Καταγγελίες για αντιεμβολιαστές που ζητούν ψεύτικα πιστοποιητικά

H αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Άννα Μαστοράκου καταγγέλλει πως ορισμένοι γιατροί έχουν ήδη δεχθεί να δώσουν ψεύτικα πιστοποιητικά 

NewsRoom 03/09/2021 | 11:06

Σε πολύ σοβαρές καταγγελίες προχώρησε η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Άννα Μαστοράκου, που ομολογούν το πως ορισμένοι αντιλαμβάνονται τους υποχρεωτικούς ελέγχους για κορονοϊό, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε όλους εκείνους τους χώρους που τώρα τους απαγορεύεται η είσοδος.

Μιλώντας στο «iatropedia.gr», η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Άννα Μαστοράκου, κατήγγειλε πως ιδιώτες αλλά και επιχειρηματίες πιέζουν ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων να δηλώσουν ψευδώς «θετικά» αποτελέσματα στα rapid test, τα οποία στη συνέχεια δύνανται να εξασφαλίσουν εξάμηνο πιστοποιητικό νόσησης και απαλλαγή από την υποχρέωση της διενέργειας rapid test με δαπάνη των πολιτών, όπως ορίζει ο νέος νόμος.

«Πλέον γίνεται χαμός. Παίρνουν πάρα πολλά τηλέφωνα και λένε: «πόσα θέλεις για να μου δώσεις ένα ψεύτικο rapid test» ή «πόσα θέλεις για να με δηλώσεις ότι έχω εμβολιαστεί» χωρίς φυσικά να προσέρχεται για εμβολιασμό. Ειδικά τώρα τελευταία με τα rapid test που πλέον θα είναι υποχρεωτικά από 13 Σεπτέμβρη, υπάρχει μια πίεση του τύπου: «πόσα θες γιατρέ, γιατί δεν θέλω να έρχομαι. Με ένα πεντάευρο είσαι ικανοποιημένος να με δηλώσεις στο σύστημα ότι έχω κάνει;». Έτσι ώστε να παίρνει ο ενδιαφερόμενος αυτό που θέλει και να γλιτώνει ο γιατρός τα αναλώσιμα και τα εργατικά», τονίζει η αντιπρόεδρος του ΠΙΣ.

Μάλιστα, η αντιπρόεδρος σχολιάζει πως το θράσος ορισμένων ξεπερνά κάθε προηγούμενο. «Υπήρξαν και επιχειρηματίες που επιχείρησαν να κάνουν διαπραγμάτευση με διαγνωστικά κέντρα για το προσωπικό τους. Δηλαδή, λένε παραδείγματος χάριν: «έχω 50 άτομα προσωπικό ανεμβολίαστους, πόσα θέλεις να μου τους δηλώνεις όλους ότι έκαναν rapid;». Έχουμε μείνει άφωνοι πραγματικά. Δηλαδή τους προτείνουν, αντί να τους δίνουν 500 ευρώ την εβδομάδα για να κάνουν τα rapid test, να τους δίνουν 150 ευρώ χωρίς κόπο, έξοδα και εργασία, για να τους δηλώνουν όλους και να μην υποβάλλονται καθόλου σε τεστ», υποστηρίζει η γιατρός, η οποία είναι και η ίδια ιδιοκτήτρια ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου στην Πάτρα.

Επιπλέον, η κ. Μαστοράκου καταγγέλλει ότι υπάρχουν πολλές «τρύπες» στο σύστημα, οι οποίες κινδυνεύουν να διαστρεβλώσουν την εικόνα της πανδημίας. «Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο αυτό που γίνεται», η οποία όπως λέει έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών και για «τρύπες» δηλαδή για γιατρούς που έχουν υποκύψει στις πιέσεις. 

Τέλος, όπως η ίδια σημειώνει «Εάν αυτή η κατάσταση πάρει διαστάσεις, θα διαμορφωθεί μια «στρεβλή» εικόνα της πανδημίας κι αυτό δεν αποκλείεται να επιφέρει καίριο χτύπημα στην αποτελεσματικότητα των μέτρων»