Newsroom

Newsroom

Κατασχέσεις μισθών και συντάξεων για όσους χρωστούν στο Δημόσιο

Μάλλον προνομιούχους θεωρεί το υπουργείο Οικονομικών όσους λαμβάνουν μισθούς και συντάξεις άνω των 1000 ευρώ. Πως αλλιώς εξηγείται η σπουδή…

Μάλλον προνομιούχους θεωρεί το υπουργείο Οικονομικών όσους λαμβάνουν μισθούς και συντάξεις άνω των 1000 ευρώ. Πως αλλιώς εξηγείται η σπουδή του υπουργείου να προχωρήσει σε κατασχέσεις μισθών και συντάξεων, όπως επίσης και τραπεζικών καταθέσεων των όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Τα παραπάνω αναφέρει το εγχειρίδιο οδηγιών που εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ. Εκτός από τις κατασχέσεις προβλέπεται ακόμη και η άσκηση ποινική δίωξης κατά του οφειλέτη, εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, στο φετινό εγχειρίδιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, υπογραμμίζεται ότι δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ, μηνιαίως.

Αν όμως ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη και της περίπτωσης που ο οφειλέτης λαμβάνει τα ανωτέρω από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό τους να μην είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

Αναγκαστικά πάντως μέτρα είσπραξης δεν λαμβάνονται κατά οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στις ΔΟΥ υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων και τρίτων, ύψους 300 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων. Η συγκεκριμένη μάλιστα ρύθμιση δεν ισχύει για πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας καθώς και για οφειλές υπέρ ΟΤΑ.

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…