ΘΑ

Θράσος Αβραάμ

Κατασκευάζοντας εχθρούς

Η απάντηση της κοινωνίας της Λέσβου σε κάθε ξενοφοβικό παραλήρημα

AP Varka Prosfyges

Το φάντασμα του κολαστηρίου της Παγανής γυρνά πάνω από τη σαστισμένη κοινωνία της Λέσβου μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέου κλειστού τύπου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Προσφύγων και Μεταναστών στην περιοχή των Μυστεγνών, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το ήδη υπάρχον κέντρο της Μόριας.

Η παράλληλη εξαγγελία περί λουκέτου στο ΚΥΤ της Μόριας δεν γίνεται πιστευτή σχεδόν από κανέναν, καθώς ο αριθμός των ήδη εγκλωβισμένων αιτούντων άσυλο είναι πολύ μεγάλος, ενώ στις ακτές του νησιού καταφτάνουν συνεχώς νέες βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες. Από τις αρχές Ιουλίου και την ανάληψη της κυβέρνησης από τη ΝΔ έχει καθυστερήσει τέσσερις μήνες το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων, δημιουργώντας χάος στα νησιά του βόρειου Αιγαίου, με τους αιτούντες άσυλο να εκτοξεύονται από τις 15.000 στις αρχές Ιουλίου στις 37.000 σήμερα και αφού ανακάλυψε η ΝΔ ότι τελικά οι λόγοι αύξησης των ροών είναι γεωπολιτικοί!

Η τοπική κοινωνία της Λέσβου από το 2015 έως σήμερα έχει δείξει σε πολύ μεγάλο βαθμό αξιοθαύμαστα αντανακλαστικά κατανόησης, ανοχής και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, χωρίς φυσικά να λείπουν και οι παραφωνίες. Οι κάτοικοι φανέρωσαν το πρόσωπο μιας ανθρωπιστικής κοινότητας που διατηρεί ζωντανές και διδακτικές τις συλλογικές μνήμες του βιώματος της προσφυγιάς του ’22, όπως το έζησαν πολλοί από τους προγόνους τους από την πλευρά των θυμάτων.

Ντόπιες εθελοντικές οργανώσεις, μεμονωμένοι εθελοντές αλλά και απλοί πολίτες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να στηρίξουν με όλα τα μέσα που διέθεταν τους ανθρώπους που έβγαιναν από τις βάρκες στο νησί. Η τεράστια αυτή αλληλεγγύη του κόσμου πραγματικά σάρωσε τις όποιες ρατσιστικές φωνές που έκαναν την προσπάθεια να βγουν.

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ FAKE NEWS

Ενα νέο σκηνικό διαμορφώθηκε μετά την κοινή δήλωση της 18ης Μαρτίου 2016 μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Ο μόνιμος εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στο νησί δημιούργησε αντιδράσεις πιο συντηρητικές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια από μέρους της τοπικής κοινωνίας. Το κλίμα που καλλιεργήθηκε ήταν αρκετά αρνητικό εστιάζοντας σε προβλήματα λόγω της μικροπαραβατικότητας που αναπτύσσει ελάχιστος αριθμός αιτούντων άσυλο. Το κλίμα αυτό ενίσχυσαν ηθελημένα και τοπικά παραδημοσιογραφικά μπλογκ που συχνά πυκνά χρησιμοποιούν ανύπαρκτες ιστορίες, διαδίδουν και κατασκευάζουν ψευδείς ειδήσεις και αναφορές σε βάρος των προσφύγων. Ακόμη, το επιχείρημα του πλήγματος στον τουρισμό του νησιού, τον οποίον κάποιοι εσχάτως ανακάλυψαν, χρησιμοποιείται επανειλημμένα πατώντας σε μια γενικευμένη αίσθηση δυσαρέσκειας.

Την ίδια ώρα συγκεκριμένοι κύκλοι που συντονίστηκαν και συντονίζονται από πολιτικά στελέχη της ΝΔ και του ναζιστικού μορφώματος της ΧΑ μέσω διαδικτύου αλλά και με προπηλακισμούς, επιθέσεις και απειλές κατά της ζωής των επαγγελματιών δημοσιογράφων και εργαζόμενων του Τύπου προσπάθησαν να πλήξουν τη σωστή ενημέρωση και τους φορείς της. Η πρώτη εμφάνιση ενός ακροδεξιού και ρατσιστικού συνονθυλεύματος στον δημόσιο χώρο γίνεται τον Νοέμβριο του 2017 στην πλατεία Σαπφούς και ακολούθησαν τα ακόμη πιο σοβαρά επεισόδια που πήραν τον χαρακτήρα πογκρόμ εναντίον των προσφύγων και μεταναστών τον Απρίλιο του 2018 στο ίδιο σημείο. Τότε από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε κάποιο θύμα, καθώς 28 πρόσφυγες τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης – τρεις είχαν κακώσεις κεφαλής.

Η επόμενη μέρα βρήκε σοκαρισμένο τον δημοκρατικό κόσμο του νησιού από τα πρωτόγνωρα γεγονότα. Τίποτε απ’ όλα αυτά όμως δεν θα συνέβαινε αν τα θρασύδειλα φασιστοειδή που πρωταγωνίστησαν στις επιθέσεις δεν γνώριζαν από πριν ότι θα έχουν την πολιτική κάλυψη της τοπικής ΝΔ και συγκεκριμένα του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος τότε έκανε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ για «αγανακτισμένους από την κατάσταση πολίτες». Τα γεγονότα αυτά σήμαναν συναγερμό στο αντιφασιστικό κίνημα του νησιού. Ενα κίνημα που κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων έχει καταγράψει νίκες, όπως το κλείσιμο των γραφείων της ΧΑ τον Νοέμβριο του 2016. Λίγες μέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς που έστειλε ισχυρό μήνυμα κατά των δολοφονικών επιθέσεων από συμμορίες φασιστοειδών και ακροδεξιών χούλιγκαν.

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΑΠΕΛΗΣ

Η συγκρότηση συγκεκριμένης ομάδας που είχε στόχο την πρόκληση ή την όξυνση προβλημάτων γύρω από το προσφυγικό στη Λέσβο ήταν γεγονός. Πολλά τα παραδείγματα για το πώς έδρασε η ομάδα, με χαρακτηριστικότερο τα γεγονότα γύρω από την τοποθέτηση σταυρού στη θέση Απελή της Μυτιλήνης.

Στις στοχεύσεις της ήταν ο επηρεασμός του θρησκευτικού και πατριωτικού αισθήματος του ντόπιου πληθυσμού και η δημιουργία της εντύπωσης ότι το αίσθημα αυτό απειλείται και προσβάλλεται τόσο από την «προδοτική κυβέρνηση Τσίπρα» όσο και από τους «λαθροεισβολείς που ήρθαν για να μας ισλαμοποιήσουν».

Θα ήταν περιττό να επισημάνουμε ότι οι πρωταγωνιστές της ομάδας αυτής φιγούραραν ως υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο που στήριξε η ΝΔ σε δήμο και τοπική κοινότητα της Μυτιλήνης στις πρόσφατες εκλογές. Ολα έγιναν πιο φανερά και πιο ξεκάθαρα ακόμη και για τους πλέον δύσπιστους.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ

Ομως στη Μυτιλήνη υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που συνεχίζουν να στέκονται πραγματικά αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και μετανάστες. Συνεχίζουν να τους παίρνουν στο σπίτι τους εθελοντικά χωρίς να ανήκουν σε κάποια ΜΚΟ, όπως το παράδειγμα της Νίκης Ασμάνη που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην τοπική ηλεκτρονική εφημερίδα stonisi.gr.

Ανθρωποι που κατανοούν ότι έχουν κάθε λόγο να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων και να απομονώνουν κάθε φωνή ρατσισμού και φασισμού γιατί η υπεράσπισή τους είναι υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ανθρωποι που κατανοούν ότι οι πολιτικές που έσπρωξαν τους πρόσφυγες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο τους καταδικάζουν και τους περισσότερους από τους ίδιους στη φτώχεια, την ανεργία, τη συνεχή αβεβαιότητα για την επιβίωσή, τη διαρκή ανασφάλεια για την ειρήνη και στη δική τους περιοχή.

* Περιοδικό Hot Doc #193, Στον καιρό του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, 1/12/2019

Φαραντούρης: Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη, κύριε Μητσοτάκη

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Φαραντούρης: Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη, κύριε Μητσοτάκη

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…