Κατακραυγή για την επιχειρούμενη καταστροφή του Παλίγκρεμνου στην Κρήτη

Aνεπανόρθωτη καταστροφή συντελείται στο νότιο Ρέθυμνο, στον κατακόρυφο γεωλογικό σχηματισμό του Παλίγκρεμνου με την ανοχή της κυβέρνησης.

NewsRoom 17/05/2022 | 18:21

Τις τελευταίες ημέρες, η προσπάθεια του ιδιώτη ιδιοκτήτη του Παλίγκρεμνου να ξεκινήσει εργασίες ανέγερσης ξενοδοχείου πάνω στον γεωλογικά σπάνιο βράχο που κυριαρχεί στο φυσικό τοπίο του Πλακιά, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, σύμφωνα με το rethemnosnews.gr.

Η εμφάνιση των χωματουργικών μηχανημάτων προκάλεσαν σάλο καθώς επίσης την άμεση παρέμβαση του Δήμου Αγίου Βασιλείου, ο οποίος κατάφερε την προσωρινή διακοπή των εργασιών έως την Δευτέρα. Παράλληλα, προχώρησε χθες στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, τα οποία θα εξεταστούν την προσεχή Τετάρτη. Ταυτόχρονα συνεχίζει να διεκδικεί από το κράτος να μείνει η περιοχή του Παλίγκρεμνου ως έχει και να απαγορευτεί οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση αλλοίωσης του τοπίου. Η αναφορά του δήμου στηρίχτηκε στο ότι ο ιδιώτης που κάνει εργασίες προκειμένου να κατασκευαστεί ξενοδοχείο, δεν έχει πάρει άδεια για την διαπλάτυνση του δρόμου, στην οποία προχώρησε, για να περνούν τα βαριά οχήματα που χρησιμοποιεί για τις χωματουργικές εργασίες. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό έχουν εντοπιστεί και άλλες παρανομίες.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Αγ. Βασιλείου κ. Γιάννης Ταταράκης ενημέρωσε και το δασαρχείο ώστε να εξετάσει άμεσα τυχόν παρανομίες που έγκεινται στην αρμοδιότητά του. Έτσι τα συνεργεία αναγκάστηκαν να σταματήσουν. Τα επόμενα 24ωρα ο δήμος Αγίου Βασιλείου θα προχωρήσει στην ανάθεση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, μελέτης προκειμένου να υπάρχουν τα επιχειρήματα που θα στηρίξουν το αίτημα χαρακτηρισμού της περιοχής ως φυσικού κάλλους.

Κινητοποίηση από τους πολίτες

Φορείς και κάτοικοι της περιοχής έχουν ξεσηκωθεί και αγωνιούν για το μέλλον του Παλίγκρεμνου λόγω της ιδιαίτερης γεωλογικής και ιστορικής σημασία του. Μάλιστα, αύριο Κυριακή στις 11 το πρωί, έχει προγραμματιστεί διαμαρτυρία στον Παλίγκρεμνο από φορείς και κατοίκους για την ανάδειξη του θέματος και την ενημέρωση των πολιτών.

Στην ανακοίνωση τους τα μέλη της πρωτοβουλίας «Πολίτες για την προστασία του Παλίγκρεμνου» απευθύνουν πρόσκληση συμμετοχής προς όλη την κοινωνία της Κρήτης και μεταξύ άλλων αναφέρουν τα εξής: «Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε σοκαρισμένοι τα χωματουργικά μηχανήματα να αλλοιώνουν ανεπανόρθωτα το εμβληματικό τοπόσημο του Πλακιά, τον Παλίγκρεμνο, με σκοπό την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας. Μια επένδυση που από το 2019 που έγινε γνωστή, βρίσκει αντίθετη την τοπική κοινωνία, τους τοπικούς εμπορικούς και επαγγελματικούς συλλόγους, την τοπική αυτοδιοίκηση, το ΤΕΕ και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Ο εντυπωσιακός Παλίγκρεμνος με την κατακόρυφη, κατοπτρική επιφάνεια στην οποία φαίνονται πάρα πολλά γεωλογικά και τεκτονικά στοιχεία για τον τρόπο σχηματισμού του ρήγματος που συνεχίζεται υποθαλάσσια, προσελκύει εκτός από πλήθος τουριστών, φοιτητές γεωλογικών σχολών αλλά και αναρριχητές και δύτες από όλον τον κόσμο.

Η θέση αυτή μέχρι το άκρο της χερσονήσου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους γεωτόπους της Κρήτης, έχει συμπεριληφθεί στον Άτλαντα των γεωλογικών μνημείων του Αιγαίου, και στον οδηγό για την γεωλογία στην Κρήτη. Επιπρόσθετα έχει μεγάλη ιστορική και πολιτισμική σημασία καθώς συνδέεται με μεταλλευτικές δραστηριότητες και ιστορικά γεγονότα της ευρύτερης περιοχής, ενώ διαθέτει και αξιόλογα οικολογικά χαρακτηριστικά.

Τον χαρακτήρα αυτό και την αξία του Παλίγκρεμνου υπογραμμίζει και νομοθετεί το ΣΧΟΟΑΠ του τ.Δ. Φοίνικα, που δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί, καθώς και πολλές μελέτες, κείμενα και εισηγήσεις από πλήθος φορέων όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το ΤΕΕ και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου κ ά, που προτείνουν την κήρυξη του Παλίγκρεμνου ως προστατευόμενου τοπίου-μνημείου.

Το κράτος που σύμφωνα με το Σύνταγμα έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας, στην συγκεκριμένη περίπτωση αδιαφόρησε. Η μαζική αντίθεση των τοπικών φορέων και οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις για το έργο δεν πτόησαν κανέναν, η αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Ρεθύμνου παρακάμφθηκε με την θετική γνωμοδότηση από το κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής στην Αθήνα. Το μήνυμα της πολιτείας για άλλη μια φορά είναι σαφές: Η φύση, τα μνημεία, η πολιτιστική κληρονομιά, τα πάντα προσφέρονται βορά στους επενδυτές.

Σύμφωνα με την αρνητική έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας για την χωροθέτηση της επένδυσης, οι υπόσκαφες κατασκευές αλλά και τα συνοδευτικά έργα, εκτός από την αλλοίωση της εικόνας της περιοχής θα συντελέσουν στην διάβρωση των πρανών και αργά ή γρήγορα θα χρειαστούν έργα αντιστήριξης των βράχων και προστασία του χώρου από πιθανές καταπτώσεις με αποτέλεσμα επιπλέον βλάβη στο τοπίο και την αξία του γεωλογικού μνημείου.

Από τον Δήμο Αγ. Bασιλείου, γίνεται προσπάθεια να σταματήσει έστω και τώρα η ύβρις και το έγκλημα που συντελείται στην περιοχή. Σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα του καθενός. Έχουμε υποχρέωση και δικαίωμα να υπερασπιστούμε τον Παλίγκρεμνο τώρα που μας χρειάζεται όλους. Ένας δύσκολος και μακρύς αγώνας ξεκινά».

Πηγή: rethemnosnews.gr