Newsroom

Newsroom

Κατάσχονται οι καταθέσεις και των υπόπτων για οικονομικά εγκλήματα

Της Εύας Μανωλαράκη Ακόμα και αν θεωρηθεί κάποιος ύποπτος για οικονομικά εγκλήματα χωρίς όμως να έχει κριθεί ένοχος και καταδικαστεί,…

Της Εύας Μανωλαράκη Ακόμα και αν θεωρηθεί κάποιος ύποπτος για οικονομικά εγκλήματα χωρίς όμως να έχει κριθεί ένοχος και καταδικαστεί, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών πρόκειται να έχουν τη δυνατότητα να κατασχέσουν αλλά και να ρευστοποιήσουν τους «παγωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς του.

Με λίγα λόγια, με βάση την τροπολογία που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης στο ήδη κατατεθέν νομοσχέδιο για τον Κώδικα περί ναρκωτικών και άλλων διατάξεων, θα επιτρέπεται η σύσταση ενεχύρου, δηλαδή η ρευστοποίηση υπέρ του Δημοσίου των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ δεσμευμένων καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών κατηγορουμένων ή υπόπτων για παράβαση του ν. περί πόθεν έσχες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο. Ακόμα και σε υποθέσεις που δεν έχουν φτάσει στον πρώτο βαθμό, όπως είναι οι υποθέσεις του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου, του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, του Λάκη Γαβαλά κ.α. οι λογαριασμοί θα περνάμε στην κυριότητα του υπουργείου Οικονομικών.

Η σύσταση ενεχύρου θα είναι δυνατή στο στάδιο της ανάκρισης ή προανάκρισης με διάταξη του δικαστικού λειτουργού ή με την έκδοση βουλεύματος ή με ειδική έκθεση ελέγχου φορολογικής αρχής, μέχρι του ποσού της φερόμενης απαίτησης ή ζημίας ή αξίωσης του ελληνικού δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.

Ουσιαστικά μ’ αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία πρόκειται να γεμίσουν τα ταμεία του δημοσίου με πολλά εκατομμύρια ευρώ τα οποία είναι δεσμευμένα και αναξιοποίητα σε τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων. Ταυτόχρονα αν οι κατηγορούμενοι συναινέσουν στη σύσταση ενεχύρου θα τύχουν των ευεργετημάτων που παρέχει ο νόμος.

Σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος αθωωθεί τα χρήματα θα επιστρέφονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…