«Καταπέλτης»για την Ελλάδα το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη διαφθορά

Η GRECO επικρίνει την ελληνική κυβέρνηση για το ότι επιβαρυντικές περιστάσεις που σχετίζονται με τη δωροδοκία δεν καλύπτονται πλήρως από το νόμο, αλλά και ότι μετά από αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας οι εισαγγελείς ενδέχεται να απέχουν από τη δίωξη για αδικήματα δωροδοκίας.

5160753 1

Έκθεση  «καταπέλτη» για τη διαφθορά στην Ελλάδα έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομάδα Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO), προτρέποντάς την κυβέρνηση  να τροποποιήσει σχετικά την ποινική νομοθεσία, αλλά και να εφαρμόσει συστάσεις που ακόμη βρίσκονται στα χαρτιά., σύμφωνα με ρεπορτάζ του newsbomb.gr.

Ενδεικτικά, η GRECO επικρίνει την κυβέρνηση για το ότι επιβαρυντικές περιστάσεις που σχετίζονται με τη δωροδοκία δεν καλύπτονται πλήρως από το νόμο, αλλά και ότι μετά από αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας οι εισαγγελείς ενδέχεται να απέχουν από τη δίωξη για αδικήματα δωροδοκίας.

Ο κύριος λόγος που η GRECO δρομολόγησε την καταστατική της διαδικασία κατά της Ελλάδος, ήταν η τροποποίηση του άρθρου 236 του Ποινικού Κώδικα με το οποίο η Ελλάδα υποβάθμισε το αδίκημα της δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων από κακούργημα (μείζον έγκλημα) σε πλημμέλημα τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

Μετά από μια κοινή αποστολή στελεχών της GRECO και της ομάδας εργασίας του ΟΟΣΑ για τη δωροδοκία στη χώρα μας, η Ελλάδα κατέστησε εκ νέου τη δωροδοκία δημοσίων υπαλλήλων κακούργημα. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε με τρόπο ικανοποιητικό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η GRECO, για τα αδικήματα δωροδοκίας που διαπράχθηκαν πριν από την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα το Νοέμβριο 2019, θα ισχύσουν πιο ήπιες κυρώσεις, κάτι που περιγράφει ως απαράδεκτο.

Επιπλέον, η GRECO συνέστησε στην Ελλάδα να περιορίσει αυστηρά το πεδίο εφαρμογής των αδικημάτων διαφθοράς στα οποία σύμφωνα με το άρθρο 48 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ο εισαγγελέας πρωτοδικών μπορεί να απέχει προσωρινά από την ποινική δίωξη. Η GRECO αναφέρει πως το άρθρο αυτό πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μικρών αδικημάτων διαφθοράς και να μην έχει την έκταση που του έδωσε η κυβέρνηση.

«Δεδομένου ότι αυτή η σύσταση δεν εφαρμόζεται ακόμη, η GRECO σημειώνει ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος η διάταξη αυτή, εάν δεν διορθωθεί, να αποδυναμώσει περαιτέρω τις δυνατότητες της Ελλάδας να καταπολεμήσει αποτελεσματικά αυτήν τη μορφή της διαφθοράς και ενδεχομένως άλλων σχετικών εγκλημάτων, όπως το ξέπλυμα χρήματος», σημειώνεται στην ανακοίνωση της GRECO.

Πηγή:  newsbomb.gr

Βόλος: Πατέρας κατηγορείται ότι χτύπησε τον γιό του με κατσαρόλα και τον λήστεψε

Πάτρα

Βόλος: Πατέρας κατηγορείται ότι χτύπησε τον γιό του με κατσαρόλα και τον λήστεψε

Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει πως για όλα ευθύνεται η νύφη του που διεκδικεί περιουσία και επηρεάζει…