Καταργούν την Εισαγγελία Διαφθοράς για να απαλλαγούν από την Τουλουπάκη

Κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαισύνης, με το οποίο προβλέπεται η ενοποίηση των εισαγγελιών Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς. Εφόσον υπερψηφιστεί οι επικεφαλής των δύο εισαγγελιών, Χρήστος Μπαρδάκης και Ελένη Τουλουπάκη, παύονται αυτοδικαίως από τις θέσεις τους.  

5dc1301b825e630c9f3e4c02

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η νέα υπηρεσία που θα συσταθεί στην εισαγγελία Εφετών και θα αποτελεί αυτοτελές τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος, θα επανδρωθεί από τακτικούς εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Εφετών και από επίκουρους εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Πρωτοδικών (συνολικά 6), ενώ θα προΐσταται ο αρχαιότερος εισαγγελέας Εφετών. 

Πρόκειται για την τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης να απαλλάξει την Ελένη Τουλουπάκη από την έρευνα του σκανδάλου της φαρμακευτικής δαπάνης που σχετίζεται με την εταιρεία Novartis μετά την αποτυχημένη απόπειρα να ανατεθεί η υπόθεση σε εφέτη ανακριτή (πρόταση που είχε συντριπτικά καταψηφιστεί από την ολομέλεια των εφετών), αλλά και την άσκηση δίωξης εναντίον της με αμφιλεγόμενες διαδικασίες (καθώς το πόρισμα που ζητούσε την άσκηση δίωξης εμφανίστηκε ύστερα από προηγούμενο πόρισμα που έθετε την υπόθεση στο αρχείο χωρίς να εισφέρει στοιχεία).

Το νομοσχέδιο αποτελείται συνολικά από 76 άρθρα, τα οποία συμφώνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης «συνιστούν ένα συνεκτικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο, που αποσκοπεί αφενός στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης και αφετέρου στον εκσυγχρονισμό των διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων».

Ένα από τα άρθρα προβλέπει την ενοποίηση της εισαγγελίας οικονομικού εγκλήματος και της εισαγγελίας εγκλημάτων διαφθοράς. Μετά την ψήφιση από την Βουλή του νομοσχεδίου οι επικεφαλής της εισαγγελίας οικονομικού εγκλήματος και της εισαγγελίας εγκλημάτων διαφθοράς Χρήστος Μπαρδάκης και Ελένη Τουλουπάκη, παύονται αυτοδικαίως από τις θέσεις τους.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, «στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών δημιουργείται Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος που λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας αυτής. Στο Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών υπηρετούν τέσσερις (4) εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς εφετών που τοποθετούνται για θητεία τριών (3) ετών, με τους ισάριθμους αναπληρωτές τους, με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης.

Με τη διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου ορίζεται ο αρχαιότερος από τους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος ως Προϊστάμενος του Τμήματος. Σε περίπτωση που με το προεδρικό διάταγμα του πρώτου  εδαφίου  τοποθετείται  στο  Τμήμα  Οικονομικού Εγκλήματος εισαγγελέας ή αντεισαγγελέας εφετών που δεν υπηρετεί στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, μετατίθεται και τοποθετείται σε αυτήν. Οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος ασκούν τα καθήκοντά τους με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και τις εργασίες του Τμήματος συνεπικουρούν έξι (6) εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς πρωτοδικών, από τους οποίους οι πέντε (5) επιλέγονται από την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και ο ένας (1) από την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης».

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…