Καταπέλτης του Ευρωκοινοβούλιο για Κατάρ και FIFA

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για Κατάρ, FIFA, ΛΟΑΤΚΙ+ και μετανάστες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο χιλιάδων μεταναστών εργαζομένων, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, οι οποίοι βοήθησαν το Κατάρ να προετοιμαστεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς και για όλους όσοι τραυματίστηκαν, ενώ ενέκρινε σήμερα ψήφισμα σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι το εμιράτο του Κόλπου κέρδισε το δικαίωμα «φιλοξενίας» του Μουντιάλ εν μέσω αξιόπιστων ισχυρισμών για δωροδοκία και διαφθορά, όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Περιγράφοντας τη διαφθορά εντός της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA) ως «ανεξέλεγκτη, συστημική και βαθιά ριζωμένη», εξέφρασαν επίσης τη λύπη τους για το γεγονός ότι η διαδικασία ανάθεσης του Μουντιάλ στο Κατάρ το 2010 δεν ήταν διαφανής και υπογράμμισαν πώς η FIFA έχει βλάψει σοβαρά την εικόνα και ακεραιότητα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Το Κοινοβούλιο προτρέπει τις χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα εκείνες με μεγάλα εθνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, να ασκήσουν πίεση στην UEFA και τη FIFA για τη θεμελιώδη μεταρρύθμιση της FIFA. Αυτό θα περιλαμβάνει τη θέσπιση δημοκρατικών και διαφανών διαδικασιών κατά την ανάθεση των Παγκοσμίων Κυπέλλων ποδοσφαίρου και την αυστηρή εφαρμογή των κριτηρίων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βιωσιμότητας για τις χώρες υποδοχής.

Για να προστατευθούν οι αθλητές και οι φίλαθλοι και να τεθεί τέρμα στο «αθλητικό πλύσιμο», οι διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις δεν θα πρέπει να ανατίθενται σε χώρες, στις οποίες παραβιάζονται θεμελιώδη και ανθρώπινα δικαιώματα και όπου επικρατεί συστηματική βία με βάση το φύλο.

Να αποζημιωθούν τα θύματα των προετοιμασιών του Μουντιάλ

Με περίπου 2 εκατομμύρια ξένους υπηκόους να αποτελούν περίπου το 94% του εργατικού δυναμικού της χώρας, το ψήφισμα εκφράζει την ικανοποίηση του Κοινοβουλίου για το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, η κυβέρνηση του Κατάρ έχει επιστρέψει 320 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε θύματα μισθολογικών καταχρήσεων μέσω του λεγόμενου «Ταμείου Υποστήριξης και Ασφαλίσεων των Εργαζομένων».

Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι στο Κατάρ και οι οικογένειές τους έχουν αποκλειστεί από το πεδίο εφαρμογής του Ταμείου αυτού και ζητούν την επέκτασή του ώστε να συμπεριλάβει όλους τους πληγέντες από την έναρξη των εργασιών που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, καλύπτοντας επίσης τους θανάτους των εργαζομένων και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ζητούν επίσης από τη FIFA να συμβάλει σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης για τις οικογένειες των εργαζομένων, ως αποζημίωση για τις συνθήκες που έχουν αντιμετωπίσει.

Ενδελεχείς έρευνες για τους θανάτους

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καλεί τις αρχές της χώρας να διεξαγάγουν πλήρεις έρευνες για τους θανάτους μεταναστών εργαζομένων και να αποζημιώσουν τις οικογένειες των νεκρών σε περίπτωση που ο θάνατός τους προκλήθηκε από τις συνθήκες εργασίας τους.

Στηρίζει επίσης τις πρόσφατες προσπάθειες του Κατάρ για τη βελτίωση των συνθηκών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ζητήματα που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα, αλλά ζητεί την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για την κακοποίηση που διαπράττουν οι αρχές της χώρας σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, για παράδειγμα μέσω της χρήσης νομοθεσίας που επιτρέπουν την προσωρινή κράτηση των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη για διάστημα έως έξι μηνών.

Το ψήφισμα παροτρύνει επίσης το Κατάρ να ενισχύσει τα μέτρα για την ισότητα των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των καταλοίπων της κηδεμονίας των γυναικών, εντείνοντας παράλληλα τις προσπάθειες για την αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών στην επίσημη αγορά εργασίας.

 

Μετά την δωρεά των οργάνων της 21χρονης, αυξήθηκε κατά 20% σε μία εβδομάδα, η προσφορά κερατοειδών στο «Παπαγεωργίου»

Μετά την δωρεά των οργάνων της 21χρονης, αυξήθηκε κατά 20% σε μία εβδομάδα, η προσφορά κερατοειδών στο «Παπαγεωργίου»

Η κινητοποίηση που έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των μοσχευμάτων δίνει ελπίδα και σε…

«Δεν είναι Παιχνίδι»: Ανοιχτές συζητήσεις με τη θεατρική ομάδα Ανδρομέδα για το ηλεκτρονικό έγκλημα

«Δεν είναι Παιχνίδι»: Ανοιχτές συζητήσεις με τη θεατρική ομάδα Ανδρομέδα για το ηλεκτρονικό έγκλημα

Η παράσταση της ομάδας Ανδρομέδα βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και μαρτυρίες γυναικών και ανήλικων κοριτσιών…