"Καταιγίδα" ειδοποιητηρίων για κατασχέσεις στους οφειλέτες του ΟΑΕΕ

Σε μαζική αποστολή ατομικών ειδοποιήσεων προβαίνει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), προς τους οφειλέτες – ελεύθερους επαγγελματίες. προειδοποιώντας τους…

Σε μαζική αποστολή ατομικών ειδοποιήσεων προβαίνει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), προς τους οφειλέτες – ελεύθερους επαγγελματίες. προειδοποιώντας τους ότι, αν δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, κινδυνεύουν με κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων τους.

Το ΚΕΑΟ έχει αποστείλει συνολικά 64.267 πρώτες ειδοποιήσεις – προσκλήσεις για τακτοποίηση οφειλών εκ των οποίων 6.024 αφορούν οφειλέτες του ΟΑΕΕ. Επίσης, έχουν σταλεί 93.406 ατομικές ειδοποιήσεις, που είναι το δεύτερο στάδιο ενημέρωσης, εκ των οποίων 5.941 σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή».

Τα ειδοποιητήρια αφορούν και περιπτώσεις μικροοφειλετών, οι οποίοι κινδυνεύουν πλέον να βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα, όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο ΟΑΕΕ έχει 776.906 άμεσα ασφαλισμένους, με 659.000 εξ αυτών να χρωστάνε 9,1 δισ. ευρώ.

Από αυτό το ποσό σε ρύθμιση, έχουν υπαχθεί οφειλές μόλις 554 εκατ. ευρώ (167 εκατ. ευρώ στην πάγια ρύθμιση και 330 εκατ. ευρώ στην αποκαλούμενη ρύθμιση νέας αρχής). Στο ΚΕΑΟ έχουν μεταφερθεί οφειλές μόλις 250 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 6.389 οφειλέτες.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, στον οφειλέτη που εντάσσεται στο ΚΕΑΟ αποστέλλεται η «Πρόσκληση για τακτοποίηση οφειλών». Αυτός που δεν θα ανταποκριθεί (με εξόφληση ή διακανονισμό) θα λάβει την «Ατομική ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών» με την οποία θα ενημερώνεται ότι εάν δεν ανταποκριθεί σε 20 ημέρες, θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι οφειλέτες του ΙΚΑ, κατά κύριο λόγο, ενημερώνονται ηλεκτρονικά, καθώς το ΙΚΑ γνωρίζει την ηλεκτρονική διεύθυνση των εργοδοτών που καταβάλλουν Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ). Στους υπόλοιπους οφειλέτες η αποστολή γίνεται μέσω ταχυδρομείου με συστημένη επιστολή.

Να σημειωθεί ότι όλες οι οφειλές άνω των 5.000 ευρώ έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ.

Υπό το βάρος των ειδοποιητηρίων, η ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου), η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας), η ΠΟΕΙΑΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ), το ΣΑΤΑ (Συνδικάτο Αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ Αττικής) και το ΠΣΧΕΜ (Πανελλήνιο Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών) σε χθεσινή κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στα απειλητικά αυτά “ραβασάκια” προς τους επαγγελματίες που δοκιμάζονται από την ύφεση και τον οικονομικό στραγγαλισμό και ζητάμε την αναστολή της αποστολής τους. Θεωρούμε ότι με εκφοβισμούς και απειλές δεν είναι δυνατόν να αυξηθεί η ρευστότητα του ταμείου των ελευθέρων επαγγελματιών. Είναι προφανές ότι όποιος από τους ασφαλισμένους μπορούσε μέχρι τώρα να ενταχθεί και να ανταποκριθεί στις υφιστάμενες ρυθμίσεις, το έχει ήδη κάνει».

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΚΕΑΟ που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μέχρι το τέλος Ιουλίου είχαν γίνει 1.372 κατασχέσεις ακινήτων και 259 κινητών.

Ο αριθμός των παραγγελιών κατάσχεσης εις χείρας τραπεζών ήταν 33.452, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός κινητής και ακίνητης περιουσίας 4.812. Το σύνολο των ποσών για τα οποία ελήφθησαν αναγκαστικά μέτρα ήταν 1,135 δισ. ευρώ, αλλά από αυτά εισπράχθηκαν μόλις 56.650.371 ευρώ.

Πάντως, ο ΟΑΕΕ αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα. Στο επτάμηνο έχει απορροφήσει το 80% των συνολικών ετήσιων πιστώσεών του (τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία που επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό έχουν απορροφήσει περί το 60%) και σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα χρειαστεί 800 εκατ. ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι τον Οκτώβριο τα έσοδα θα μειωθούν περαιτέρω, λόγω και των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων των ελεύθερων επαγγελματιών προς την εφορία. Ετσι, οι μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, αλλά και στους νέους συνταξιούχους προβάλλει ως μονόδρομος.

Μάλιστα, στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται ότι οι παροχές του ΟΑΕΕ δεν ανταποκρίνονται στις εισφορές.

Διαμαρτυρία πολιτών στο Κιλκίς για την κατάσταση στην ΠΑΘΕ – Έκλεισαν συμβολικά τον δρόμο

Διαμαρτυρία πολιτών στο Κιλκίς για την κατάσταση στην ΠΑΘΕ – Έκλεισαν συμβολικά τον δρόμο

H Κίνηση Πολιτών δήμου Παιονίας διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον δρόμο «καρμανιόλα» με εκατοντάδες ανθρώπους…

Σοκ στον Πειραιά: Εντοπίστηκε απαγχονισμένος άντρας μέσα σε κρουαζιερόπλοιο

Σοκ στον Πειραιά: Εντοπίστηκε απαγχονισμένος άντρας μέσα σε κρουαζιερόπλοιο

Απαγχονισμένος στην καμπίνα του βρέθηκε 36χρονος σε κρουαζιερόπλοιο που ήταν ελλιμενισμένο στο λιμάνι του Πειραιά.

ΠΑΣ Γιάννινα – Ολυμπιακός: Δεν ξεκινούσε το παιχνίδι για ένα πανό στους Ζωσιμάδες – Τι έγραφε

ΠΑΣ Γιάννινα – Ολυμπιακός: Δεν ξεκινούσε το παιχνίδι για ένα πανό στους Ζωσιμάδες – Τι έγραφε

Ο Μανούχος ενημέρωσε πως δεν θα σφυρίξει σέντρα αν δεν κατέβει και οι παίκτες… παρακαλούσαν…

Βασίλης Καρράς: Η ανακοίνωση του fan club του για την υγεία του – «Σεβαστείτε τον αγώνα του επιτέλους”»

Βασίλης Καρράς: Η ανακοίνωση του fan club του για την υγεία του – «Σεβαστείτε τον αγώνα του επιτέλους”»

Αφορμή στάθηκαν δημοσιεύματα των τελευταίων ωρών, που κάνουν λόγο για επιδείνωση της υγείας του

Υπ. Εξωτερικών για την επίθεση στην Άγκυρα: Καταδικάζουμε την βομβιστική ενέργεια

Υπ. Εξωτερικών για την επίθεση στην Άγκυρα: Καταδικάζουμε την βομβιστική ενέργεια

«Η Ελλάδα καταδικάζει έντονα τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο…