Καταλονία: Χάνει την όρασή του από το ένα μάτι ο διαδηλωτής που χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα

Την όρασή του από το ένα μάτι θα χάσει δυστυχώς ο διαδηλωτής που χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα των ισπανών αστυνομικών κατά την επέμβαση τους την ημέρα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

NewsRoom 12/10/2017 | 10:49

Αυτό ανακοίνωσε ο σύμβουλος (υπουργός) Υγείας της Καταλονίας Τόνι Κομίν. «Θα χάσει την όρασή του από το ένα μάτι, είτε πλήρως, είτε σχεδόν εξ ολοκλήρου» είπε χαρακτηρισιτκά ο Κομίν για τον Καταλανό.

Ο Κομίν υποστήριξε πως ο αριθμός των τραυματιών από την επέμβαση των αρχών καταστολής υπερέβη τους 1.000, κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Πρώτων Βοηθειών του Σαντ Αντρέου ντε λα Μπάρκα, το οποίο είχε χρησιμεύσει και ως εκλογικό κέντρο στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

Μετά τη συνάντησή του με τη διεύθυνση του Κέντρου, εθελοντές της οργάνωσης του δημοψηφίσματος και τραυματίες από την επέμβαση της αστυνομίας, ο Κομίν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ήδη υπάρχουν πάνω από 1.000 άνθρωποι που υπέστησαν σωματικές κακώσεις και τραύματα, στην πλειονότητά τους μώλωπες, αλλά επίσης και κατάγματα, σκισίματα, ή αιματώματα, που εμφανίζονται και εξαπλώνονται όσο περνούν οι μέρες».

Οι υπηρεσίες υγείας της Καταλονίας φροντίζουν όλους τους πολίτες «που υπέστησαν ψυχολογικά πλήγματα από τα βίαια επεισόδια αδικαιολόγητης βίας και σήμερα εκδηλώνουν άγχος, φόβους και μετατραυματικά σοκ», πρόσθεσε ο Κομίν.

Ο ίδιος επεσήμανε επίσης πως το υπουργείο έχει δρομολογήσει ένα πρόγραμμα στήριξης στους επαγγελματίες στην παροχή πρώτων βοηθειών για να ανταπεξέρχονται σε περιπτώσεις πολιτών που προσέρχονται στις υπηρεσίες υγείας με τέτοιου είδους ψυχολογικές επιπτώσεις από τα επεισόδια.

Ο σύμβουλος αρκέσθηκε μόνον σε δηλώσεις που αφορούν τους τραυματίες και δεν θέλησε να υπεισέλθει σε οτιδήποτε σχετικό με την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ή της Συνταγματικής μεταρρύθμισης.