Newsroom

Newsroom

Καταγγελίες των αρχαιολόγων: Από τα «μπουκωμένα» ΜΜΕ στα πειθήνια σωματεία

«Επιτελικός βοναπαρτισμός» από τη Μενδώνη, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και τις ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ που βρίσκουν δικαιολογίες στον κορονοϊό για να… ξεστήσουν τις κάλπες της ερχόμενης Δευτέρας    

5099172

Οι εκλογές του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) ήταν προγραμματισμένες για τον περασμένο Απρίλιο και αναβλήθηκαν αναγκαστικά λόγω των περιοριστικών μέτρων του lockdown. Καθώς με εντολή κυβέρνησης έχουν χαλαρώσει τα μέτρα, οι κάλπες στο πρωτοβάθμιο σωματείο προγραμματίστηκαν για να στηθούν την προσεχή Δευτέρα 29 Ιουνίου.

Κάποιοι όμως από τα υψηλά σαλόνια του υπουργείου Πολιτισμού φαίνεται ότι δεν επιθυμούν να διεξαχθούν οι εκλογές και προσπαθούν να βρουν προσκόμματα για να τις αναβάλουν. Μήπως είναι τυχαίο που ο ΣΕΑ στέκεται απέναντι στα σχέδια που επιχειρεί να προωθήσει το υπουργείο και πρωτοστατεί, με δεδομένη την επιστημονική κατάρτιση των μελών του, όπως τελευταία για την απόσπαση των μοναδικών βυζαντινών αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης; Μήπως από τις αρχαιρεσίες τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται πρώτη δύναμη μια παράταξη με ρίζες στην αριστερά (Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση); 

Όπως καταγγέλλει η εν λόγω παράταξη, «οι κακές γλώσσες λένε ότι, εν όψει εκλογών ΣΕΑ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Γ. Διδασκάλου για το πώς θα στηριχτεί το ψηφοδέλτιο Τσακοπιάκου – Μενδώνη – Βαφειάδη (αυτό που τελικά κατέβηκε ως “Νέα Πορεία”, η εξής παλιά πορεία: η υπεράσπιση της πρώην γγ και νυν υπουργού!). Και ότι μετά έγιναν διάφορα τηλέφωνα με… ύφος σε συναδέλφους για να κατέβουν “με τον Βαφειάδη”. Δεν απέδωσαν και πολλά, πάντως, από ό,τι είδαμε – και μπράβο στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που δεν ενέδωσαν».

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι βρήκαν όχι απλώς κοινό βηματισμό αλλά αλληλοϋποστηρίζονται η ΔΑΚΕ και η ΠΑΣΚΕ, που υποτίθεται ότι «έχουν… αβυσσαλέες διαφωνίες». Όπως καταγγέλουν, «οι αρχισυνδικαλιστές της ΔΑΚΕ ΠΟΕ ΥΠΠΟ ζήτησαν από αρχαιολόγους μέλη της ΔΑΚΕ και της ΝΔ να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο του Γρ. Βαφειάδη (Νέα Πορεία)!» Σημαντική «λεπτομέρεια» είναι ότι ο εν λόγω αρχαιολόγος είναι χρόνια στέλεχος της ΠΑΣΚΕ (νυν ΔΗΣΥΠ) και γραμματέας της ΠΟΕ ΥΠΠΟ εκλεγμένος με την ΠΑΣΚΕ-ΔΗΣΥΠ. (Τις δύο παρατάξεις αγκαλιασμένες τις βρίσκουμε σε ένα πολύ σκοτεινό θέμα που ερευνά η δικαιοσύνη, το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟΑ.)
Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση σημειώνει κι άλλη μία «λεπτομέρεια»: στο τελευταίο ΔΣ του ΣΕΑ τον Μάιο, η Ειρήνη Σκιαδαρέση, η οποία επίσης μετέχει στο ψηφοδέλτιο Βαφειάδη και ήταν υποψήφια της ΔΗΣΥΠ/ΠΑΣΚΕ στο πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΕ, είχε διαφωνήσει με το να γίνουν οι εκλογές τον Ιούνιο και είχε απειλήσει ότι κάποιοι (!) μπορεί (;) να προσφύγουν στα δικαστήρια. Πριν αλέκτωρ φωνήσαι, ο –προσφάτως διορισθείς από την υπουργό Λίνα Μενδώνη ως διευθυντής της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του ΥΠΠΟΑ– Ντίνος Κίσσας κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον των εκλογών του ΣΕΑ, τα οποία εκδικάζονται αύριο, Πέμπτη, το πρωί στο Πρωτοδικείο! Άλλη μία «λεπτομέρεια»: ο προσφεύγων Ντ. Κίσσας («ούτε στις προηγούμενες εκλογές ψήφισε, ούτε στην τελευταία συνέλευση παραβρέθηκε» καθώς «έχει να φανεί σε συνέλευση του ΣΕΑ κάτι χρόνια…» σημειώνει δηκτικά η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση) είναι επί χρόνια στέλεχος της ΔΑΚΕ ΥΠΠΟ!

Δικαιολογίες για κορονοϊό

Προκαλούν εντύπωση οι αιτιάσεις για ακύρωση των εκλογών, όπως τις μεταφέρει η συνδικαλιστική παράταξη. Οι προγραμματισμένες για τον Απρίλιο εκλογές (καθότι εκπνέει η τριετής θητεία του ΔΣ) αναβλήθηκαν αναγκαστικά λόγω lockdown καθώς έκλεισαν και οι εργασιακοί χώροι (εφορείες αρχαιοτήτων) και τα μουσεία. Πλέον έχουν ανοίξει και με απλή τήρηση των μέτρων ασφαλείας μπορεί να διεξαχθούν οι εκλογές. Ο προσφεύγων Ντ. Κίσσας εκτιμά ότι δεν είναι ασφαλή για εκλογές, παρόλο που λειτουργούν κανονικά για τους εργαζόμενους. Επιπλέον, βάλλει και εναντίον των διαδικασιών που επιλέχτηκαν ακριβώς για να μην υπάρχουν συνωστισμός και περιττές μετακινήσεις! Όπως ισχυρίζεται στο δικόγραφό του –κι εδώ δεν επικαλείται τον κορονοϊό– θεωρεί «αντικαταστατικές» τις επιπλέον κάλπες που μπήκαν στην Κέρκυρα και στη Μυτιλήνη!

Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι επικαλείται τη δυνατότητα που έχει δώσει η ΠΝΠ της κυβέρνησης να παραταθούν οι θητείες των ΔΣ ως τις 30.9.2020. Προφανώς, μαζί με όσους έχουν σχεδιάσει την επιχείρηση αναβολή, έχουν έτοιμη τη «λύση», η οποία δεν είναι καθόλου δημοκρατική – υπάρχει μακρά παράδοση στη δεξιά να διορίζει ηγεσίες στα συνδικάτα–, και θεωρούν πολύ φυσιολογικό τα ΔΣ να «διορίζονται» με νόμο από τις κυβερνήσεις κι όχι να εκλέγονται από τα μέλη τους.
Εν ολίγοις, όπως καταγγέλλει η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση, πρόκειται για ωμή παρέμβαση του εργοδότη στα εσωτερικά ενός συνδικαλιστικού σωματείου, και μάλιστα του μεγαλύτερου επιστημονικού σωματείου του υπουργείου Πολιτισμού. Και μάλιστα εναντίον ενός σωματείου που έχει μπει στο μάτι της υπουργών και των συν αυτή και θέλει να το ελέγξει. Μετά τα «μπουκωμένα» ΜΜΕ η κυβέρνηση επιθυμεί και πειθήνια σωματεία.

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

ΤΕΜΠΗ Ατυ

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

Η αντεισαγγελέας εφετών Λάρισας «βάζει στην θέση της» την εισαγγελέα Ειρήνη Κεχαγιά και διατάσσει την…

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

alcohol 492871 1920

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

Να αυξηθούν οι φόροι, να περιοριστούν τα σημεία πώλησης και οι διαφημίσεις και να απαγορευθούν…