Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Τι προβλέπεται για φυσικά πρόσωπα, νοικοκυριά και ατομικές επιχειρήσεις

forologia

Κατατέθηκε στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να εισαχθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή στο τέλος της εβδομάδας.

Προβλέπει αλλαγές στη φορολογία για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, κίνητρα για προσέλκυση ξένων επενδυτών στην Ελλάδα, επέκταση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και ενέργειες για περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Πιο συγκεκριμένα για τις ατομικές επιχειρήσεις όπως αναφέρεται στο crisisplan.gr, από το επόμενο έτος εισάγεται αρχικός φορολογικός συντελεστής 9% επί των καθαρών κερδών των ατομικών επιχειρήσεων μέχρι τα 10.000 ευρώ. Ο φορολογικός συντελεστής που ισχύει μέχρι σήμερα είναι 22%.

Οι φορολογικοί  συντελεστές που ήδη ίσχυαν για τα υψηλότερα ποσά καθαρού κέρδους μειώνονται κατά μια ποσοστιαία μονάδα.

Πιο συγκεκριμένα οι συντελεστές έχουν ως εξής: 

Συντελεστές φορολογίας κερδών Ατομικής επιχείρησης από 1/1/2020:

– 9% για κέρδη από 1 έως 10.000 ευρώ.

– 22% για κέρδη από 10.001 έως 20.000 ευρώ. 

– 28% για κέρδη από 20.001 έως 30.000 ευρώ

– 36% για κέρδη από 30.001 έως 40.000 ευρώ. 

–  44% για τα κέρδη άνω των 40.001 ευρώ.

Οι συντελεστές σήμερα.

– 22% για καθαρά κέρδη μέχρι 20.000 ευρώ. 

– 29% για καθαρά κέρδη από 20.001 έως 30.000 ευρώ

– 37% για καθαρά κέρδη από 30.001 έως 40.000 ευρώ. 

– 45% για τα καθαρά κέρδη άνω των 40.001 ευρώ. 

Υπενθυμίζεται ότι στην κατηγορία Ατομική Επιχείρηση συμπεριλαμβάνονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Με περίπου 700.000 ατομικές επιχειρήσεις, σίγουρα οι μικρές αλλαγές σε οποιοδήποτε τομέα,  θα επηρεάζουν άμεσα,  εκατομμύρια άτομα. Η ατομική επιχείρηση στην χώρα μας, σαν μορφή επιχείρησης έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά στον Κόσμο, σε σχέση με τον συνολικό ενεργό πληθυσμό εργαζομένων.

Αναλυτικότερα στον τομέα της φορολογικής ελάφρυνσης των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, οι κυριότερες φορολογικές ελαφρύνσεις περιλαμβάνουν: Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για το 2019, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ συνεχίζει να ισχύει η μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή του πρώτου κλιμακίου της για τις νεοφυείς επιχειρήσεις για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας τους

Επισημαίνεται ότι σταθερή βούληση αποτελεί η περαιτέρω μείωση του συντελεστή της φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων κατά τα επόμενα έτη, με σκοπό η ελληνική οικονομία να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της πιο δυναμικά στο ευρωπαϊκό και διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, από 22% που είναι σήμερα. Με τη μείωση αυτή αναμένεται να ευνοηθούν όχι μόνο όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, αλλά το σύνολο των φορολογουμένων, αφού το εισόδημά τους φορολογείται κλιμακωτά. Επιπλέον, μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα και οι συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα με στόχο την ελάφρυνση τους από τα φορολογικά βάρη και την ταυτόχρονη δυνατότητα ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα της ελληνικής οικονομίας, μέσω της σύστασης νέων αγροτικών σχημάτων.

Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα νομικά πρόσωπα (για το 2018). Επιπρόσθετα, αναπροσαρμόζεται η μείωση του φόρου εισοδήματος με βάση τον αριθμό των παιδιών, εφαρμόζονται μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τη στήριξη ευπαθών ομάδων (βρεφική προστασία), καθώς και για την κοινωνική προστασία και αποκαθίστανται διαπιστωμένες ανισότητες σε βάρος ευπαθών κοινωνικών ομάδων

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού και έγινε viral στο TikTok.

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…