Newsroom

Newsroom

Καταγγελία φοιτητών για το κλείσιμο εστιών στην Κομοτηνή: Μας καλούν να μετακομίσουμε εν μέσω πανδημίας

Φοιτητές που είναι οικότροφοι της οικοδομής Ευκτήμων, φοιτητικής εστίας στην Κομοτηνή, καταγγέλλουν την απόφαση του υπουργείου Παιδείας και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης να βάλει λουκέτο στην εστία, εν μέσω πανδημίας και lockdown.

εστια Medium

Την απόφαση του υπουργείου Παιδείας και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης να κλείσει τις εστίες της οικοδομής Ευκτήμων, καταγγέλλουν οικότροφοι φοιτητές.

Όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές, τους ζητούν να μεταφερθούν στις εστίες της πανεπιστημιούπολης, ζητώντας τους εν μέσω καθολικού εγκλεισμού και υγειονομικής κρίσης να μετακινηθούν απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας στην Κομοτηνή για την μετακόμιση, απειλώντας πως εάν δεν γίνει αυτό έως τις 23/12 τότε τα πράγματά τους θα γίνουν έρμαια στις ορέξεις του ιδιώτη, καθώς η εστία Ευκτήμων ανήκει σε ιδιώτη, με τον οποίον το πανεπιστήμιο έχει συνάψει σύμβαση.

Επισημαίνουν παράλληλα πως δεν τους έχει δοθεί καμία εγγύηση και οι πιέσεις που δέχονται είναι αφόρητες.

Αναλυτικά η καταγγελία:

«Εν μέσω ακμάζουσας πανδημίας και καθολικού κατ’ οίκον εγκλεισμού, μας ζητήθηκε, από τη πρυτανεία, με επίσημο έγγραφο στο διάστημα 13.11.20 έως 18.11.20, να εκκενώσουμε τα δωμάτια μας στις φοιτητικές εστίες στην οικοδομή ΕΥΚΤΗΜΩΝ. Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, οι οικότροφοι φοιτητές με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου προέβησαν σε ανεπίσημες διαπραγματεύσεις. Εσφαλμένως, όπως αποδεικνύεται, οι φοιτητές έδειξαν εμπιστοσύνη στις εγγυήσεις της εκπροσώπου του Πανεπιστημίου, η οποία στα Μ.Μ.Ε. διατύπωσε τα εξής: “-Οι φοιτητές που είναι εκεί, είναι δικαιούχοι στέγασης, τους έχει απονεμηθεί δωμάτιο και άρα λοιπόν με το που θα λήξει αυτή η έκτακτη κατάσταση του “lockdown”, θα μπορέσουν να επιστρέψουν κανονικά στα ΔΩΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ” (απόσπασμα από την τηλεοπτική συνέντευξη στην εκπομπή «ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ»  που δόθηκε από την αντιπρύτανη, 17.11.20).

Τώρα, για μια ακόμα φορά, το πανεπιστήμιο, βλέποντας μας σαν αριθμούς, σαν δαπάνες και όχι σαν ανθρώπους, αποφάσισε την άμεση μεταφορά μας από το κτίριο ΕΥΚΤΗΜΩΝ, στις εστίες της Πανεπιστημιούπολης. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές καλούνται, μέσω καθημερινών και αφόρητων πιέσεων, έως τις 23.12.20 (ημέρα λήξης της συμβάσεως του Δ.Π.Θ. με το κτήριο ΕΥΚΤΗΜΩΝ) να προβούν σε διαδικασίες μετακόμισης, εν μέσω της παρούσας κατάστασης. Άρα, βρισκόμαστε προ τετελεσμένου γεγονότος.

Η ελλιπής φοιτητική μέριμνα για ακόμα μία φορά, δεν λαμβάνει υπόψη τα κάτωθι:

1) Η πλειοψηφία των οικότροφων φοιτητών του κτιρίου ΕΥΚΤΗΜΩΝ έχουν μετακινηθεί στις πόλεις μόνιμης κατοικίας τους, με αποτέλεσμα οικονομικά και πρακτικά (λεωφορεία, δρομολόγια) να μην δύνανται να μετακινηθούν στην Κομοτηνή.

2) Υπάρχει σοβαρή οικονομική επιβάρυνση στο σύνολο των φοιτητών και των οικογενειών τους που καλούνται να μετακομίσουν, καθώς πρέπει να ξοδέψουν ποσά που αυτήν τη στιγμή δεν διαθέτουν λόγω των παρόντων οικονομικών συνθηκών (έξοδα μετακίνησης, πρόστιμο για διακοπή συμβολαίου με εταιρίες παροχής επικοινωνιών, 200 ευρώ εγγύηση για διαμονή στις εστίες της Πανεπιστημιούπολης).

3) Το έγγραφο που διατίθεται να παρέχει το πανεπιστήμιο ώστε να μετακινηθούμε από νομό σε νομό καλύπτει την νόμιμη, αλλά όχι ακίνδυνη -για την υγεία μας και των οικογενειών μας- μετακίνηση.

4) Ενώ, μόλις 3 εβδομάδες νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου προέβη στην εξής δήλωση: “-Σε καμία περίπτωση δεν θα φύγουν πράγματα από τα δωμάτια, αν δεν υπάρξει συναίνεση”, στο νέο έγγραφο που μας στάλθηκε αναφέρεται πως: “Το Δ.Π.Θ. δεν φέρει καμία ευθύνη για τα αντικείμενα σας μετά την λήξη της σύμβασης με την οικοδομή ΕΥΚΤΉΜΩΝ. “

Η κατάσταση, όσον αφορά στη στέγαση των φοιτητών και στη πόλη μας αλλά και πανελλαδικά, είναι τουλάχιστον ανεπαρκής! Χαρακτηριστικά, μόλις το 9% των φοιτητών πανελλαδικά στεγάζονται σε δωμάτια φοιτητικών εστιών, ενώ στη πόλη μας το ποσοστό αυτό είναι και μικρότερο. Η κατάσταση αυτή, παρά τις αλλαγές των κυβερνήσεων διαχρονικά, όλο και χειροτερεύει. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι με τη λήξη της πανδημίας αυτές οι 110 κλίνες που μισθώνονται στην οικοδομή ΕΥΚΤΗΜΩΝ θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμες.

Σε αυτό το σημείο, αναφέρουμε ότι είναι εξόφθαλμη η αντίφαση που προκύπτει από την στάση αυτή του Δ.Π.Θ. Την ίδια στιγμή που το Δ.Π.Θ. ανεγείρει καινούργιες φοιτητικές εστίες στην Κομοτηνή, αντιλαμβανόμενο υποτίθεται τις επιπλέον ανάγκες που ενυπάρχουν εντός του φοιτητικού σώματος σχετικά με την στέγαση, επιλέγει να μειώσει τις 800 κλίνες που διαθέτει στην Κομοτηνή κατά 110. Την ίδια στιγμή προχωρά στην δημιουργία 700 επιπλέων κλινών (350 στην πόλη της Κομοτηνής) μέσω ενός έργου του οποίου το κοστολόγιο ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ ενώ ανεγείρεται μέσω ΣΔΙΤ (κάτι το οποίο συνεπάγεται ιδιωτική στέγαση με τα όποια πάρεργα φέρει αυτό το νέο καθεστώς), επιλέγει να μας πετάξει από τα σπίτια μας, ενώ σχετικά με το προσεχές μέλλον, να μειώσει κατά δεκάδες τους φοιτητές που θα έχουν δυνατότητα διαμονής στις εστίες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε:

Tην εύλογη παράταση της προθεσμίας μετακόμισης/μετεγκατάστασης έως και το τέλος της περιόδου εγκλεισμού εφόσον, καθίσταται αδύνατη εξαιτίας ελλιπούς χρηματοδότησης  η  παραμονή μας στις φοιτητικές εστίες ΕΥΚΤΗΜΩΝ.

Την πλήρη κάλυψη των εξόδων μετακίνησης μας από τον τόπο κατοικίας μας, των εξόδων που προκύπτουν από την πρόωρη λύση των συμβολαίων επικοινωνίας και την ανάληψη ευθύνης για τυχόν υγειονομικές επιπλοκές.

Τη μη καταβολή της χρηματικής εγγύησης των 200 ευρώ για την παραλαβή δωματίου στις εστίες του Πανεπιστημίου.
Την παροχή δωματίων σε αξιοπρεπή κατάσταση, για όλους τους φοιτητές που αναγκάζονται να μετακομίσουν από την οικοδομή ΕΥΚΤΗΜΩΝ.

Την εγγύηση πως από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου συγκροτήματος, είτε θα μισθωθούν εκ νέου τα δωμάτια της οικοδομής ΕΥΚΤΗΜΩΝ, είτε κάποιο άλλο συγκρότημα δωματίων ίδιας τουλάχιστον χωρητικότητας.

Συνοψίζοντας, καταγγέλλουμε αυτό το γεγονός και απαιτούμε να παρθεί πίσω η απόφαση που δεν υπολογίζει τους φοιτητές και τις ανάγκες μας αλλά αντιθέτως λειτουργεί εναντίον μας, “βγάζοντάς” μας από τα σπίτια μας, πλήγοντας την ψυχική μας υγεία, αποσπώντας μας από το ακαδημαϊκό έργο και θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία εν μέσω πανδημίας! Επιθυμούμε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων μας υπό επίσημη μορφή!

Τέλος, ζητάμε και τη στήριξη από συλλόγους οικότροφων που έχουν βρεθεί σε αντίστοιχες καταστάσεις, όπως και από συλλόγους των σχολών του Δ.Π.Θ. αλλά και από σωματεία εργαζομένων όπου πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι καθώς όλοι μας αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες των αποφάσεων της κυβέρνησης.

Οικότροφοι Φοιτητές Οικοδομής ΕΥΚΤΉΜΩΝ»

 

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ