Καταλανική Αστυνομία: Νεκρός ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης

Ένας άνδρας ο οποίος φορούσε ψεύτικη ζώνη με εκρηκτικά πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την ισπανική Αστυνομία στη περιοχή Σουμπιράτς περίπου 50 χλμ δυτικά της Βαρκελώνης. Όπως επιβεβαίωσε η Αστυνομία, πρόκειται για τον 22χρονο Γιουνές Αμπουγιακούμπ, βασικό ύποπτο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη. Όπως μεταδίδει η El Pais και η El Mundo o άνδρας ακούστηκε να φωνάζει «Allahu Akbar».

599b0fcf1dc5248b4e8b4573

Η καταλανική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι σήμερα το απόγευμα σκότωσε τον Γιουνές Αμπουγιακούμπ, τον βασικό ύποπτο για τις επιθέσεις στη Βαρκελόνη και το Καμπρίλς.

Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 22χρονο Μαροκινό, ο οποίος φορούσε μια ψεύτικη ζώνη με εκρηκτικά, κοντά στην κοινότητα Σουμπιράτς, στα δυτικά της Βαρκελώνης, αφού νωρίτερα μια γυναίκα είχε ενημερώσει τις αρχές για την παρουσία ενός υπόπτου στην περιοχή. 

«Επιβεβαιώνουμε ότι το πρόσωπο που σκοτώθηκε στο επεισόδιο στο Σουμπιράτς είναι ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ, ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη», ανέφερε στο Twitter η Mossos d’Esquadra, η αστυνομία της Καταλονίας. 

Νωρίτερα η αστυνομία διευκρίνισε ότι ο Αμπουγιακούμπ είχε σκοτώσει άλλον έναν άνδρα, για να κλέψει το αυτοκίνητό του και να διαφύγει μετά την επίθεση στη λεωφόρο Λα Ράμπλα. 

Σε κόκκινο πλαίσιο, το σημείο όπου σημειώθηκε το περιστατικό


Περισσότερες φωτογραφίες από το σημείο





Ο άνδρας είχε διαφύγει από το σημείο της επίθεσης με τα πόδια προτού μαχαιρώσει αργότερα μέχρι θανάτου έναν άνδρα και πάρει το αυτοκίνητό του για να διαφύγει. Τις πρώτες εικόνες του νεαρού τζιχαντιστή που οδηγούσε το λευκό βαν που την περασμένη Πέμπτη έπεσε πάνω σε πεζούς, δημοσίευσε εν τω μεταξύ σήμερα Δευτέρα η ισπανική εφημερίδα El Pais. Στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η El Pais, o 22χρονος δολοφόνος, φαίνεται να αποχωρεί από το σημείο της επίθεσης, κατευθυνόμενος, σύμφωνα με την εφημερίδα προς την αγορά Bocheria.  




Νωρίτερα η ισπανική αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση για τον οδηγό του βαν που σκόρπισε το θάνατο στη Ράμπλα και κατάφερε να διαφύγει. «Είναι επικίνδυνος και μπορεί να είναι οπλισμένος», αναφερόταν στο ανακοινωθέν, με τη δημοσιοποίηση του οποίου σήμανε συναγερμός σε όλη την Ευρώπη, καθώς τα ίχνη του δράστη είχαν χαθεί.

Οι αρχές εκτιμούσαν πως ενδεχομένως ο τζιχαντιστής της Βαρκελώνης να πέρασε στη Γαλλία μέσω των Πυρηναίων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ισπανική αστυνομία ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ «είναι επικίνδυνος και μπορεί να είναι οπλισμένος. Καταζητείται ως ο δράστης της επίθεσης στη Βαρκελώνη στις 17 Αυγούστου. Ήταν ο οδηγός του βαν». Ο νεαρός Μαροκινός «είναι κανονικής σωματικής διάπλασης, έχει ύψος περίπου 1,80μ., σκοτεινά χαρακτηριστικά, κοντό μαλλία και ίσως έχει μούσι». Η ανακοίνωση συνοδευόταν και από κάποιες φωτογραφίες του δράστη από κάμερες ασφαλείας πριν από την επίθεση.


Δεν σταματούν οι έρευνες

Όπως είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Καταλονίας, οι αρχές δεν θεωρούν ότι έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση των αρχών ασφαλείας. “Είπαμε μόνο ότι από τον πυρήνα (που διέπραξε τις επιθέσεις στη Βαρκελόνη) των 12 υπόπτων οι 4 έχουν συλληφθεί, δύο σκοτώθηκαν στο Αλκανάρ, 5 στο Καμπρίλς και τώρα έχουμε έναν τρομοκράτη νεκρό στο Σουμπιράτς”, είπε ο Ζουσέπ Λουίς Τραπέρο, σύμφωνα με την καταλανική εφημερίδα La Vanguardia.

Αναφερόμενος στη σημερινή επιχείρηση, ο Τραπέρο εξήγησε ότι η αστυνομία ενημερώθηκε από δύο πηγές για την παρουσία ενός υπόπτου: η μία ήταν μια αστυνομική πηγή στο Σαντ Σαντουρνί ντ’ Ανόια και η δεύτερη μια γυναίκα που δήλωσε ότι δεν είχε καμία αμφιβολία ότι είχε δει τον νεαρό στην περιοχή της γειτονικής κοινότητας Σουμπιράτς.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε επίσης ότι ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι σκοτώθηκε στην έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης στην πόλη Αλκανάρ. Στο σπίτι αυτό βρέθηκαν 120 φιάλες βουτανίου, γεγονός που οδηγεί τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι ο πυρήνας σχεδίαζε μια πολύ μεγαλύτερη επίθεση με εκρηκτικά.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν ευχαρίστησε την αστυνομία για τις προσπάθειες που κατέβαλε τις τελευταίες ημέρες και είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, με τον οποίο ήταν σε συχνή επαφή από την πρώτη στιγμή των επιθέσεων.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…