Newsroom

Newsroom

Καταγράφηκε από το IPI το ένταλμα σύλληψης κατά του Κώστα Βαξεβάνη

«Πρωτοφανή» χαρακτηρίζει την κίνηση των αστυνομικών της ΓΑΔΑ, το IPI

4727909

Στο παρατηρητήριο Mapping Media Freedom του Ιnternational Press Institute καταγράφηκε το αντιδημοκρατικό περιστατικό της μήνυσης 22 αστυνομικών κατά του εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη, καθώς και το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του.

Το IPI μάλιστα χαρακτηρίζει την κίνηση των αστυνομικών «πρωτοφανή». 

Στην ανάρτηση του Mapping Media Freedom, αναφέρεται:

«Τη νύχτα της 20 Μαρτίου 2021 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης κατά του δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας Documento, Κώστα Βαξεβάνη, από μέλη της ελληνικής αστυνομίας για φερόμενη παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων. Το ένταλμα εκδόθηκε μετά από μια μήνυση που κατέθεσαν 22 αστυνομικοί της ΓΑΔΑ, η οποία ακολούθησε ένα εξώδικο που έστειλαν στο Documento και την Εφημερίδα των Συντακτών και στο οποίο αρνούνταν τις κατηγορίες περί πραγματοποίησης βασανιστηρίων κατά κρατουμένων. 

Σε μια πρωτοφανή κινηση, δήλωση άρνησης εστάλη στο Documento και την Εφημερίδα των Συντακτών από 22 αστυνομικούς της ΓΑΔΑ. […]

Το Documento στη συνέχεια δημοσίευσε την ολόκληρο το εξώδικο στην ιστοσελίδα του, συμπεριλαμβάνοντας τα ονόματα των 22 αστυνομικών. Ωστόσο, τότε οι αστυνομικοί κατέθεσαν μήνυση, για το γεγονός ότι δημοσιεύτηκαν τα ονόματά τους και τα προσωπικά τους δεδομένα, υποστηρίζοντας ότι η δημοσίευση τους εκθέτει σε διαδικτυακές απειλές. 

Ο Βαξεβάνης καταδίκασε τη μήνυση και το ένταλμα σύλληψης, τονίζοντας ότι οι αστυνομικοί δεν καταλαβαίνουν τον νόμο και το δικαίωμα στην απάντηση και τη δημοσίευση. Η εφημερίδα του στηρίζει τη δημοσίευση των ονομάτων σημειώνοντας ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον λόγω της σοβαρότητας των καταγγελιών. […]

Στις 28 Μαρτίου, το Documento συνέχισε την αποκάλυψη νέων κατηγοριών για διαδηλωτές που χτυπήθηκαν βάναυσα και απειλήθηκαν από αστυνομικούς της ΓΑΔΑ».