Newsroom

Newsroom

Κατάργηση ΕΝΦΙΑ για τις νέες οικοδομές προτείνει ο ΣΕΒ

Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις νέες οικοδομές όπως και η κατάργηση των άμεσων ενισχύσεων του ΕΣΠΑ και η αντικατάστασή τους από άτοκα δάνεια και φορολογικές πιστώσεις περιλαμβάνεται στις (50 συνολικά) προτάσεις που συνθέτουν την εργαλειοθήκη του ΣΕΒ για την επιτάχυνση των επενδύσεων μαζί με συστάσεις για αλλαγές στη φορολογία, την αδειοδότηση, την απονομή δικαιοσύνης, τη χωροταξία, άρση της απαγόρευσης ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων κ.α.

5adc5ff41dc524357a8b4587

Η εργαλειοθήκη θα παρουσιαστεί αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη στο Επενδυτικό Συνέδριο «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις» που διοργανώνει ο ΣΕΒ και στο οποίο σύμφωνα με το πρόγραμμα θα συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα η πρόταση για την οικοδομή προβλέπει απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, δραστική μείωση του φόρου μεταβίβασης και απαλλαγή του φόρου κληρονομιάς για τις νέες οικοδομές για τα δεκαπέντε φορολογικά έτη από την έκδοση της άδειας. Για το ΕΣΠΑ προτείνονται φορολογικές πιστώσεις αντί για επιχορηγήσεις καθώς και ενισχύσεις με μορφή άτοκων δανείων, όπως εφαρμόζονται στην Πορτογαλία. Δηλαδή με καθυστέρηση της επένδυσης μειώνεται το ποσοστό ενίσχυσης, ενώ όπου επιτυγχάνονται οι στόχοι απόδοσης, έως το 50% του δανείου δεν επιστρέφεται (χαρίζεται).

Άλλες προτάσεις είναι η προαδειοδότηση χώρων σχετικά με περιβαλλοντικά, αρχαιολογικά και ιδιοκτησιακά θέματα ώστε να προσφέρονται έτοιμοι στον επενδυτή, η κατάργηση μιας ρύθμισης όταν εισάγεται μια νέα, για μείωση του κόστους και της γραφειοκρατίας, μέτρα για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης όπως η προ – επεξεργασία υποθέσεων και η τοποθέτηση βοηθών στους δικαστές, την απλούστευση της αδειοδότησης με θέσπιση υπηρεσίας μιας στάσης, μείωση φόρων, τελών και χαρτοσήμων, εφαρμογή υπεραποσβέσεων και συμψηφισμού ζημιών με κέρδη χωρίς χρονικό περιορισμό, κ.α.

Η εργαλειοθήκη εκπονήθηκε από την Deloitte ύστερα από μελέτη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο εξωτερικό και την Ελλάδα. 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…