Κατατέθηκε η αντιδημοκρατική αλλαγή στον ΠΚ για τα fake news – Άμεση αντίδραση από το IPI

«Καλούμε το υπ. Δικαιοσύνης να αποσύρει αμέσως το νομοσχέδιο»

bank phrom Tzm3Oyu 6sk unsplash

Κατατέθηκε την περασμένη Τρίτη στη Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει αλλαγές στον ΠΚ σε σειρά διατάξεων, μεταξύ των οποίων και σε μια που υπό τον μανδύα του περιορισμού της διασποράς fake news, θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία του Τύπου εν γένει, αφού ποινικοποιεί τη μετάδοση πληροφοριών που πηγαίνουν κόντρα στο εκάστοτε κυβερνητικό αφήγημα.

Συγκεκριμένα, η νέα διατύπωση του άρθρου 191, που έχει τεθεί προς συζήτηση στο κοινοβούλιο έχει ως εξής:

«Οποιος δημόσια ή μέσω του Διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του Τύπου ή μέσω Διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων».

Για το θέμα είχε εκδώσει αυστηρότατη ανακοίνωση προς την ελληνική κυβέρνηση το Διεθνές Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας (IPI), πριν λίγες εβδομάδες, καλώντας το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης να αναθεωρήσει τη στάση του και σημαίνοντας κώδωνα κινδύνου για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και τονίζοντας ότι τέτοιες αποφάσεις έχουν ληφθεί μόνο στην Ουγγαρία.

Μάλιστα, το IPI επανήλθε χθες με νέα ανάρτηση, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή στην οποία αναφέρει: «Ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να αλλάξει τον Ποινικό Κώδικα ώστε να προβλέπει πρόστιμα και ποινές φυλάκισης σε δημοσιογράφους που κρίνονται ένοχοι για διασπορά fake news κατατέθηκε στη Βουλή. Το IPI και το Media FreedomEU παραμένουν σθεναρά εναντίον του νόμου. Πιστεύουμε ότι οι θολοί ορισμοί και οι τιμωρητικές ποινές του νομοσχεδίου θα υποβάθμιζαν την ελευθερία του τύπου και θα είχαν αρνητικό αποτέλεσμα σε μια στιγμή που η ανεξάρτητη δημοσιογραφία βρίσκεται ήδη υπό πίεση στην Ελλάδα. Καλούμε το υπ. Δικαιοσύνης να αποσύρει αμέσως το νομοσχέδιο». 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του IPI που εκδόθηκε πριν λίγες εβδομάδες έχει ως εξής:

Οι κάτωθι υπογράφοντες εταίροι του Media Freedom Rapid Response (MFRR) παροτρύνουν σήμερα την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει τις προτάσεις που θα επέβαλλαν πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για δημοσιογράφους που κρίνονται ένοχοι για δημοσίευση «ψευδών ειδήσεων».

Πιστεύουμε ότι ο ασαφής ορισμός και οι κυρώσεις του σχεδίου νόμου θα υπονόμευαν την ελευθερία του Τύπου και θα είχαν πολύ αρνητικό αποτέλεσμα σε μια εποχή που η ανεξάρτητη δημοσιογραφία βρίσκεται ήδη υπό πίεση στην Ελλάδα.

Η πρόταση για το άρθρο 191 του Αστικού Κώδικα, που υποβλήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα περιλαμβάνει ποινές για όσους κρίνονται ένοχοι για τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων που μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία ή φόβο στο κοινό ή να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, την αμυντική ικανότητα της χώρας ή τη δημόσια υγεία». Προσθέτει: «Εάν η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε επανειλημμένα μέσω του Τύπου ή διαδικτυακά, ο δράστης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και πρόστιμο».

Ο εκδότης ή ο ιδιοκτήτης ενός μέσου ενημέρωσης θα αντιμετωπίσει επίσης την ποινή της φυλάκισης και οικονομικές κυρώσεις. 

Οι οργανώσεις μας κατανοούν τη σοβαρή απειλή που θέτει η παραπληροφόρηση για την ελληνική κοινωνία και άλλα κράτη σε όλο τον κόσμο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα διαδικτυακά ψεύδη και οι θεωρίες συνωμοσίας στρεβλώνουν την πραγματικότητα, υπονομεύουν τη δημοκρατία και θέτουν σε κίνδυνο τον αγώνα κατά της πανδημίας Covid-19. Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι μεμονωμένοι πολίτες και οι ίδιες οι κυβερνήσεις πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιβλαβούς παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο.

Ωστόσο, η ψήφιση αυστηρής νομοθεσίας από τις κυβερνήσεις που παρέχει στις ρυθμιστικές και δικαστικές αρχές την εξουσία να αποφασίζουν για περί αλήθειας ή ψεύδους και να επιβάλλουν τιμωρητικές ποινές και δεν είναι η σωστή απάντηση και θα είχε ως αποτέλεσμα περισσότερο κακό παρά καλό.

Όπως έχουμε δει σε όλο τον κόσμο, η υποκειμενική ερμηνεία τέτοιων νόμων με αόριστη διατύπωση μπορεί να ανοίξει την πόρτα στη λογοκρισία της έγκυρης δημοσιογραφίας.

Τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν ήδη απειλές από καταχρηστικές υποθέσεις και ποινές φυλάκισης για συκοφαντική δυσφήμηση. Η ενίσχυση του άρθρου 191 θα δημιουργήσει απλώς έναν ακόμη δρόμο για τους δημοσιογράφους προς την ποινική δίωξη και τη φυλάκιση.

Ακόμη και όταν δεν εφαρμόζεται άμεσα, η πιθανότητα αυτολογοκρισίας βάσει μιας τέτοιας νομοθεσίας είναι τεράστια. Όπως και άλλες παρόμοιες νομοθετικές προτάσεις σε όλο τον κόσμο, η τροπολογία δεν περιέχει σαφή ορισμό των «ψευδών ειδήσεων». Ο όρος ορίζεται διφορούμενα, ευρέως εφαρμόσιμος και ανοικτός σε κακή χρήση.

Ιδιαίτερα προβληματική είναι η επιβολή κυρώσεων σε αναφορές «ικανές να προκαλέσουν ανησυχία» ή που «υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του κοινού» στις κρατικές αρχές. Η δημοσιογραφία που ζητά λογοδοσία από την εξουσία, φυσικά και κλονίζει φυσικά του κοινού στην κυβέρνηση, όπως ακριβώς η ερευνητική αναφορά προκαλεί θεμιτή ανησυχία ή θυμό στο κοινό.

Υπό έναν τόσο αόριστα διατυπωμένο νόμο, αυτό το είδος δημοσιογραφίας, που είναι ζωτικής σημασίας, θα μπορούσε να στοχοποιηθεί από πολιτικούς ηγέτες που σκοπεύουν να περιορίσουν την κριτική για τις πολιτικές τους. Τα δημοσιογραφικά σωματεία στην Ελλάδα ορθώς έχουν επικρίνει την τροπολογία, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε φυλάκιση ή πρόστιμο δημοσιογράφων για αναφορές σε θέματα όπως η πανδημία.

Αντί να βελτιώσει το υπάρχον άρθρο 191 του Αστικού Κώδικα, το οποίο είναι ήδη προβληματικό, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα πίσω εάν τελικά ψηφιστεί αυτός ο νόμος και θα στείλει ένα ανησυχητικό μήνυμα για το κατά πόσον η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη προς την ελευθερία των ΜΜΕ. 

Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρόμοιες σπασμωδικές αντιδράσεις στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας επιχειρήθηκαν στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία: και οι δύο είτε δέχτηκαν βέτο είτε αποσύρθηκαν μετά από έντονη κριτική από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Η μόνη χώρα που προχώρησε ήταν η Ουγγαρία, η οποία ποινικοποίησε τη διάδοση της παραπληροφόρησης που θεωρείται ότι υπονομεύει τον αγώνα των αρχών ενάντια στον Covid-19 με πρόστιμα και ποινές φυλάκισης.

Καλούμε το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει αμέσως την τροπολογία. Εάν τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει, καλούμε τους βουλευτές να απορρίψουν την πρόταση.

Σε μια εποχή όπου οι πολιτικοί κατηγορούν όλο και περισσότερο την κριτική δημοσιογραφία ως «ψεύτικες ειδήσεις», σε λάθος χέρια ένας τέτοιος νόμος θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνος.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να συναντηθεί με τα συνδικάτα δημοσιογράφων της Ελλάδας και τους διεθνείς οργανισμούς ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης για να ακούσει τις ανησυχίες τους. Τελικά, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης δεν είναι μέσω των κυβερνητικών ρυθμίσεων. Μάλλον, αυτό που χρειάζεται είναι ένας ισχυρός, επαγγελματικός, πλουραλιστικός και ανεξάρτητος τύπος που μπορεί να παρέχει στο κοινό αξιόπιστες πηγές πληροφοριών. Εάν η ελληνική κυβέρνηση είναι σοβαρή για την αντιμετώπιση της διάδοσης ψευδών πληροφοριών, οι πρωτοβουλίες για την προστασία της ασφάλειας των (ερευνητικών) δημοσιογράφων, την ανάπτυξη εκπαίδευσης περί της πληροφόρησης και τη διασφάλιση μιας ισχυρής και ζωντανής αγοράς μέσων ενημέρωσης με υψηλό βαθμό πλουραλισμού είναι πολύ καλύτερα μέρη για να ξεκινήσουν.

Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις είναι οι εξής:

• ARTICLE 19
• European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
• European Federation of Journalists (EFJ)
• Free Press Unlimited (FPU)
• International Press Institute (IPI)
• OBC Transeuropa (OBCT)

 

Down-pointing red triangle

ΣΥΡΙΖΑ: Ετοιμάζεται πρόταση για άμεση εκλογή νέας ΚΕ και ΠΓ – Το διαψεύδει ο Στ. Κασσελάκης

6123787

ΣΥΡΙΖΑ: Ετοιμάζεται πρόταση για άμεση εκλογή νέας ΚΕ και ΠΓ – Το διαψεύδει ο Στ. Κασσελάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ετοιμαστεί κείμενο, το οποίο αύριο, στην πρώτη μέρα του Συνεδρίου, θα…

Κύπρος: Απίστευτος σκοταδισμός – Απέσυραν παιδικό βιβλίο απ’ τα σχολεία το οποίο έδειχνε τα είδη οικογένειας που υπάρχουν

Κύπρος

Κύπρος: Απίστευτος σκοταδισμός – Απέσυραν παιδικό βιβλίο απ’ τα σχολεία το οποίο έδειχνε τα είδη οικογένειας που υπάρχουν

Απαράδεκτα τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο μετά την απόσυρση βιβλίου

Εύρημα 13ου αι. π.Χ. στην Αίγινα: Σκελετός μωρού με σύνδρομο Down – Φορούσε ένα περίτεχνο περιδέραιο (Εικόνες)

aig3

Εύρημα 13ου αι. π.Χ. στην Αίγινα: Σκελετός μωρού με σύνδρομο Down – Φορούσε ένα περίτεχνο περιδέραιο (Εικόνες)

Βρέθηκε σε ανασκαφή στον μυκηναϊκό οικισμό κοντά στο χωριό Λαζάρηδες, φορώντας ένα περίτεχνο περιδέραιο που…

«Δοκιμάζω όταν τρώει ο σκύλος μου» – Οι αδιανόητες οδηγίες για τις σκυλοτροφές από τον Μανώλη τον παλαιοχριστιανό (video)

pexels alexas fotos 12866877

«Δοκιμάζω όταν τρώει ο σκύλος μου» – Οι αδιανόητες οδηγίες για τις σκυλοτροφές από τον Μανώλη τον παλαιοχριστιανό (video)

Έλεγε στον κόσμο να τρώει σκυλοτροφή καθώς θα του κοστίζει φθηνά

Εργατικό δυστύχημα σοκάρει την Ολλανδία: Κατέρρευσε γέφυρα – «Είδαμε δύο εργάτες να πέφτουν» (Video)

417902405 1162429964791125 2740571448232719905 n

Εργατικό δυστύχημα σοκάρει την Ολλανδία: Κατέρρευσε γέφυρα – «Είδαμε δύο εργάτες να πέφτουν» (Video)

«Σημειώθηκε ένα εργατικό δυστύχημα κατά την κατασκευή μιας γέφυρας. Δυστυχώς, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι…