Newsroom

Newsroom

Καταγγελία για αδιαφάνεια στη νομική υπηρεσία του Δήμου Αθηνών

Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης

athina

Καταγγελία του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης προς τη Νομική Διεύθυνση του Δήμου Αθηνών κάνει λόγο για αδιαφάνεια, επειδή η τελευταία αρνείται να του χορηγήσει αντίγραφα των γνωμοδοτήσεών της για γενικότερα θέματα που αφορούν τις αδειοδοτήσεις των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, επικαλούμενη το δικηγορικό απόρρητο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“O Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης ενημερώνει ότι η Νομική Διεύθυνση του Δήμου Αθηναίων αρνείται να του χορηγήσει αντίγραφα των γνωμοδοτήσεών της για γενικότερα θέματα που αφορούν τις αδειοδοτήσεις των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, επικαλούμενη το δικηγορικό απόρρητο. Η σχετική αλληλογραφία επισυνάπτεται στο παρόν δελτίο τύπου.

Ενώ οι υποχρεσεις των δικηγόρων για τήρηση της επαγγελματικής εχεμύθειας είναι απολύτως σεβαστές και αποτελούν το θεμέλιο της οικοδόμησης της σχέσης εμπιστοσύνης με τους εντολείς τους, όταν ο εντολέας είναι ο Δήμος Αθηναίων ή οποιοσδήποτε δημόσιος φορέας, κατισχύουν οι υποχρεώσεις διαφάνειας που προβλέπονται από το άρθρο 10 του Συντάγματος, καθώς και από το άρθρο 5 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, ως προς τα έγγραφα που παράγονται στο πλαίσιο της σχετικής εντολής. Με συστάσεις και ψηφίσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει καταστεί σαφές ότι ο Συνήγορος του Δημότη πρέπει να έχει πρόσβαση στο σύνολο των εγγράφων και των εγκαταστάσεων των υπηρεσιών του Δήμου.

Η άποψη της Νομικής Διεύθυνης ότι “δεν ασκεί διοίκηση”, λόγω του ότι – εκτός από τους δημοτικούς υπαλλήλους που τηρούν το αρχείο της – στην λειτουργία της μετέχουν κ α ι  δικηγόροι, δεν την απαλλάσσει από τις υποχρεώσεις διαφάνειας που αφορούν το σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων.

Η δήθεν εναλλακτική πρόταση για αναζήτηση των γνωμοδοτήσεων από επιμέρους υπηρεσίες του Δήμου (που δεν κατονομάζονται, άρα δεν μπορούν να αναζητηθούν), και μάλιστα “εφόσον αυτά αποτελούν την αιτιολογία εκδόσεως διοικητικής πράξης”, είναι απλώς ένα πρόσχημα για να μην τηρηθούν οι συνταγματικές υποχρεώσεις διαφάνειας μιας δημοτικής υπηρεσίας.

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης καλεί από αυτό το δημόσιο βήμα την Νομική Δεύθυνση να αφήσει τα προσχήματα και να ασκήσει άμεσα τις αρμοδιότητές της για χορήγηση αντιγράφων των γνωμοδοτήσεων που της έχουν ζητηθεί”.