Newsroom

Newsroom

Καταγγελία για καθηγητή που ζητούσε γυμνές φωτογραφίσεις από φοιτήτριες!

Με το ενδεχόμενο επιβολής πειθαρχικής ποινής που μπορεί να φτάνει ακόμη και στην απόλυση βρίσκεται αντιμέτωπος καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ μετά από σωρεία καταγγελιών για εκφοβισμό, αντισυναδελφική συμπεριφορά και σεξουαλική παρενόχληση

201005091119 panepistimio 1024x683 1

Το περιστατικό που φέρνει στο φως η Εφ.Συν. αφορά την πανεπιστημιακή κοινότητα και συγκεκριμένα έναν διδάσκοντα στο ΕΚΠΑ, στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ. Ο εν λόγω κατηγορείται για σειρά περιστατικών ανάρμοστης συμπεριφοράς, που αντίκεινται τόσο στον Κώδικα Δεοντολογίας και Καλής Πρακτικής του ΕΚΠΑ όσο και στον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων.

Δεκάδες καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και για εκφοβισμό σε συναδέλφους και μέλη του διοικητικού μηχανισμού της Σχολής, αλλά και για εκδικητικές και άνισες συμπεριφορές προς τους φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί εδώ και πάνω από μία δεκαετία στο πρόσωπο του ίδιου διδάσκοντος: παρενοχλητική συμπεριφορά, υπέρβαση των κοινώς αποδεκτών ακαδημαϊκών ορίων οικειότητας, σκαιά και άνιση αντιμετώπιση προς φοιτητές, μη συνεργασιμότητα και μπούλινγκ προς συναδέλφους, ακόμη και προς φοιτητές ΑμεΑ.

Ο ίδιος διδάσκει μάθημα υποχρεωτικής επιλογής και είναι και υπεύθυνος συγκεκριμένου εργαστηρίου, σημαντικού στη Σχολή, καθώς και σεμιναρίων. Οι κατηγορίες εναντίον του έχουν τεθεί υπ’ όψιν του Τμήματος, των θεσμικών οργάνων διοίκησης του ιδρύματος και του ίδιου του πρύτανη, κ. Δημόπουλου. Συνομιλήσαμε και με τον κ. Δημόπουλο, ο οποίος ωστόσο δεν θέλησε να κάνει κάποια δημόσια δήλωση.

Οι επώνυμες καταγγελίες είναι πολλές και αφορούν πολλαπλά επίπεδα δράσης και συμπεριφοράς:

● Ο συγκεκριμένος διδάσκων ζητούσε από τους φοιτητές να επικοινωνούν μαζί του μέσω facebook και άλλων κοινωνικών δικτύων «για πιο άμεση επικοινωνία». Ετσι αποκτούσε πρόσβαση σε προσωπικούς λογαριασμούς φοιτητών/τριών και μπορούσε να στέλνει μηνύματα απρεπή, στα όρια της σεξουαλικής παρενόχλησης και πέραν αυτών.

Ζητούσε να κάνουν φοιτήτριες γυμνές φωτογραφίσεις στο Εργαστήριο «για να τους περάσουν όλα» (τα άγχη δηλαδή), για «να νιώσουν καλύτερα για το σώμα τους» και άλλα παρόμοια, άφηνε υπονοούμενα για την ερωτική τους ζωή και έκανε σεξιστικά σχόλια στο σημείο της παρενόχλησης. Ολα αυτά καθ’ υπέρβαση κάθε ορίου ευπρέπειας και επιτρεπτής ακαδημαϊκής συμπεριφοράς.

● Πολλές φορές είχε εριστική, εκδικητική συμπεριφορά προς τους φοιτητές, δημιουργούσε εντάσεις χωρίς λόγο, έφτανε σε σημεία λεκτικής υποτίμησης, προσωπικού υποβιβασμού του άλλου με απαξιωτικές πράξεις και εκφράσεις.

Επιπλέον ήταν, όπως μας είπαν, ελλιπής η διδακτική του καθοδήγηση, ήταν προσβλητικός και έκανε διακριτική μεταχείριση ανάμεσα στους φοιτητές: «Αν του άρεσε κάποια, όλα ήταν πιο εύκολα, καθώς της έδινε προτεραιότητα», «το ξέραμε όλοι και προσπαθούσαμε να προφυλάξουμε ειδικά τα κορίτσια», «η κατάχρηση εξουσίας ήταν σε τεράστιο βαθμό», «ήταν γλοιώδης πέφτουλας αλλά το έκανε προσεκτικά» – αυτές είναι μόνο κάποιες από τις καταγγελίες των φοιτητών-τριών. Το αποτέλεσμα ήταν οι ίδιοι να μην μπορούν να λειτουργήσουν ορθά μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία, να αισθάνονται «ευάλωτοι» και να μη θέλουν στο τέλος καν να παρακολουθήσουν το μάθημά του ή να το εγκαταλείπουν.

● Η ανάρμοστη και απρεπής αυτή συμπεριφορά είχε αποδέκτες και μέλη του διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού της Σχολής, με τον ίδιο να φωνάζει, να απειλεί και να εκφοβίζει.

Οι φήμες και τα σχόλια μέσα στο πανεπιστημιακό περιβάλλον ακούγονταν ήδη από το 2010. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια οι καταγγελίες αυξάνονταν και οι φοιτητές θορυβήθηκαν σε τέτοιο βαθμό, που το θέμα πήρε διαστάσεις. Το Τμήμα, η Σχολή και τα συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου έκαναν αυτό που μπορούσαν και ο νόμος όριζε.

Συγκέντρωσαν τις καταγγελίες, το υλικό και τα στοιχεία, με τη σοβαρότητα αλλά και τη διακριτικότητα που απαιτείται, αυτά έφτασαν στον πρύτανη, έγινε ΕΔΕ (Ενορκη Διοικητική Εξέταση) η οποία προχώρησε σε ένορκες ανακρίσεις. Στη διαδικασία αυτή έλαβαν μέρος πολλοί: φοιτητές/τριες, διοικητικοί υπάλληλοι, καθηγητές/τριες και ο υπό έλεγχο διδάσκων ανωμοτί. Ολο αυτό πήρε κάποιο χρόνο, εξαιτίας και της πανδημίας. Ωστόσο, σχετικά άμεσα μετά το πόρισμα της ΕΔΕ ορίστηκε Σύγκλητος η οποία, την προηγούμενη Παρασκευή, συνεδρίασε και αποδέχτηκε το πόρισμα.

Δεν κρύβεται…
Πλέον, θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία (Πειθαρχικό, πρύτανης κ.λπ.): εκεί θα οριστεί η ποινή του εν λόγω διδάσκοντος, που μπορεί να είναι από μια απλή επίπληξη έως αργία αλλά ακόμα και απόλυση.  Οι φοιτητές, από την άλλη, είναι ανάστατοι: βγάζουν αφισάκια με κρεμάλες, δεν θέλουν να μπουν στο μάθημα του εν λόγω διδάσκοντος και ζητούν την απομάκρυνσή του. Ο ίδιος αρνείται τα πάντα. Και στην Εφ.Συν. αυτό δήλωσε.

Τέμπη: 57 φορές θα ηχήσουν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου

ΚΑΜΠΑΝΑ

Τέμπη: 57 φορές θα ηχήσουν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου

Κατόπιν σχετικού αιτήματος της προέδρου του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών , Μαρίας Καρυστιανού, στην Ιερά…

Γάζα: Παιδιά τρώνε ζωοτροφή γιατί το Ισραήλ μπλοκάρει την Ανθρωπιστική βοήθεια (video)

Screenshot 1093 1

Γάζα: Παιδιά τρώνε ζωοτροφή γιατί το Ισραήλ μπλοκάρει την Ανθρωπιστική βοήθεια (video)

Το Ισραήλ συνεχίζει να μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα σύμφωνα με πολυάριθμες καταγγελίες…