Καταγγελία: Προπηλάκισαν Γιατρούς χωρίς Σύνορα στη Μόρια

Για προπηλακισμό εργαζόμενων τους στο χωριό της Μόρια αναφέρονται σε ανακοίνωση τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.  

MSF140947

Περιστατικά προπηλακισμού εργαζομένων τους από ομάδα κατοίκων, εξαιτίας της υποστήριξης που παρέχουν στους πρόσφυγες της Μόριας, καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Η οργάνωση σε ανακοίνωσή της αναφέρει δύο περιστατικά σε λιγότερο από δέκα ημέρες. 

Το πρώτο αφορά εργαζόμενό τους που προπηλακίστηκε εν ώρα εργασίας και το δεύτερο εργαζόμενούς του που δέχτηκαν και απειλές από μικρή ομάδα κατοίκων, την ώρα που σχολούσαν. 

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την ασφάλεια του προσωπικού μας, καθώς είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δέκα μέρες που δεχόμαστε τέτοια επίθεση» επισημαίνει ο Βασίλης Στραβαρίδης, γενικός διευθυντής του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και προσθέτει πως «το πιο ανησυχητικό είναι ότι βλέπουμε ένα περιβάλλον όλο και πιο εχθρικό απέναντι στους εργαζομένους των ανθρωπιστικών οργανώσεων, τους εθελοντές και τους αιτούντες άσυλο στο χωριό της Μόριας, υποκινούμενο από μια μικρή ομάδα κατοίκων».

Από την αρχή της λεγόμενης προσφυγικής κρίσης, σημειώνει η οργάνωση, οι κάτοικοι του νησιού έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους στους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στο νησί, όμως εδώ και πέντε χρόνια το ελληνικό κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αφήσει τις τοπικές κοινωνίες να αντιμετωπίσουν μόνες τους τις συνέπειες ενός πολύ δυσλειτουργικού συστήματος.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές για τα περιστατικά προπηλακισμού και υπογραμμίζουν πως καταδικάζουν κάθε είδους βίας εναντίον εργαζομένων ανθρωπιστικών οργανώσεων, ομάδων εθελοντών, αιτούντων άσυλο και κάθε άλλου ανθρώπου που ζει στο νησί και ζητούν να ληφθούν δραστικά μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά.

Η οργάνωση συνεχίζει να ζητά και την άμεση μετακίνηση όλων των αιτούντων άσυλο που ζουν στα νησιά σε κατάλληλη στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με προτεραιότητα στις οικογένειες και τα ευάλωτα άτομα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα από το 1991.

Οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα παρέχουν βασική φροντίδα υγείας, θεραπεία για χρόνια νοσήματα, υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, φυσικοθεραπεία, υπηρεσίες ψυχικής υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες. Αυτή τη στιγμή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν υπηρεσίες στη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο και την Αθήνα.