Καταγγελία ΕΦΕ προς Χρυσοχοϊδη

Ένα ακόμα περιστατικό βίας κατά ενός φωτορεπόρτερ καταγγέλλει η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος

cover
NewsRoom 26/01/2021 | 22:35

Το περιστατικό έγινε κατά την διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των φοιτητών στην Θεσσαλονίκη (21/1), όταν  ο δημοσιογράφος κ. Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, παρευρέθηκε στην συγκέντρωση, κοντά στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη, με σκοπό να «καλύψει» την είδηση και να πάρει πλάνα από την διαδήλωση.

Όπως καταγγέλλει η ΕΦΕ με επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο δημοσιογράφος  ενώ κατέγραφε με την επαγγελματική του κάμερα σκηνές κατά τις οποίες αστυνομικοί εκτόξευαν μεγάλη ποσότητα χημικών κατά φοιτητών, κρατώντας -όσο μπορούσε- απόσταση ασφαλείας, ένοιωσε ξαφνικά να δέχεται στο πρόσωπό του ριπή χημικών. Όπως αναφέρει ο ίδιος, αναγκάστηκε να γονατίσει επί δέκα τουλάχιστον λεπτά, λόγω της αναπνευστικής δυσφορίας και των παρατεταμένων ερεθισμών στα μάτια, χωρίς να μπορεί ταυτόχρονα να καταγράψει όσα όφειλε, ως φωτορεπόρτερ. 

Όταν αργότερα ο κ. Τσακαλίδης είδε το οπτικοακουστικό υλικό που είχε στην κατοχή του, έκπληκτος διεπίστωσε ότι ο αστυνομικός στοχευμένα έριχνε τα χημικά πάνω του και τον κοιτούσε επίμονα, προφανώς για να εμποδίσει την περαιτέρω καταγραφή των σκηνών βίας κατά τον φοιτητών. 

Όπως τονίζει η Ένωση ότι εμείς, ως φωτορεπόρτερς κρατάμε επαγγελματική κάμερα και ειδική εμφανή διαπίστευση. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλίδης έφερε εμφανώς εξοπλισμό φωτορεπόρτερ και ήταν φανερό πως ο λόγος που βρισκόταν στην διαδήλωση ήταν για να καταγράψει τις εικόνες που διαδραματίζονταν ενώπιόν του. Ο κ. Τσακαλίδης μας επισήμανε ότι διαμαρτυρήθηκε στον επικεφαλής των ΜΑΤ, αλλοίμονο όμως αν παραδεχόταν κανείς την υπαίτια συμπεριφορά των οργάνων! 

Η ΕΦΕ τονίζει ότι  δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναίτια, αντιδημοκρατική και βάναυση επίθεση αστυνομικών κατά δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ, φωτογράφων, ηχοληπτών και άλλων τεχνικών σε διαδήλωση. Η εκτόξευση χημικών εναντίον φωτορεπορτερ , όπως και εναντίον των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών, με επικίνδυνες ασφυξιογόνες ουσίες, πέραν ότι θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, παρεμποδίζει και την  άσκηση των θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου. Το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο και αποτελεί το οξυγόνο της δημοκρατίας.

Η  Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος  απευθυνόμενη στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ζητά  την  προάσπιση των συμφερόντων των φωτορεπορτερ-μελων  της Ε.Φ.Ε, και των καλεί  αναλάβει τις ανάλογες ευθύνες  και να προχωρήσει  στην παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων. Επειδή τέτοιου είδους  απρόκλητες και εγκληματικές επιθέσεις κατά φωτορεπόρτερ λογίζονται ως επίθεση εναντίον όλων των φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων, σας ενημερώνουμε ότι  θα καταγγείλουμε νομίμως και περαιτέρω αυτές σε κάθε αρμόδια Εθνική, Ευρωπαϊκή και Διεθνή αρμόδια Αρχή και αρμόδιο Δικαστήριο. Με την επίδειξη βίαιης και προσβλητικής συμπεριφοράς απέναντι στους εκπρόσωπους τύπου, δέχεται  βαρύ πλήγμα η ενημέρωση των πολιτών, η οποία αποτελεί έναν εκ των πυλώνων της δημοκρατίας και σας καλούμε να λάβετε τα μέτρα εκείνα που θα έχουν ως αποτέλεσμα να εκλείψει οριστικά το φαινόμενο αυτό.