Καταρρέουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό – Προκλητικός ο Τσαβούσογλου απαιτεί εγγυήσεις και στρατό

Αμετακίνητη στο θέμα της διατήρησης του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων παραμένει η Τουρκία, με τις τις συνομιλίες για το Κυπριακό στο Κραν-Μοντανά της Ελβετίας να βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι έτοιμος να τα τινάξει όλα στον αέρα  ξεκαθαρίζοντας πως για την Τουρκία και τους τουρκοκύπριους είναι εκτός συζήτησης οι μηδέν εγγυήσεις-μηδέν στρατός.

«Δεν ήρθαμε εδώ για να ικανοποιήσουμε την άλλη πλευρά» τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο Νίκος Κοτζιάς και άσκησε κριτική στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη στις δηλώσεις του περί ευθυγράμμισης της Τουρκίας με το πλαίσιο του ΟΗΕ: «Όσοι έθεσαν φαιδρές προτάσεις δεν έχουν το δικαίωμα να ζητούν την ευθυγράμμιση της Τουρκίας» πρόσθεσε. 

«Ήρθαμε με καλή θέληση. Ξέρουμε τι θέλουμε. Έχουμε ανακοινώσει τις κόκκινες γραμμές. Πρέπει να ληφθεί η απόφαση για την τελική λύση αυτή την εβδομάδα. Δείχνουμε ευελιξία. Ωστόσο, δεν είδαμε αντίκρυσμα. Ενδέχεται να υπάρχουν άλλοι λόγοι για αυτό. Υπάρχουν ακόμη διαρροές. Για να επιτευχθεί λύση πρέπει η άλλη πλευρά να ανταποδώσει στα θετικά βήματα μας» υποστήριξε.     

Ο κ. Τσαβούσογλου απαίτησε την επιστροφή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Ελβετία, και πρόσθεσε ότι η άφιξη του κ. Γκουτέρες είναι αναγκαία, ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα σε μορφή πακέτου.

Τσαβούσογλου: Θέλουμε στρατό στην Κύπρο και αν χρειαστεί θα τον χρησιμοποιήσουμε

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προσερχόμενος σήμερα στην αίθουσα που διεξάγεται η διάσκεψη και ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την χθεσινή ημέρα των συνομιλιών, απάντησε: «Κάποια στιγμή θα σας διηγηθώ τι έγινε χθες και τι ομολόγησαν, μέσα από επίπονη συζήτηση, οι Τούρκοι για τις προθέσεις τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες διεξήχθη ένας αποκαλυπτικός διάλογος μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Μελβούτ Τσαβούσογλου ενώπιον όλων των συμμετεχόντων. Όταν ο κ. Τσαβούσογλου ρωτήθηκε από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών γιατί η Τουρκία επιμένει στα επεμβατικά δικαιώματα, απάντησε πως δεν αποκλείεται στο μέλλον να χρησιμοποιήσει τον στρατό.

«Γιατί θέλετε να κρατήσετε τη Συνθήκη Εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα; Πώς το εννοείτε; Θα κάνετε χρήση τους;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στον Τούρκο ομόλογό του με τον τελευταίο να απαντάει: «Ναι θέλουμε να κρατήσουμε τα παρεμβατικά δικαιώματα για να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Δικαίωμα επέμβασης θα ισχύει μέχρι οι Τουρκοκύπριοι να αισθανθούν ασφαλείς».

Η τουρκική πλευρά προτείνει τη δυνατότητα αναθεώρησης της Συνθήκης των Εγγυήσεων μετά από τρεις εκλογικούς κύκλους, δηλαδή μετά από 15 χρόνια, ενώ επιθυμεί τη μόνιμη παρουσία στρατιωτικής δύναμης στο νησί.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε σήμερα την ελπίδα να υπάρξει ευθυγράμμιση με όσα ο γ.γ. του ΟΗΕ ζητά από όλους στη Διάσκεψη για την Κύπρο. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους εξερχόμενος του κτιρίου όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες της Διάσκεψης για την Κύπρο, μετά το πέρας του πρωινού μέρους της Διάσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «επί του παρόντος έχει τερματιστεί ο διάλογος, θα επαναληφθεί το απόγευμα στις 6.30 μμ. Υπήρχε μια λάμψη ελπίδας το πρωί, υπήρξαν κάποιες ανατροπές στη συνέχεια, ας ελπίσουμε ότι το απόγευμα θα επανέλθουμε στην πορεία ελπίδας».

Ερωτηθείς αν η ελπίδα αφορά τη διαφοροποίηση των τουρκικών θέσεων στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο Πρόεδρος είπε ότι «θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει μια ευθυγράμμιση με όσα ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ ζητά από όλους εμάς».

Μπισμπίκης: «Άναψε η συζήτηση» με το γυμνό του πλάνο στον Σασμό – «Ξεφεύγει η κουβέντα» είπε η Τσιμτσιλή

Μπισμπίκης: «Άναψε η συζήτηση» με το γυμνό του πλάνο στον Σασμό – «Ξεφεύγει η κουβέντα» είπε η Τσιμτσιλή

«Έχει το στυλ, είναι αρρενωπός ο άνθρωπος, τι να κάνουμε;» σχολίασε στην εκπομπή της η…

Καραμέρος για Κασσελάκη: «Μίλησε αντισυστημικά και εμείς περιμένουμε να δούμε αν θα διαβάσει το Κεφάλαιο του Μαρξ»

Καραμέρος για Κασσελάκη: «Μίλησε αντισυστημικά και εμείς περιμένουμε να δούμε αν θα διαβάσει το Κεφάλαιο του Μαρξ»

Θέση για τον Στέφανο Κασσελάκη πήρε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος