Καταγγελία δικηγόρου για Έβρο: 61 πρόσφυγες άφαντοι «μετά από επίθεση κουκουλοφόρων με μαχαίρια στα σύνορα» (Video)

«Έκτοτε η ομάδα προσφύγων αγνοείται και η επικοινωνία μαζί τους είναι ανέφικτη» - «Στείλαμε όχημα αλλά δεν εντόπισε κάτι», ανέφερε στο TPP αστυνομικός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας.

356248192 230955719737758 6965612558246483347 n

Ανησυχία προκαλεί η καταγγελία δικηγόρου και μέλους της νομικής υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, στο TPP, σύμφωνα με την οποία 61 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 10 παιδιά και ένα μωρό φέρονται να αγνοούνται «κατόπιν επίθεσης κουκουλοφόρων με μαχαίρια στη συνοριογραμμή του Έβρου, πολύ κοντά στην Ορεστιάδα».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο TPP η Κλοτίλδη Προύντζου, «Λίγο πριν τις 9:00 οι πρόσφυγες επικοινώνησαν μαζί μας αναφέροντας ότι έχουν ανάγκη για νερό, φαγητό και διεθνή προστασία καθώς διώκονται στην Τουρκία». Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες ενημέρωσε τις Αρχές για το αίτημα και την ακριβή τοποθεσία των προσφύγων, και όπως λέει η κ. Προύντζου «στις 12:00 κουκουλοφόροι τους εντόπισαν και τους επιτέθηκαν με μαχαίρια», με τους ίδιους τους πρόσφυγες να αποστέλλουν βίντεο – ντοκουμέντα από τη δολοφονική επίθεση, τα οποία πλέον είναι στη διάθεση των Αρχών και της Εισαγγελίας Ορεστιάδας.

«Έκτοτε η ομάδα προσφύγων αγνοείται και η επικοινωνία μαζί τους είναι ανέφικτη», δηλώνει. «Στείλαμε όχημα αλλά δεν εντόπισε κάτι», ανέφερε στο TPP αστυνομικός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας. Τέτοια περιστατικά, έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν. Όπως λέει η κ. Προύντζου «αποδείχθηκε μεταγενέστερα ότι οι πρόσφυγες είχαν πέσει θύματα αναγκαστικής επαναπροώθησης».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του TPP, οι 61 πρόσφυγες φέρονται να έφτασαν στην Ελλάδα πολύ νωρίς το πρωί. Διέσχισαν τα σύνορα και έφτασαν στην περιοχή της Ορεστιάδας. Πρόκειται για 59 Τούρκους, εκ των οποίων οι 10 είναι παιδιά και το 1 μωρό, αλλά και για έναν Αφγανό και έναν Ιρακινό. Οι μετανάστες φέρονται να είναι διωκόμενοι του ερντογανικού καθεστώτος οι οποίοι είτε έχουν διώξεις σε βάρος τους, είτε καταδίκες, και επιθυμούσαν να αιτηθούν διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα. Από την πρώτη στιγμή της άφιξής τους, προσπάθησαν να εξασφαλίσουν ότι με κανέναν τρόπο δεν θα βρεθούν επαναπροωθημένοι πίσω, στην Τουρκία. Έβγαζαν φωτογραφίες και τις διαμοιράζονταν στο ίντερνετ, με την παράκληση να μην τους επιβληθεί αναγκαστική επιστροφή από τις Αρχές.

Σε μερικά από τα tweets που κυκλοφόρησαν, έχουν προστεθεί με ετικέτες το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ευρωβουλευτές κ.α.

Βίντεο το οποίο δημοσίευσαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες στις 10:21 σήμερα, 22/06/2023 στο οποίο διαμοιράζονται και την τοποθεσία τους, δείχνει προσφύγισσα να περιγράφει τις συνθήκες στις οποίες βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας, αναφέροντας ότι βρίσκονται στο δάσος έχοντας μαζί τους και παιδιά. Παρακαλάει στην κάμερα να εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους και να μην επαναπροωθηθούν. «Please, don’t push back us», ακούγεται να λέει στο βίντεο: «Παρακαλώ πολύ μην μας επαναπροωθήσετε».

Τα βίντεο τα οποία κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο απεστάλησαν πρωτογενώς από τους ίδιους τους πρόσφυγες και στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες.

Όπως εξηγεί στο TPP η δικηγόρος και μέλος της νομικής υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, Κλοτίλδη Προύντζου, επικοινώνησαν σήμερα, νωρίς το πρωί, περίπου στις 9:00 ώστε να ενημερώσουν ότι βρίσκονται κοντά στην ελληνική όχθη, κοντά στην Ορεστιάδα σε συγκεκριμένη τοποθεσία και ανέφεραν ότι είχαν ανάγκη από τρόφιμα και ότι θέλουν να αιτηθούν πολιτικό άσυλο.

«Μετά την ενημέρωση των Αρχών, επιτέθηκαν κουκουλοφόροι»

Όμως, μετά την επικοινωνία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες με τις Αρχές κατά την οποία η Συνοριοφυλακή της Ορεστιάδας ενημερώθηκε για την ακριβή τοποθεσία των προσφύγων, τον αριθμό τους και την κατάστασή τους, οι πρόσφυγες επικοινώνησαν ξανά με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες καταγγέλλοντας ότι «στο σημείο υπάρχουν υπεράριθμοι κουκουλοφόροι άγνωστοι άνδρες που φέρουν μαχαίρια, με αρκετούς από τους πρόσφυγες να προσπαθούν να κρυφτούν για να γλιτώσουν τη ζωή τους».

«Από το υλικό που παραλάβαμε από τους ίδιους, το οποίο κυκλοφόρησε και στο διαδίκτυο, παρατηρούμε ότι δε φορούν στολή», αναφέρει χαρακτηριστικά. Οι επιτιθέμενοι, όπως βλέπουμε και στα βίντεο, είναι κουκουλοφόροι. Έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, οι περισσότεροι είναι μαυροφορεμένοι ενώ άλλοι φορούν στρατιωτικά παντελόνια χωρίς όμως να είναι επίσημη στολή των Αρχών.

«Άφαντοι οι πρόσφυγες μετά την επίθεση των κουκουλοφόρων»

Οι 61 πλέον είναι άφαντοι. Σταμάτησαν να αποστέλλουν βιντεοσκοπημένο υλικό στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, αλλά σταμάτησαν επίσης και να διαμοιράζουν βίντεο στο διαδίκτυο.

«Έχουμε εκδώσει αρκετές εκθέσεις, αρκετά περιστατικά, και αρκετές υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με το ίδιο περιεχόμενο. Σε αρκετές περιπτώσεις είδαμε ότι οι Αρχές δε συμμορφώθηκαν. Είδαμε ότι για κάποιες από αυτές τις υποθέσεις, ότι μεταγενέστερα οι πρόσφυγες ήταν θύματα άτυπης αναγκαστικής επαναπροώθησης στην Τουρκία. Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες είναι μέλος του Μηχανισμού Καταγραφής άτυπων αναγκαστικών επαναπροωθήσεων της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και με αντικειμενικότητα εισφέρουμε τα στοιχεία στα αρμόδια όργανα και πάντα στις αρμόδιες Αρχές», καταλήγει η κ. Προύντζου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το TPP επικοινώνησε με την Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας. Αστυνομικός απάντησε ότι έλαβαν την παρέμβαση από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Όπως είπαν, υπηρεσιακό όχημα μετέβη στην τοποθεσία των προσφύγων, αλλά «δεν ήταν κανείς».

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

kontou fitsiou

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

Το πρώτο της μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας, που διεξάγεται στο Ζέγκεντ της Ουγγαρίας, πανηγύρισε…

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

w19 124741w20 110449w02 13302322 82031GADA EISODOS800 454

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Tην προανάκριση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και…

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Αλέξης Κούγιας

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος του Γιάννη Καλλιάνου, μίλησε για την υπόθεση του θανάτου του πατέρα…

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

ypes3

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία να μας υπενθυμίζει το πραγματικό πρόσωπο της "αριστείας"…