Κατατέθηκε στο ΣτΕ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για άδεια φαρμακείου – Τι περιλαμβάνει

Το πολυαναμενόμενο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για λάβει ένας φαρμακοποιός αλλά και ένας ιδιώτης άδεια φαρμακείου, κατατέθηκε στο ΣτΕ. Πλέον, εάν το ΣτΕ δώσει την έγκριση στο Π.Δ, «ανοίγει» το επάγγελμα και σε μη φαρμακοποιούς κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

5a6778ff1dc5243e6e8b45b0

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Υγείας για τις άδειες των φαρμακείων που βρίσκεται για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο ΣτΕ ορίζει μεταξύ άλλων:

τους όρους, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία, κ.λπ. για τη χορήγηση άδειας σε:

α) φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού,

β) φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού

γ) συνεταιρισμούς μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο Διατάγματος, «κάθε άδεια αντιστοιχεί σε ένα κατάστημα ή υποκατάστημα φαρμακείου. Ο ανώτερος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγούμενων αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο αυξάνεται κατά μια άδεια κατ΄ ανώτερο όριο κατ’ έτος μέχρι το 2020, οπότε ορίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός οι 10 άδειες σε πανελλαδική κλίμακα».

Αναλυτικότερα, «για το έτος 2018 επιτρέπεται η χορήγηση μέχρις 8 αδειών στο ίδιο πρόσωπο, για το έτος 2019 μέχρι 9 και για το 2020 μέχρι 10 αδειών στο ίδιο πρόσωπο».

Ακόμη, ο ιδιώτης κάτοχος άδειας ίδρυσης φαρμακείου μη φαρμακοποιός μπορεί να λειτουργήσει το φαρμακείο υποχρεωτικά μόνο ως Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), που πρέπει να έχει συσταθεί πριν από τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου. Στην ΕΠΕ μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος και με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20% στο κεφάλαιο, τα κέρδη και τις ζημίες της εταιρείας ο φαρμακοποιός, ο οποίος έχει δηλωθεί υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαρμακείου.

Όταν χορηγείται άδεια σε φαρμακοποιό τότε το φαρμακείο του μπορεί να λειτουργήσει είτε ως ατομική επιχείρηση είτε ως εμπορική εταιρεία οποιασδήποτε μορφής, εκτός αυτής της Ανώνυμης Εταιρείας.

Σημειώνεται τέλος, πως τον Μάιο του 2016 η κυβέρνηση τηρώντας τη μνημονιακή απαίτηση με Κ.Υ.Α είχε «ανοίξει» την αγορά και σε ιδιώτες μη φαρμακοποιούς.

Η εν λόγω απόφαση ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικράτειας τον περασμένο Ιούλιο. Το ΣτΕ έκρινε ότι θέματα άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, λειτουργίας φαρμακείου και δεοντολογίας φαρμακοποιών, ρυθμίζονται ή με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα. Έτσι λοιπόν, κατατέθηκε το Π.Δ από τον υπουργό Υγείας.

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…