Κατατέθηκε τροπολογία για τα αναδρομικά των ενστόλων

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον επανακαθορισμό των μηνιαίων αποδοχών και συντάξεων των στρατιωτικών των Ένοπλων Δυνάμεων και του…

voyli 25

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον επανακαθορισμό των μηνιαίων αποδοχών και συντάξεων των στρατιωτικών των Ένοπλων Δυνάμεων και του ένστολου προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και για την τακτοποίηση μισθολογικών και συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων που αφορούν τους δικαστές.

Σε ό,τι αφορά τους ενστόλους, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας σημειώνεται, μεταξύ άλλων, πως «λόγω της εκτιμώμενης επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων για το έτος 2014 έχει μελετηθεί και εκτιμηθεί ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας επιτρέπουν τη μερική, αλλά σημαντική αποκατάσταση, των τρεχουσών αποδοχών και συντάξεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας σε σχέση με τα προ του Αυγούστου 2012 επίπεδα». 

Διευκρινίζεται, ακόμη, πως «οι επικρατούσες δημοσιονομικές συνθήκες επιτρέπουν την απόδοση του ημίσεως της διαφοράς των αποδοχών τους σε σχέση με τα προ της εφαρμογής του νόμου 4093/2012 (Α’ 222) επίπεδα».

Στην ίδια τροπολογία, περιγράφεται η κατάργηση των διατάξεων που προέβλεπαν περικοπή των μηνιαίων αποδοχών και συντάξεων των δικαστών και του κύριου προσωπικού του ΝΣΚ, με τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης τώρα να καθορίζουν τον χρόνο και τη διαδικασία καταβολής των αναδρομικών. 

Η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε αποφανθεί ότι οι αποδοχές των ενστόλων πρέπει να επιστρέψουν στο καθεστώς του Αυγούστου του 2012, πρoτού μειωθούν κατά την επιταγή των μνημονιακών νόμων.

Σύμφωνα με την Έκθεση του γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα υπάρξει: 

– ετήσια δαπάνη από το 2015 182 εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή μισθών και συντάξεων των στρατιωτικών.

– εφάπαξ δαπάνη 91,4 εκατ. ευρώ από την άμεση καταβολή των διαφορών στους στρατιωτικούς για την περίοδο 1-7-2014 μέχρι 31-12-2014.

– συνολική δαπάνη 347.600.000 ευρώ για την καταβολή της διαφοράς αποδοχών και συντάξεων των στρατιωτικών από 1-8-2012 μέχρι 30-6-2014.

– εξοικονόμηση δαπάνης 67,1 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό στο ήμισυ των διαφορών από 1-8-2012 μέχρι 30-6-2014 στους δικαστές και κύριο προσωπικό του Νομικού συμβουλίου του Κράτους.

Η συζήτηση και ψήφιση της τροπολογίας αναμένεται την Τετάρτη, καθώς κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια και ολοκληρώνεται μεθαύριο.