Αδιέξοδο μεταξύ Βρυξελλών και AstraZeneca για τις παραδόσεις εμβολίων

Δραματικές οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες μετά  το κρίσιμο ραντεβού μεταξύ ΕΕ και Astrazeneca

NewsRoom 27/01/2021 | 23:39

Η αντιπαράθεση των δύο πλευρών όσον αφορά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων φαίνεται να φτάνει στα άκρα με τις προσδοκίες από αυτή την συνάντηση να εκτιμάται πως είναι μάλλον χαμηλές, αφού ήδη από το πρωί υπήρχαν πληροφορίες που έκαναν λόγο ακόμη και για ακύρωση της καθώς η εταιρεία είχε ενημερώσει ότι δεν σκόπευε να συμμετάσχει. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις της επίτροπος Υγείας Στέλλας Κυριακίδου, λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση με την εκπρόσωπο της φαρμακευτικής εταιρείας. Όπως τόνισε η επίτροπος, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. πιστεύουν ότι η εταιρεία «πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας», τονίζοντας ότι υπάρχουν «ηθικές, κοινωνικές και συμβατικές ευθύνες» από τους κατασκευαστές εμβολίων, τις οποίες θα πρέπει να τηρήσουν.

Εν τέλει η Astrazeneca προσήλθε μεν στο τραπέζι του διαλόγου εντούτοις εκπροσωπείται από μόλις ένα άτομο και όχι από υψηλόβαθμα στελέχη της.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες που προέκυψαν από τεχνική ενημέρωση που έγινε νωρίτερα, προκύπτει πως η μείωση στις παραδόσεις είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι είχε φανεί τελικά και υπολογίζεται σε 75% και όχι 60%.

Το παραπάνω πρακτικά «τινάζει στον αέρα» τον προγραμματισμό της ΕΕ για τους εμβολιασμούς αφού η ένωση είχε βασιστεί στο εμβόλιο της εν λόγω εταιρείας το οποίο και είναι φθηνότερο και ευκολότερο στην αποθήκευση του.

 

Παραμένει το αδιέξοδο μεταξύ Βρυξελλών και AstraZeneca για τις παραδόσεις εμβολίων

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca δεν κατόρθωσαν να άρουν το αδιέξοδο για τις καθυστερημένες παραδόσεων εμβολίων κατά της Covid-19, δήλωσε αργά σήμερα η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.

Η ΕΕ πιέζει την εταιρεία να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία, αφού η AstraZeneca ανακοίνωσε καθυστερήσεις παράδοσης, αυξάνοντας την απογοήτευση για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην ΕΕ.

«Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πρόγραμμα παράδοσης», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ με tweet, προσθέτοντας ότι η ΕΕ ζητούσε ένα σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για την ταχεία παράδοση δόσεων του εμβολίου που έχει προαγοράσει το μπλοκ για το πρώτο τρίμηνο.