ΡΝ

Ραγκίπ Ντουράν

Κατανοώντας την τουρκική κοινωνία: Τρεις δείκτες κι ένας άνδρας… μόνιμα αρνητικός

Για να κατανοήσουμε εύκολα την ψυχική κατάσταση της τουρκικής κοινωνίας, πρέπει να παρατηρήσουμε τρεις δείκτες κι έναν άνδρα.

ap turyr

Για να κατανοήσουμε εύκολα την ψυχική κατάσταση της τουρκικής κοινωνίας, πρέπει να παρατηρήσουμε τρεις δείκτες κι έναν άνδρα.

Ο πρώτος αριθμός αφορά στην αξία της τουρκικής λίρας. Αυτή αποτελεί πιθανώς τον καλύτερο δείκτη της κατάστασης, του επιπέδου και της ποιότητας της τουρκικής οικονομίας, και βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση επί τουλάχιστον ένα χρόνο. Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, στις 2 Οκτωβρίου 2019, 1 ευρώ άξιζε 6,25 τουρκικές λίρες. Ένα χρόνο μετά, δηλαδή στις 2 Οκτωβρίου 2020, 1 ευρώ αντιστοιχεί, στην επίσημη αγορά, σε 9,10 τουρκικές λίρες. Η τουρκική λίρα έχασε 16% της αξίας της εντός σύντομου χρονικού διαστήματος (από την 1η Ιανουαρίου 2020). Το τουρκικό νόμισμα συνεχίζει σταθερά αυτές τις μέρες να σπαει τα ρεκόρ απωλειών έναντι του ευρώ.

Ένας ειδικός υπολόγισε ότι κάποιος που θέλει να αγοράσει ευρώ στην Κωνσταντινούπολη κινδυνεύει να χάσει τουλάχιστον 7 λεπτά του ευρώ, εάν μεταβεί από το σπίτι του στην τράπεζα (απόσταση δύο χιλιομέτρων) περπατώντας κανονικά. Αντίθετα, εάν το κάνει τρέχοντας, θα κερδίσει 7 λεπτά. Τούτο, διότι η συναλλαγματική ισοτιμία παρουσιάζει τόσο ραγδαίες διακυμάνσεις…

Εν τω μεταξύ, ο τσάρος της οικονομίας, ο υπουργός Θησαυροφυλακίου και Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Προέδρου Ερντογάν, εξηγεί, με εξαιρετικά επιχειρήματα, την «υγιή» τουρκική οικονομία. Κατά τη διάρκεια -μεταδοθείσης στις 12 Αυγούστου- συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό «CNN Turk», είχε ενδιαφέρον η απάντησή του στην ερώτηση του δημοσιογράφου: «Εάν έπρεπε να ανησυχούμε για την άνοδο της αξίας του αμερικανικού δολαρίου». Με έναν πολύ καθησυχαστικό, σχεδόν αδιάφορο, τόνο, είπε: «Λαμβάνετε το μισθό σας σε δολάρια; Έχετε χρέη σε δολάρια; Έχετε εμπορικές δοσοληψίες με το δολάριο;». Ο καημένος δημοσιογράφος, που εργάζεται για το Παλάτι, μόλις μετά βίας και πολύ χαμηλόφωνα, είπε: «Μμ, αλλά αυτό μπορεί να έχει κάποια επίδραση…».

Υπότροπος, ο κύριος Αλμπαϊράκ, κατά την παρουσίαση, στις 29 Σεπτεμβρίου, του προγράμματός του για τη Νέα Οικονομία, δήλωσε ψύχραιμα ως προς το δολάριο: «Η συναλλαγματική ισοτιμία ουδεμία σημασία έχει για μένα. Ουδόλως με ενδιαφέρει. Δεν παρακολουθώ καν τη συναλλαγματική ισοτιμία».

Όχι μόνο οι οικονομολόγοι και οι απλοί άνθρωποι, αλλά και η ακροδεξιά καθημερινή εφημερίδα «Akit», αντέδρασαν σε αυτές τις δηλώσεις. Οι κακές γλώσσες σχολίασαν: «Ένας υπουργός Οικονομίας, για τον οποίο το δολάριο ουδεμία σημασία έχει, και ένας υπουργός Υγείας, για τον οποίο ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού, επίσης, δεν έχει καμία σημασία. Η ζωή είναι ωραία!».

Πράγματι, ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κόκα, αντιμέτωπος με την απότομη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της πανδημίας, υποχρεώθηκε να αλλάξει τα κριτήρια. Δεν ανακοινώνει πλέον τον αριθμό των «κρουσμάτων», τον αριθμό, δηλαδή, των πολιτών, στους οποίους τα αποτελέσματα των τεστ είναι θετικά, αλλά εφεξής ανακοινώνει τον αριθμό των «νοσηλευομένων» πολιτών.

Η Άγκυρα, η οποία ήδη δεν σέβεται τα πρωτόκολλα, τα κριτήρια και τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως προς τις διαγνωστικούς ελέγχους και τις μεθόδους μέτρησης, τη φαρμακευτική αγωγή και τη θεραπεία, προσπαθεί να κάνει τα πάντα, προς απόκρυψη των ζημιών της πανδημίας. Ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης, βασιζόμενος σε «άκρως απόρρητα» επίσημα έγγραφα, απέδειξε ότι ο Υπουργός ανακοινώνει μόνο το ένα τριακοστό (1/30) των πραγματικών κρουσμάτων. Υγειονομικά χρεωκοπημένη, η Άγκυρα ήθελε να διασώσει, ταυτόχρονα, την οικονομία και τις ζωές των πολιτών της, αλλά απέτυχε σε αμφότερα τα μέτωπα.

Τρίτος δείκτης, που αυξάνεται, είναι αυτός των συλλαμβανόμενων Κούρδων βουλευτών, στελεχών, ακτιβιστών ή υποστηρικτών. Ήδη περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες μέλη του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος («HDP») (κουρδικού και αριστερού, δεύτερου σε δύναμη αντιπολιτευτικού σχηματισμού, με 56 έδρες εκ των 586), συμπεριλαμβανομένων των δύο συμπροέδρων, βρίσκονται στη φυλακή, εδώ και τρία, τουλάχιστον, χρόνια. Η τουρκική αστυνομία και οι εισαγγελείς μπορούν πολύ εύκολα να βρουν ή να εφεύρουν προσχήματα για τη σύλληψη των Κούρδων ακτιβιστών: Ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαδόθηκε πριν από πέντε χρόνια, μία συμμετοχή σε μία νόμιμη συγκέντρωση πριν από έξι χρόνια, μία δήλωση στον Τύπο πριν από δέκα χρόνια… κλπ…

Όλοι φέρονται να έχουν προσβάλει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή να έχουν κάνει τρομοκρατική προπαγάνδα, εάν δεν έχουν κατηγορηθεί ότι ανήκουν σε αυτονομιστική οργάνωση. Επιπλέον, οι εκλεγμένοι Κούρδοι δήμαρχοι βρίσκονται, ειδικότερα, στο στόχαστρο, με σκοπό την απόλυσή τους και τον ακόλουθο διορισμό τους ως διοικητές, φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση.

Πέραν αυτών των τριών δεικτών, υπάρχει ένας άνδρας, όχι οποιοσδήποτε άνδρας, ο Πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος διακρίνεται για τις πολύ πρωτότυπες δηλώσεις και θέσεις του. Πρόσφατα επινόησε μία φράση που καταγράφηκε ως μεγάλη συμβολή στην ορολογία των Πολιτικών Επιστημών: Μία αντιπολίτευση που δεν ασκεί κριτική στην κυβέρνηση. Είχε πει: «Η κυβέρνηση επιθυμεί την άσκηση κριτικής στις πολιτικές της σε ορισμένα θέματα. Όχι, δεν θα το κάνουμε. Και αυτό, για να μην ενταθεί η ατμόσφαιρα, για να μην υποπέσουμε στην παγίδα της πρόκλησης». Πολύ πιθανόν, έχει δίκιο, διότι η ηγεσία αυτού του κεμαλικού, εθνικιστικού και κρατικιστικού -κατεξοχήν- κόμματος, υπερασπίζεται, π.χ., τη θέση της «Γαλάζιας Πατρίδας», υποστηρίζει, δηλαδή, τον επεκτατισμό του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο ηγέτης της επίσημης αντιπολίτευσης βρίσκεται -ακόμη και πάντα- πίσω από τον τουρκικό στρατό, ο οποίος συνεχίζει τις επιχειρήσεις του εναντίον των Κούρδων στην ίδια την Τουρκία, στο Ιράκ και στη Συρία. Επιπλέον, ο κ. Κιλιτσντάρογλου συνεχίζει να υποστηρίζει τις τουρκικές «κατακτήσεις» στη Λιβύη και, σήμερα, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την Αρμενία.

«Δεν χρειάζεται να κάνουμε πολλά. Το κυβερνών κόμμα είναι τόσο αδύναμο που αυτόματα θα χάσει στις επόμενες εκλογές», ανέφερε.

Ίσως πρέπει αυτός ο τύπος αντιπολίτευσης, της ανικανότητας και του εθνικισμού, να θεωρηθεί ως ο τέταρτος δείκτης σε ανοδική πορεία. 

Πηγή: tvxs.gr

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

ose treno

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

Το τρένο με εντολή του ΟΣΕ και της Πυροσβεστική παραμένει στο σημείο

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

5820786

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

«Εάν θέλετε μπορείτε να φέρετε και τους νομικούς σας. Εμείς δεν θα τους έχουμε», λένε…

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

THE WILDEST LANDING EVER at Madeira Airport 0 54 screenshot

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

Κόβουν την ανάσα τα πλάνα του αεροσκάφους που προσπαθεί να προσγειωθεί στη Μαδέρα