Κατάληψη ελληνόκτητων τάνκερ: Καλά στην υγεία τους τα πληρώματα

Στα άκρα οι σχέσεις Αθήνας – Τεχεράνης μετά την κατάσχεση δύο ελληνικών τάνκερ, ενώ θέση στην αντιπαράθεση παίρνει, πλέον, και η Βρετανία. 

 

 

NewsRoom 29/05/2022 | 14:02

Εν μέσω αυξανόμενης έντασης μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αρκετά ερωτήματα υπάρχουν για την τύχη των πληρωμάτων των δύο τάνκερ που κατασχέθηκαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Σε αντίθεση με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν πως τα πληρώματα έχουν συλληφθεί, οι ιρανικές ναυτιλιακές αρχές ανακοίνωσαν, μέσω του πρακτορείου Tasnim News, και αναμεταδίδει το Reutersότι οι εργαζόμενοι δεν τελούν υπό κράτηση. Βρίσκονται πάνω στα πλοία και είναι καλά στην υγεία τους.

"Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος... είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο", αναφέρει ο κρατικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν σε ανακοίνωση που μετέδωσε το Tasnim.

Υπενθυμίζεται ότι χθες κατάληψη σε ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο έκαναν ένοπλοι, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να στέλνει διάβημα στο Ιράν. Την ευθύνη ανέλαβε η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν.

Το πρώτο πλοίο είναι το Δέλτα Ποσειδών με ελληνική σημαία και 25 άτομα πλήρωμα - οι δύο είναι Έλληνες - το οποίο δέχθηκε επίθεση και καταλήφθηκε από ένοπλους σε διεθνή ύδατα στον Περσικό Κόλπο.

Το δεύτερο ελληνόκτητο πλοίο που δέχθηκε επίθεση είναι το Prudent Warrior στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες.


Βρετανικό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτη πράξη η κατάσχεση των πλοίων


Στο μεταξύ, η υπόθεση παίρνει διεθνείς διαστάσεις. Εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την κίνηση από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείο Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά: η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης) είναι απαράδεκτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια της ναυτιλίας στα στενά του Ορμούζ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2019 και η Βρετανία αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα όταν τότε οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν δύο βρετανικά πετρελαιοφόρα: το Stena Impero και το Mesdar. Το δεύτερο το άφησαν ελεύθερο σχεδόν άμεσα μετά από οδηγίες που πήραν από τις ιρανικές αρχές. Το Stena Impero όμως, αφού «ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία και ξεκίνησαν οι απαραίτητες έρευνες», σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης, κατασχέθηκε γιατί «δεν τηρούσε τους διεθνείς θαλάσσιους κανονισμούς».

Η Βρετανία όπως και άλλες δυτικές χώρες υποστήριζαν ότι η κατάσχεση του Stena Impero αποτελούσε αντίποινα για την κατάσχεση του ιρανικού υπερ-δεξαμενόπλοιου Grace 1 κοντά στο Γιβραλτάρ, 15 μέρες πριν. Οι Βρετανοί τότε κατηγόρησαν το Grace 1 ότι παραβίασε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Συρίας. Τελικά το Stena Impero απελευθερώθηκε δύο μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2019.