ΣΓ

Σπύρος Γκουτζάνης

Καταρρέει το δόγμα «νόμος και τάξη»

Αντιμέτωπος με τις εξαγγελίες του περί πάταξης της εγκληματικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

158309783 228102145729410 5787045209057058750 n 1

Τα απανωτά κρούσματα εγκληματικότητας, το τελευταίο διάστημα, στα οποία προστέθηκε η δολοφονία της εικοσάχρονης μητέρας στα Γλυκά Νερά προκαλούν πολιτικές παρενέργειες καθώς εκ των πραγμάτων αμφισβητείται μία από τις βασικές «προεκλογικές δεσμεύσεις» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα περιστατικά τους τελευταίους μήνες είναι πολλά: Δολοφονία Καραϊβαζ, δολοφονική απόπειρα εναντίον του Στέφανου Χίου, συμβόλαιο για τον Κώστα Βαξεβάνη σε συνδυασμό με την υπόθεση Φουρθιώτη και την σκανδαλώδη φύλαξη από την ΕΛ.ΑΣ, τροχαίο μπροστά στην Βουλή με δράστη αστυνομικό που εξακολουθεί να προστατεύεται, δολοφονία επιχειρηματία Ζάκυνθο ενώ είχε κατονομάσει στην ΕΛ.ΑΣ τους δράστες εναντίον του.

Ωστόσο η δολοφονία της 20χρονης μητέρας μπροστά στον δεμένο και φιμωμένο σύζυγό της και στο βρέφος της, είναι ιδιαιτέρως ειδεχθής και προκαλεί αποτροπιασμό στην κοινή γνώμη αλλά και δυσαρέσκεια στην κοινή γνώμη. Όπως λένε και οι γαλάζιοι βουλευτές μεταξύ τους, περιστατικά όπως αυτή η τραγική δολοφονία και υποθέσεις όπως του Δημήτρη Λιγνάδη, έχουν αυξημένο κόστος στην δική μας εκλογική βάση.

Ένα από τα βασικά συνθήματα που είχε κάνει σημαία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πορεία του προς την εξουσία, ήταν το «νόμος και τάξη». Είχε μάλιστα επανειλημμένως εγκαλέσει τον Αλέξη Τσίπρα και είχε προκαλέσει συζητήσεις στην Βουλή για την «αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας». Μία από τις κατηγορίες του που απηύθηνε σε έντονο ύφος ήταν «λύστε τα χέρια της ελληνικής αστυνομίας, αφήστε τους αστυνομικούς να κάνουν την δουλειά τους». Τώρα ο κ. Μητσοτάκης έρχεται αντιμέτωπος με τις εξαγγελίες του. Παράλληλα αποκαλύπτεται ότι τόσο οι βιαστικές προσλήψεις των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ όσο και η γενικότερη πολιτική του έχουν στόχο περισσότερο και κυρίως την καταστολή της κοινωνίας όταν κινητοποιείται και διεκδικεί και λιγότερο την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε δήλωση για την δολοφονία σε μία προσπάθεια να διαχειριστεί την αυξημένη δυσαρέσκεια. Αφού δήλωσε συγκλονισμένος από το ιδιαίτερα ειδεχθές και την βαρβαρότητα του εγκλήματος αναφέρθηκε στην δράση της αστυνομίας: «Η Ελληνική Αστυνομία κινητοποιήθηκε άμεσα. Έχουν δημιουργηθεί δύο ομάδες με αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής που διερευνούν σε βάθος όλες τις πτυχές του εγκλήματος. Πιστεύω στην ικανότητα της Ελληνικής Αστυνομίας να φθάσει μέχρι το τέλος. Από την πρώτη στιγμή έφτασε η Αστυνομία εκεί». Βέβαια είναι νωπές ακόμη οι εντυπώσεις από τις αντίστοιχες δηλώσεις που είχε κάνει ο κ. Χρυσοχοΐδης μετά την δολοφονία Καραϊβάζ. Μόλις πριν από έναν μήνα είχε συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό και είχε διαρρεύσει «η εντολή πρωθυπουργού για ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης». Μόνο που το έγκλημα ακόμη δεν έχει εξιχνιαστεί αφού άλλωστε οι δράστες όπως όλοι ξέρουν είναι μέλη του οργανωμένου εγκλήματος.

Τα περιστατικά πάντως φέρνουν τον κ. Χρυσοχοΐδη στο επίκεντρο επικρίσεων εντός και εκτός κυβέρνησης. Ορισμένοι εγείρουν ερωτηματικά για τις πρόσφατες αλλαγές που έκανε ο υπουργός στις διοικήσεις τομέων της ΕΛ.ΑΣ.

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Τι ισχύει για την 25η Μαρτίου (video)

pexels vung nguyen 17260100

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Τι ισχύει για την 25η Μαρτίου (video)

Φαίνεται πως ο καιρός μας έκανε τη χάρη στο ένα απ' τα δυο συνεχόμενα τριήμερα

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Τσαλίκης Οικονομόπουλο

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Ο Γιώργος Τσαλίκης είχε ένα μικρό ξέσπασμα όταν μίλησε για τον Νίκο Οικονομόπουλο και τα…

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

AP22007351527410

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

Λίγο καιρό μετά τον χαμό που προκάλεσε μια επεξεργασμένη φωτογραφία της, η Κέιτ Μίντλεντον βρίσκεται…