουν φωτογραφίες που έχουν αναρτήσει άλλοι. 

Χρήστες που δρουν με όρους αγέλης και μαστροπείας

Μέσα στο site δεν υπάρχουν μόνο φωτογραφίες γυναικών ή ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που μοιράστηκαν κάποιες ιδιωτικές στιγμές με συγκεκριμένους μόνο ανθρώπους στα αυστηρά πλαίσια της ιδιωτικής ζωής, ούτε μόνο χρήστες που λειτουργούν με σκοπό την εκδίκηση. Είναι πολλοί εκείνοι που κλέβουν φωτογραφίες γυναικών από τα κοινωνικά δίκτυα, τις αναρτούν και ζητούν να μάθουν πληροφορίες για τη ζωή τους ή αντίστοιχα παραθέτουν πληροφορίες, όπως οι διευθύνσεις, τα τηλέφωνα και το ονοματεπώνυμο των γυναικών, ενώ υπάρχουν και κλειδωμένοι φάκελοι για τους οποίους γίνονται ανταλλαγές κωδικών μεταξύ των χρηστών. Φάκελοι που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το περιεχόμενο τους εάν δεν του δοθεί πρόσβαση από τον χρήστη που το έχει αναρτήσει. Εν ολίγοις γίνεται ανταλλαγή πορνογραφικού υλικού, οι χρήστες στοχοποιούν τα θύματά τους αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες της ζωής τους, με σκοπό να τα διασύρουν και να τα εκθέσουν ή να τα θέσουν και σε κίνδυνο, αφού κανείς δεν εγγυάται το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία αυτά. 

Υπάρχουν μέχρι και φωτογραφίες γυναικών που έχουν τραβηχτεί έξω στο δρόμο ή σε παραλίες, οι οποίες φακελώνονται κυριολεκτικά , ενώ το Koutipandoras.gr έχει στη διάθεση του, ακόμη μια μαρτυρία κοπέλας, η οποία επιβεβαιώνει πως φωτογραφίες της από την περίοδο που ήταν ανήλικη, ανέβηκαν στο site. Παρόμοια μαρτυρία είχε δημοσιευτεί και πριν λίγες ημέρες από ακόμη μια γυναίκα η οποία υποστήριξε πως βρήκε στη συγκεκριμένη πλατφόρμα φωτογραφίες της από την εποχή που ήταν επίσης ανήλικη. 

Η Σοφία Α. είναι μια από τις κοπέλες που βρήκαν φωτογραφίες τους στο Chatpic. Όπως λέει στο Koutipandoras.gr  «Στις 4 Απριλίου, μία φίλη μου που παρακολουθεί συχνά το σάιτ για να ειδοποιεί τυχόν γνωστές της κοπέλες με ειδοποίησε ότι οι φωτογραφίες μου βρίσκονται στο συγκεκριμένο site.  Μπήκα, είδα τις φωτογραφίες που αποδείκνυαν αυτό το πράγμα, και έτσι το έμαθα. Τις φωτογραφίες τις είχα στείλει πριν από δυο χρόνια, όταν ήμουν 24ων ετών σ’ έναν άνθρωπο του κοινωνικού μου κύκλου με τον οποίο είχα ξεκινήσει ερωτική επικοινωνία. Ήταν ο μόνος που τις είχε. 

Στο συγκεκριμένο site στην αρχή είχαν ανέβει δημόσια, όμως αργότερα τις έβαλε σε έναν ιδιωτικό φάκελο για τον οποίο χρειαζόταν κωδικός. Όταν με ενημέρωσαν, είχαν ήδη μπει στον φάκελο με τον κωδικό. Έψαχνα τρόπο να μπω και μετά από λίγο, αφού βρήκα τον κωδικό, μπήκαμε στον φάκελο τρία άτομα ταυτόχρονα, εγώ, το αγόρι μου και η φίλη μου. Προφανώς αυτό έγινε αντιληπτό από το δράστη της δημοσίευσης, ο οποίος σε λίφα δευτερόλεπτα διέγραψε το φάκελο.Πρόλαβα να δω τις δικές μου φωτογραφίες και τα ονόματα άλλων δυο κοριτσιών από τα πέντε που υπήρχαν. Πηγαίναμε στο ίδιο σχολείο και τις ειδοποίησα αργότερα. Θύμωσα πάρα πολύ, ένιωσα μια απίστευτη αηδία γιατί είδα τι συμβαίνει εκεί μέσα, τι έγραφαν και τι ανέβαζαν. Στην αρχή σοκαρίστηκα και σκεφτόμουν πώς είναι δυνατόν να το κάνει κάποιος αυτό, αλλά μόλις κατάλαβα τι γίνεται έγινα έξαλλη και σκέφτηκα από την πρώτη στιγμή ότι θα κινηθώ νομικά για να τιμωρηθεί γι’ αυτό που έκανε. Πλέον μπαίνω και η ίδια πολύ συχνά στη συγκεριμένη πλατφόρμα για να βρω κοπέλες που ίσως τις γνωρίζω ώστε να τις ειδοποιήσω». 

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κλείνει πόρτες και όχι το site

Η εγκληματική ολιγωρία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είχε φανεί ήδη από τον Δεκέμβριο, όταν ενώ το Διαδίκτυο βούιζε για την παραβατική δράση και νοοτροπία των χρηστών και το περιεχόμενο των φωτογραφιών, εκ μέρους της Δίωξης υπήρχε μόνο εκκωφαντική σιωπή. 

Ακόμη και σήμερα, στις γυναίκες που βρίσκουν τις φωτογραφίες τους στη συγκεκριμένη πλατφόρμα και αποφασίζουν να το καταγγείλουν στη Δίωξη, η μόνη συμβουλή που δίνεται είναι να  βρουν δικηγόρο και να κινηθούν νομικά, ενώ ενημερώνονται ως αρμόδια αρχή πως υπάρχει παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Το ίδιο συνέβη και στη Σοφία αφού βρήκε τις φωτογραφίες της στο chatpic έκανε καταγγελία μέσω mail στη Δίωξη, και από εκεί της πρότειναν να απευθυνθεί σε δικηγόρο και να κάνει μήνυση σε κάποιο αστυνομικό τμήμα. «Αν στείλεις στη Δίωξη δεν ασχολούνται αν δεν κινητοποιηθεί κάποιος/α εισαγγελέας, και για να γίνει αυτό μου είπαν ότι πρέπει να γίνει μήνυση» λέει η Σοφία και επισημαίνει πως «Υπάρχουν κοπέλες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για μια μήνυση και στον τρομακτικό βαθμό που συμβαίνει εκεί έξω αυτό που συνέβη και σε εμένα, θα έπρεπε αυτό να γίνεται δωρεάν. Πάρα πολλές κοπέλες δεν έχουν προχωρήσει σε μηνύσεις γι’ αυτό το λόγο ακριβώς. Επίσης αν με βοηθούσαν από τη Δίωξη εκείνη τη στιγμή, θα είχα αποδείξεις. Θα είχαν μπει στο site και θα μπορούσαν να βρουν ποιος τις ανέβασε. Αλλά πέρασε το 24ωρο και μετά πέρασαν εβδομάδες μέχρι να γίνει όλη η διαδικασία και να ασχοληθεί η Δίωξη. Θα περάσουν 3-4 μήνες για να κινηθεί εισαγγελέας αφού κάνω τη μήνυση, οπότε δεν θα υπάρχουν πια ίχνη στο site. Ήδη δηλαδή έχω χάσει πολλά στοιχεία από την υπόθεση επειδή η Δίωξη δεν ασχολήθηκε την ώρα που έπρεπε». 

«Το να στρέφουμε το θύμα σε μια λογική να βρει άκρη μόνο του, στην πραγματικότητα το αποθαρρύνει από το να καταγγείλει»

«Σε αυτό το site συνωθούνται ανήλικες και ενήλικες κοπέλες χωρίς κανένας ούτε να γνωρίζει, αλλά ούτε και να ενδιαφέρεται από τις Aρχές σχετικά με το εάν εκεί διακινείται κραυγαλέα εσωτερική και διεθνής παιδική πορνογραφία. Διότι είναι γνωστό ότι πολλές φωτογραφίες απεικονίζουν ανήλικες κοπέλες. Δηλαδή η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όχι μόνο δεν παρεμβαίνει και λέει αυτά που λέει για τις μηνύσεις, αλλά εδώ, με ενδεχόμενο δόλο αποδέχεται το αποτέλεσμα του να υπάρχει διάδοση υλικού παιδικής πορνογραφίας ή και προώθηση ή εξώθηση στην πορνεία ή εκμετάλλευση ανηλίκων μέσω της πλατφόρμας και επιλέγει να το παραβλέψει», εξηγεί η Αντωνία Λεγάκη, η δικηγόρος που έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση της Σοφίας. 

Και υπογραμμίζει πως «Όταν κάποιος απευθύνεται στην Αστυνομία και καταγγέλλει μια παράνομη πράξη, αυτό είναι μήνυση. Το να λέει ο αστυνομικός στον καταγγέλλοντα, πήγαινε αλλού να κάνεις τη μήνυση είναι παράνομο. Δηλαδή πάρα πολλές φορές οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν σε έναν δικηγόρο ή στην εισαγγελία να καταθέσουν τη μήνυση. Όταν πηγαίνει λοιπόν κάποιος και κάνει καταγγελία επώνυμη στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η μήνυση έχει ήδη γίνει και οφείλει η αστυνομία με την αρμόδια διεύθυνση της, να υλοποιήσει αυτό που ζητάει η καταγγέλλουσα. Να διώξει και τον συγκεκριμένο που κάνει τις αναρτήσεις και εκείνον που έχει το site. Και φυσικά να ρίξει το site. Ένα τεράστιο ζήτημα είναι κι αυτό, δεν μπορούν όλα να γίνονται κατ΄ έγκληση. Το να στρέφουμε το θύμα σε μια λογική να βρει άκρη μόνο του, στην πραγματικότητα το αποθαρρύνει από το να καταγγείλει». 

Σε περιπτώσεις διεθνών site, σύμφωνα με τη δικηγόρο η οποία έχει χειριστεί παρόμοιες υποθέσεις, υπάρχει συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων ελληνικών και των διεθνών αρχών. Με έναν τρόπο καταλαμβάνουν το site, το παρακολουθούν για μια περίοδο και μαζεύουν όλο το υλικό έτσι ώστε να μην μπορούν να το σβήσουν. Και τη στιγμή που το καταλαμβάνουν, οι χρήστες, αυτοί δηλαδή που ανεβάζουν και διαμοιράζουν το υλικό δεν το γνωρίζουν. Με αυτό τον τρόπο γίνεται κατορθωτό όχι μόνο να κατέβει το site αλλά και να εξακριβωθεί ποιοι είναι αυτοί που το διαμοιράζουν ώστε να συλληφθούν. 

Αυτή την εβδομάδα θα κατατεθεί η πρώτη μήνυση και κατά του chatpic, αφού κατά ανθρώπων που διαμοίρασαν υλικό έχουν κατατεθεί άλλες τρεις έως τώρα. Σύμφωνα με την κ. Λεγάκη οι κατηγορίες προς τον άνθρωπο που είχε λάβει και διαμοιράσει αρχικά τις φωτογραφίες της Σοφίας αφορούν «Παραβίαση και προσβολή προσωπικών δεδομένων με την επιβαρυντική περίσταση, διότι δεν είναι μια γενική παραβίαση και προσβολή, αλλά πρόκειται για την επιβαρυντική περίπτωση γιατί έχει σκοπό να βλάψει άλλον. Είναι αυτό που λέμε εκδικητική πορνογραφία. Γίνεται για λόγους εκδίκησης με δεδομένο το αυτονόητο, ότι η κοπέλα της οποίας οι φωτογραφίες θα ανέβουν, θα υποστεί βλάβη. Εκεί έχουμε πλημμέλημα μεν, ελάχιστο τριών ετών δε, που σημαίνει φυλάκιση και με τον καινούριο ποινικό κώδικα. Είναι δεδομένη επίσης η προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, η έργω εξύβριση και η συκοφαντική δυσφήμιση. Γιατί όταν μιλάμε για εκδικητική πορνογραφία και κάποιος μετατρέπει σε «πορνοστάρ» ένα κορίτσι παρά τη θέληση του, είναι σαφώς και συκοφαντική δυσφήμιση και έργω εξύβριση. Γι’ αυτό άλλωστε και γίνεται. Τι σημαίνει εκδικητική πορνογραφία; Με ποιο τρόπο σε εκδικούμαι; Σε συκοφαντώ και σε μετατρέπω σε αυτό που θέλω παρά τη θέληση σου και χωρίς να το γνωρίζεις.  Και σε αστικό επίπεδο υπάρχει προσβολή προσωπικότητας που έχει μεγάλο όγκο νομολογίας και τα δικαστήρια βγάζουν σοβαρές αποζημιώσεις».

Η μήνυση της Σοφίας θα είναι και η πρώτη στην Ελλάδα που θα στρέφεται και κατά της πλατφόρμας. Συγκεκριμένα «Θα υπάρξει μήνυση και κατά του site και κατά παντός άλλου υπευθύνου που τυχόν του δίνει hosting αλλά και των υπεύθυνων εταιριών που εμπλέκονται. Με αυτό ξεκινάμε μια εκστρατεία, ποινική πια αμιγώς, και κατά του site και κατά όλων όσων παρέχουν στο Chatpic οποιουδήποτε είδους διευκόλυνση. Γιατί το συγκεκριμένο site διαπράττει μια σειρά από τέτοια αδικήματα, και οποιοσδήποτε παρέχει οποιαδήποτε διευκόλυνση θα είναι απέναντι μας» αναφέρει η Αντωνία Λεγάκη.

Αναφορικά με την αδιαφορία της Δίωξης η δικηγόρος επισημαίνει πως «Εδώ όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι. Και επειδή όλοι αυτοί , αυτό που τρέμουν πιο πολύ απ’ όλα είναι το να δίνουμε λύσεις μόνοι μας, θα πρέπει να μας πουν οι φορείς της έννομης τάξης που εμπλέκονται σε αυτό, αστυνομία, εισαγγελία, αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, το υπουργείο που είναι υπεύθυνο για την προστασία της ανηλικότητας, αν τελικά προτίθενται να κάνουν κάτι. Αν είναι να μας δηλώσουν αναρμόδιοι, εμείς μπορούμε να βρούμε τους ανθρώπους εκείνους που είναι επιστημονικά καταρτισμένοι και τόσο αποφασισμένοι ώστε να ρίξουν το site. Να αναλάβουμε εμείς τελικά δράση, απέναντι σε όλους και ίσως και απέναντι και σε εκείνους που είναι υποτίθεται υπεύθυνοι για την προστασία των δικαιωμάτων μας. Αλλά ας μας το δηλώσουν». 

Το Victim Blaming και ο επανατραυματισμός των θυμάτων

Όπως και τον Δεκέμβρη, έτσι και τώρα, υπήρχε μια μερίδα ανθρώπων που όχι απλώς ενοχοποίησαν τα θύματα που βρήκαν τις φωτογραφίες τους στο chatpic λέγοντας «ας πρόσεχες, ας μην έστελνες», αλλά υπήρχαν και άνθρωποι που ενοχοποίησαν τις γυναίκες αυτές επειδή «τόλμησαν» σε μια ιδιωτική συνομιλία να στείλουν γυμνές φωτογραφίες τους κάνοντας slut shaming. Με μια άκρατη διάθεση ανθρωποφαγίας απαντούσαν «τα ήθελες και τα έπαθες», χωρίς να σκεφτούν πώς θα ένιωθαν οι ίδιοι αν υπήρχαν σε έναν ιστότοπο ιδιωτικές φωτογραφίες τους που απεστάλησαν σε συγκεκριμένους ανθρώπους, τα τηλέφωνα και τα ονόματα τους, συνοδευόμενα από χυδαίους χαρακτηρισμούς, χωρίς να το έχουν επιλέξει. Πώς θα ένιωθαν αν ένας ερωτικός σύντροφος που απέρριψαν, διάλεγε τον δρόμο της διαπόμπευσης για να τους εκδικηθεί με τις πιο ιδιωτικές στιγμές τους ή τι αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό στην ψυχολογία των κοριτσιών. Ότι αυτή η παραβίαση, η μη συναίνεση και η διαπόμπευση συνιστά κακοποίηση. 

Πολλά κορίτσια, συνήθως νεαρής ηλικίας, δεν αντιδρούν όπως η Σοφία, δεν κινούνται νομικά και δεν βρίσκονται εντός υποστηρικτικού πλαισίου ώστε να προστατευτούν. Υπάρχουν άλλωστε πολλές περιπτώσεις στο εξωτερικό, που σε παρόμοιες καταστάσεις, κορίτσια έχουν επιχειρήσει την αυτοχειρία μη μπορώντας να αντέξουν το συναίσθημα της παραβίασης, που αυτόματα νιώθει κάποια όταν το σώμα της και η προσωπικότητα της γίνονται προϊόν ανταλλαγής και εκμετάλλευσης παρά τη θέληση της. Υπάρχει άλλωστε και η περίπτωση της Λίνας Κοεμτζή, η οποία έχασε τη ζωή της πέφτοντας από τις φοιτητικές εστίες της Θεσσαλονίκης όταν εκβιάστηκε κατ’ εξακολούθηση με γυμνές φωτογραφίες της. 

Κυριαρχεί επίσης η άποψη πως πρέπει τα θύματα να μιλήσουν για να υποστηριχθούν και όχι να υποστηριχθούν μέχρι και αν αποφασίσουν να μιλήσουν. Κι αυτή είναι ακόμη μια ευθύνη που μεταφέρεται στα θύματα, τη στιγμή που ακόμη και η Αστυνομία έχοντας γνώση όλων των παραπάνω πραγμάτων, τις αφήνει απροστάτευτες. 

Είναι χαρακτηριστικό το τι βίωνε η Σοφία όταν αποφάσισε να ανεβάσει στον προσωπικό της λογαριασμό τί της συνέβη «Υπήρχαν εκείνοι που με ρώτησαν «γιατί έστειλες» κουνώντας μου το δάχτυλο ότι πρέπει να προσέχουμε τι στέλνουμε, λες και αυτός δεν μου είχε στείλει ή λες και δεν ήταν σε κάποια συγκεκριμένα πλαίσια η συζήτηση. Εδώ κατηγόρησαν τη γυναίκα στη Νέα Σμύρνη επειδή φόραγε φόρεμα, τη στιγμή που την ακολουθούσε κάποιος μέχρι το σπίτι τη,  λέγοντας ότι φταίει εκείνη. Ακόμη και σε πολύ πιο ακραία περιστατικά από το δικό μου ρίχνουν την ευθύνη στις γυναίκες, πόσο μάλλον σε περιπτώσεις σαν τη δική μου. Άλλες κοπέλες είναι θύματα βιασμών και υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με το τι φορούσε. Δεν υπάρχει περίπτωση το θύμα να μην το ενοχοποιήσουν σε αυτή τη χώρα. Ρωτάνε εμένα γιατί έβγαλα φωτογραφία το σώμα μου και γιατί το έστειλα κάπου συγκεκριμένα, αλλά δεν ρωτάνε κάποιον γιατί δημοσιοποίησε μια φωτογραφία μου παρά τη θέληση μου. Αν εγώ ανέβαζα τις δικές του φωτογραφίες, θα ήταν τελείως διαφορετική η αντιμετώπιση. Είναι και τα έμφυλα στερεότυπα που παίζουν το ρόλο τους.  Όμως ήμουν έτοιμη γι’ αυτά, ήμουν προετοιμασμένη και ήξερα τι θα ακούσω, ήξερα τι θα μου πουν και δεν με νοιάζουν αυτά. Με νοιάζει μόνο να δικαιωθώ και να μη βρεθούν άλλες γυναίκες στη θέση μου». 

Ακόμη και ο άνθρωπος στον οποίο η Σοφία είχε στείλει τις φωτογραφίες της, όταν η ίδια επικοινώνησε μαζί του για να του ζητήσει εξηγήσεις, της απάντησε με μια εκνευριστική απάθεια «Δεν τις ανέβασα εγώ, εγώ τις έστειλα απλά σε κάποιον», ενώ στον κοινωνικό περίγυρο της, έλεγε με κυνισμό πως «σιγά μην κάνει τίποτα, θα ντρέπεται και να το πει». Η ίδια όλο το αυτό το διάστημα, έχει δεχτεί απειλητικά μηνύματα από ψεύτικα προφίλ ατόμων που χρησιμοποιούν το chatpic, τα οποία εκτός από τις φωτογραφίες βρήκαν και άλλα προσωπικά της στοιχεία, όπως το όνομά της, το σχολείο που πήγαινε και την περιοχή που μένει. 

Παρά την κτηνωδία που έπρεπε να αντιμετωπίσει, εκείνη και άλλες γυναίκες-θύματα του revenge porn δεν είναι μόνα. Φεμινιστικές συλλογικότητες, χρήστες του διαδικτύου και πλήθος κόσμου στέκεται στο πλευρό τους. Το κύμα συμπαράστασης που είχε ξεσπάσει τον Δεκέμβρη, όταν και το chatpic έπεσε την πρώτη φορά, οδήγησε σε ένα ψήφισμα που έχει ως σκοπό να πιέσει ώστε να γίνουν κινήσεις και να πέσει στην Ελλάδα, ενώ ψάχνει και άλλες γυναίκες προκειμένου να κινηθούν νομικά όλες μαζί κατά του site. 

Όπως λέει η ίδια «Αυτό που επιδιώκουμε είναι να πέσει το Chatpic. Να ανοίξει ο εισαγγελέας την υπόθεση και να αναγκάσει τη Δίωξη να κινηθεί με κάποιο τρόπο. Ακόμα και αν δεν πέσει, να αλλάξουν τις ρυθμίσεις του και τη λειτουργία του ώστε να μην μπορούν τόσο ανώνυμα να ανεβάζουν ό,τι θέλουν ή υλικό που δεν τους ανήκει, ακόμη και φωτογραφίες από ανήλικα κορίτσια. Για να γίνει αυτό, καλό θα ήταν να κινηθούν κι άλλα θύματα κατά του site, οπότε ψάχνω και μέσω των κοινωνικών δικτύων κοπέλες που να θέλουν να κινηθούν νομικά ή κοπέλες που να έχουν στείλει στον ίδιο φωτογραφίες ή ανέβηκαν φωτογραφίες τους εκεί. Ξέρω άλλες δυο κοπέλες προς το παρόν, και ελπίζω μέχρι τη δική μου δίκη να υπάρξουν κι άλλες, να κάνουμε όλες μαζί κάτι ώστε να μην ξανασυμβεί σε καμία». 

Aπέναντι στη σεξιστική και μισογύνικη βία, απέναντι σε κάθε κακοποιητή που θεωρεί πως μπορεί να μεταχειρίζεται τα σώματα μας όπως ο ίδιος επιθυμεί, είτε στο δρόμο, είτε στο διαδίκτυο, απέναντι σε όλους όσοι επιμένουν να μας ενοχοποιούν επειδή γεννηθήκαμε γυναίκες ή επειδή αρνηθήκαμε να ακολουθήσουμε τα πατριαρχικά προτάγματα, καμία μόνη.

Μπορείτε να υπογράψετε το ψήφισμα για να πέσει το Chatpic εδώ

 

 

 

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ