Κατάπαυση πυρός για 120 ώρες συμφώνησαν ΗΠΑ-Τουρκία

Σε συμφωνία που οδηγεί σε κατάπαυση του πυρός για 120 ώρες στη Συρία, κατέληξε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση του με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Πομπέο.

Η συμφωνία χαιρετίστηκε με… πανηγυρικό tweet από τον πρόεδρο Τραμπ που ευχαρίστησε τον τούρκο πρόεδρο καθώς έτσι θα σωθούν εκατομμύρια ζωές. Αργότερα, με άλλο tweet, σημείωσε ότι χρειάστηκε λίγη… «σκληρή αγάπη» για να επιτευχθεί κάτι που φαινόταν αδύνατο πριν από τρεις μέρες. Σκοπός της επίσκεψης των αμερικανών εκπροσώπων ήταν να πείσουν τον τούρκο πρόεδρο να σταματήσει τις εχθροπραξίες στην Συρία που άρχισαν πριν από έξι ημέρες, μετά την ανακοίνωση για επικείμενη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η εκεχειρία επετεύχθη προκειμένου να έχουν χρόνο οι κουρδικές δυνάμεις και να αποσυρθούν από εστίες πυρός. Άλλωστε η Τουρκία δεν επρόκειτο να δεχθεί κατάπαυση του πυρός χωρίς να κερδίσει κάτι στο πεδίο των επιχειρήσεων. 

Τι δήλωσε ο Πενς

«Σήμερα οι ΗΠΑ και η Τουρκία συμφώνησαν για μια εκεχειρία στη Συρία. Η τουρκική επίθεση θα σταματήσει τελείως όταν λήξει αυτή η αποχώρηση. Η Ουάσινγκτον δεν θα επιβάλει νέες κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας μόλις τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία και πως θα αποσύρει τις υπάρχουσες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Άγκυρα μόλις τερματιστεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.

«Με την εφαρμογή της εκεχειρίας, οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας. Ο πρόεδρος αποφάσισε να αποσύρει τις οικονομικές κυρώσεις μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων και πως η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός περιλαμβάνει μια συμφωνία η Τουρκία να μην εμπλακεί σε στρατιωτική επιχείρηση στην Κομπάνι.

Ουάσινγκτον και Άγκυρα είναι δεσμευμένες για μια ειρηνική επίλυση της ζώνης ασφαλείας στη Συρία και πως Τουρκία και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει στον κοινό στόχο συντριβής του Ισλαμικού Κράτους. Όπως είπε, η συμφωνία είναι μια σπουδαία συμβολή στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις. Οι αμερικανικές δυνάμεις εργάζονται με τις δυνάμεις της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG για να αποσυρθούν σε περιοχή εντός 32 χλμ στη συριακή επικράτεια»

Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας 

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Τουρκία “πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε από τη συνάντηση” που είχε ο Πενς με τον Ερντογάν.

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι «η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» δεν σταματά αλλά διακόπτεται. Η συμφωνία δεν αποτελεί κατάπαυση του πυρός, η Τουρκία μπορεί να τη σταματήσει, μόλις όλα τα τρομοκρατικά στοιχεία εγκαταλείψουν την ασφαλή ζώνη της Συρίας».

Τεράστια επιτυχία για την κολύμβηση: Χάλκινο μετάλλιο για την Ελλάδα στα 4Χ50μ. ελεύθερο ανδρών στο Ευρωπαϊκό

Τεράστια επιτυχία για την κολύμβηση: Χάλκινο μετάλλιο για την Ελλάδα στα 4Χ50μ. ελεύθερο ανδρών στο Ευρωπαϊκό

Oι Κρίστιαν Γκολομέεβ, Στέργιος-Μάριος Μπίλας, Απόστολος Χρήστου και Ανδρέας Βαζαίος γράφουν ιστορία στο Οτοπένι της…

Μαλάλα Γιουσαφζάι: «Παράνομο και αδύνατο να είσαι κορίτσι» υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν

Μαλάλα Γιουσαφζάι: «Παράνομο και αδύνατο να είσαι κορίτσι» υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν

«Είναι επιτακτικό να αποκαλέσουμε το αφγανικό καθεστώς αυτό που πραγματικά είναι: ένα καθεστώς απαρτχάιντ βασισμένο…

Τραγωδία στην Πιερία: Δύο νεκροί και δύο τραυματίες μετά από σύγκρουση αυτοκινήτων

Τραγωδία στην Πιερία: Δύο νεκροί και δύο τραυματίες μετά από σύγκρουση αυτοκινήτων

Για τον απεγκλωβισμό των επιβατών των οχημάτων χρειάστηκε να επιχειρήσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία με 6…