Καταγγελία: Πήγε για τσιγάρα και βρέθηκε φορτωμένος με το μισό ποινικό κώδικα

Νέα περίπτωση αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας έλαβε χώρα το βράδυ της περασμένης Τρίτης στα Εξάρχεια, με θύμα, αυτή τη φορά διερμηνέα αραβικών που εργάζεται σε ΜΚΟ και φοιτητή κομμωτικής, καταγγέλλουν δικηγόροι

NewsRoom 29/07/2020 | 14:55

Μια ακόμη περίπτωση αστυνομικής αυθαιρεσίας φέρνει στη δημοσιότητα η «Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή», με θύμα, αυτή τη φορά, διερμηνέα αραβικής γλώσσας σε ΜΚΟ και φοιτητή κομμωτικής, ο οποίος πήγε να πάρει τσιγάρα από το περίπτερο και βρέθηκε με χειροπέδες αλλά και κατηγορίες που περιλαμβάνουν «τον μισό ποινικό κώδικα», όπως αναφέρει η καταγγελία.

Όπως καταγγέλλουν οι δικηγόροι στο κείμενο που δημοσιεύει η «Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή», ο M.L από το Μαρόκο έπινε το ποτό του σε μπαρ των Εξαρχείων και βγήκε μέχρι το περίπτερο για να πάρει τσιγάρα. Ενώ βρισκόταν ακόμη στο περίπτερο, στη γωνία Αραχώβης και Θεμιστοκλέους, «αισθάνθηκε να του τραβούν βίαια τα χέρια προς τα πίσω και να τον ακινητοποιούν». Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι δικηγόροι, «μόλις αποκρίθηκε ότι κατάγεται από το Μαρόκο και χωρίς τη διενέργεια κάποιου περαιτέρω ελέγχου ως προς τη διαμονή του στην Ελλάδα και τα έγγραφα ταυτοποίησης του, του έβαλαν χειροπέδες με βίαιο τρόπο και χωρίς καμία ενημέρωση ως προς την επικείμενη σύλληψη του».

Στη συνέχεια, αστυνομικοί της ομάδας Δράση τον προσήγαγαν στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, προκαλώντας του κάκωση στο δεξί ώμο και «φορτώνοντάς» του «ψευδείς και κατασκευασμένες κατηγορίες (αντίσταση- βία κατά των αστυνομικών, εξύβριση, απειλή και απείθεια), που επισύρουν μεγάλη τιμωρία» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δικηγόροι.

Αναλυτικά η καταγγελία:

«Πήγε για τσιγάρα και βρέθηκε φορτωμένος με το μισό ποινικό κώδικα»

Μια ακόμη αυθαίρετη σύλληψη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αδιακρίτως γενικευμένων συλλήψεων στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων που συνοδεύονται με κατασκευασμένα κατηγορητήρια. Με το πρόσχημα της προστασίας της δημόσιας ασφάλειας, πλήθος αστυνομικών δυνάμεων παρευρίσκεται σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας και καθ' υπέρβαση των καθηκόντων του, θέτει εν τέλει σε κίνδυνο τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών.

Την Τρίτη 21 Ιουλίου ο M.L., διερμηνέας αραβικής γλώσσας σε ΜΚΟ και φοιτητής κομμωτικής, έπινε το ποτό του σε μπαρ στα Εξάρχεια. Γύρω στις 00:00 βγήκε από το μπαρ για να πάει να πάρει τσιγάρα από το πλησιέστερο περίπτερο. Ενώ βρισκόταν ακόμη στο περίπτερο, στη γωνία Αραχώβης και Θεμιστοκλέους αισθάνθηκε να του τραβούν βίαια τα χέρια προς τα πίσω και να τον ακινητοποιούν. Διαπιστώνει ότι αυτός που τον έχει ακινητοποιήσει είναι αστυνομικός της Ομάδας Δράσης, ερωτάται για την καταγωγή του και αποκρίνεται ότι κατάγεται από το Μαρόκο. Μόλις αποκρίθηκε ότι κατάγεται από το Μαρόκο και χωρίς τη διενέργεια κάποιου περαιτέρω ελέγχου ως προς τη διαμονή του στην Ελλάδα και τα έγγραφα ταυτοποίησης του, του έβαλαν χειροπέδες με βίαιο τρόπο και χωρίς καμία ενημέρωση ως προς την επικείμενη σύλληψη του. Κατά τη διάρκεια της μεταγωγής του στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, οι απρόκλητες βίαιες κινήσεις των αστυνομικών του προκάλεσαν κάκωση στο δεξί ώμο.

Οδηγήθηκε στο Τμήμα Εξαρχείων, όπου βρέθηκε αντιμέτωπος με ψευδείς και κατασκευασμένες κατηγορίες (αντίσταση- βία κατά των αστυνομικών, εξύβριση, απειλή και απείθεια), που επισύρουν μεγάλη τιμωρία.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, ενδεχόμενη καταδίκη του M.L. πέρα από την προβλεπόμενη εκ του νόμου ποινή, θα επιφέρει επιπλέον δυσμενείς και σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή του, καθώς θα θέσει σε κίνδυνο τόσο το καθεστώς παραμονής του στην Ελλάδα, όσο και την επαγγελματική του σταδιοδρομία, συνέπειες που συνιστούν ιδιαίτερα αυστηρή μεταχείριση και προδήλως δυσανάλογη τιμωρία για κάποιον που απλώς πήγε στο περίπτερο να πάρει τσιγάρα.

Εμείς, ως δικηγόροι που δραστηριοποιούμαστε στον χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στεκόμαστε ενάντια στην όξυνση της καταστολής και σε κάθε καταστρατήγηση και καταπάτηση που αμφισβητεί τις δημοκρατικά κεκτημένες θεμελιώδεις ελευθερίες των πολιτών.

Οι υπογράφοντες Δικηγόροι

Κωνσταντίνος Γούσης
Δήμητρα Λιναρδάκη
Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου
Σωτηρία Στάθη
Νικολάια Τριανταφύλλου