Newsroom

Newsroom

Καταργεί την ακροαματική διαδικασία στις αγωγές το υπουργείο Δικαιοσύνης, περιορίζεται ο δημόσιος έλεγχος

Μόνο κατόπιν αιτήματος του δικαστηρίου θα παρίστανται στο εξής οι εμπλεκόμενοι στην εκδίκαση υποθέσεων αστικού δικαίου, σύμφωνα με αλλαγή που…

dikastirio 2 3 1

Μόνο κατόπιν αιτήματος του δικαστηρίου θα παρίστανται στο εξής οι εμπλεκόμενοι στην εκδίκαση υποθέσεων αστικού δικαίου, σύμφωνα με αλλαγή που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. Πιο συγκεκριμένα, το νέο νομοθέτημα προβλέπει δύο μόνο στάδια για την εκδίκαση των αστικών διαφορών: την κατάθεση της αγωγής και την έκδοση της απόφασης.

 

Το σκεπτικό της αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής είναι πως η μακρόχρονη εφαρμογή του ισχύοντος έως σήμερα συστήματος με τη συζήτηση στο ακροατήριο είχε ως αποτέλεσμα μόνο καθυστερήσεις και στην ουσία δε διευκόλυνε τη γρήγορη και ουσιαστική επίλυση των χιλιάδων αστικών διαφορών που φθάνουν κάθε χρόνο στα ελληνικά δικαστήρια.

Ποιο είναι όμως το διακύβευμα; Με την κατάργηση της παράστασης των εμπλεκομένων στη συζήτηση περιορίζεται σαφώς ο δημόσιος έλεγχος στη Δικαιοσύνη, στοιχείο απαραίτητο για τη διασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας της. Όπως δήλωσε ο δικηγόρος κι ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος στο koutipandoras.gr, “όπου καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας διαδικασιών απόδοσης δικαιοσύνης, μόνο κακό μπορεί να σημαίνει αυτό για το θεσμό”. Ο κος Καπερνάρος συμπλήρωσε πως “ακόμα και στις υποθέσεις αστικού δικαίου συχνά κρίνεται σημαντικό υλικό ή ηθικό συμφέρον κι ως εκ τούτου ο δημόσιος έλεγχος είναι απαραίτητος”.

Για το ίδιο θέμα ο δικηγόρος κος. Γιάννης Βλάχος μας είπε πως “η κατάργηση της ακροαματικής διαδικασίας είναι ένα ακόμα βήμα προς την απομάκρυνση του λαού από την εξουσία, αυτή τη φορά τη δικαστική”. Εξήγησε πως “με την απόφαση αυτή καταργείται η αμεσότητα, η δημοσιότητα κι ο έλεγχος της κοινωνίας” και μίλησε για “απονομή δικαιοσύνης στο όνομα του λαού, ερήμην του λαού”.

 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…