Newsroom

Newsroom

Ένταση στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση για το "ξεπούλημα" του ΟΛΠ

Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ

2019103 1

Kατατέθηκε την Τετάρτη προς έγκριση στη Βουλή η πρόσκληση εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ). Η πρώτη αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σημειώθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ την ίδια στιγμή συγκεντρωμένοι έξω από την Βουλή αντιδρούσαν για την απόφαση ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού.

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ξεκαθάρισε ότι θεωρεί αναγκαία την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του λιμανιού, τόσο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας, όσο και για την περαιτέρω αναβάθμιση του λιμανιού, με διατήρηση αν όχι και επαύξηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Απέναντι στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί «ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας» και στο επιχείρημα ότι το σύνολο των παραγωγικών φορέων του Πειραιά αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση, ο κ. Βαρβιτσιώτης αμφισβήτησε ότι τα Επιμελητήρια έχουν λάβει θέση, ενώ θεώρησε τις υπόλοιπες κινητοποιήσεις ως «υποκινούμενες» και «καλλιεργούμενες στη βάση μύθων», καθώς «οι υποδομές των λιμένων, η δημόσια περιουσία, δεν ιδιωτικοποιούνται, αλλά προστατεύονται συνταγματικά».

«Για να πετύχει την επανεκκίνηση της οικονομίας της, η χώρα θα πρέπει να δεχθεί ξένους επενδυτές. Να μην τους διώχνει, να μην τους απειλεί, να μην τους προπηλακίζει, να μην ποινικοποιεί τη διάθεσή τους να επενδύσουν στη χώρα», υπογράμμισε.

Το μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ανήκει σήμερα σε ποσοστό 74% στο Δημόσιο. Επιλογή της κυβέρνησης είναι να πουλήσει το 67%, κρατώντας για λογαριασμό του Δημοσίου το 7%.Η ιδιωτικοποίηση αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση της διοίκησης του ΟΛΠ, αλλά και κοινωνικών φορέων που έχουν συστήσει Επιτροπή ενάντια στην σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση, έκδοση της οποίας παρουσίασε η Νάντια Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ).

«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επιμέρους παραχωρήσεις σε όλες τις χρήσεις του λιμανιού, γιατί θα έμεναν στο ελληνικό Δημόσιο οι ζημιογόνες χρήσεις», επισήμανε ο Μ. Βαρβιτσιώτης, ο δε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Κ. Μανιατόπουλος, χαρακτήρισε τον ΟΛΠ ζημιογόνο, υποδεικνύοντας ότι τα κέρδη ύψους 9,5 εκατ. ευρώ που παρουσιάζει, οφείλονται στα κέρδη που αποφέρει στο Δημόσιο η σύμβαση παραχώρησης της COSCO.

«Με την σύμβαση παραχώρησης στην COSCO, χάθηκαν συνολικά 1000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, 400 βγήκαν με εθελούσια έξοδο που πλήρωσε το Δημόσιο, ενώ οι υπόλοιποι εκδιώχθηκαν και αντικαταστάθηκαν από 250 μόνιμους που πληρώνονται ως ανειδίκευτοι και 150 που πληρώνονται εκ περιτροπής ενοικιαζόμενοι από υπεργολάβους», παρατήρησε η Νάντια Βαλαβάνη.

«Το 51% του ΟΛΠ πρέπει να μείνει στους Έλληνες. Να γίνουν επενδύσεις – αλλά όχι να πουλιούνται και να ξεπουλιούνται οι πλουτοπαραγωγικές μας πηγές», παρατήρησε ο Παναγιώτης Μελάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες).

«Παραχωρείτε όλο το πακέτο των δράσεων και γι’ αυτό, κατ’ εξοχήν θα έπρεπε να είχε υπάρξει πρώτα μια δημόσια λιμενική αρχή. Εδώ πάμε να εφαρμόσουμε πλήρως ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο», παρατήρησε η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ).

«Οι μονοπωλιακοί όμιλοι δεν θέλουν υποβαθμισμένα λιμάνια. Η ιδιωτικοποίηση θα αναβαθμίσει το λιμάνι του Πειραιά και 2-3 ακόμη στην Ελλάδα, αλλά τα υπόλοιπα θα γίνουν στάχτη και μπούρμπερη. Θα υπάρξει ραγδαία επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων», προέβλεψε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). «Τι σημασία έχει αν το λιμάνι βρίσκεται στον ΟΛΠ ή το ΤΑΙΠΕΔ; Την ίδια πολιτική δεν εφαρμόζουν; Αν είναι καλύτερο το αντίτιμο της ιδιωτικοποίησης, δεν θα είναι ξεπούλημα; Λαϊκό συμφέρον είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση και όχι η διαμετακομιστική δραστηριότητα», τόνισε ο βουλευτής.

«Συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση του ΚΚΕ», απάντησε ο υπουργός Ναυτιλίας. «Δύο πολιτικές υπάρχουν: Η δική μας πολιτική, με ένταξη του Πειραιά στα διευρωπαϊκά δίκτυα και αύξηση της διαμετακομιστικής του δραστηριότητας – και η αριστερή πολιτική που εκφράζει το ΚΚΕ, με κλειστή τη χώρα και τα λιμάνια στην εξυπηρέτηση της ελληνικής και μόνον, εργατικής τάξης», σχολίασε ο Μ. Βαρβιτσιώτης.

 

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…