Νέα εισβολή στο Δημόσιο επιχειρούν κάτοχοι "πλαστών" πτυχίων

Την παράνομη συμμετοχή κατόχων τίτλων σπουδών που έχουν ακυρωθεί λόγω παρανομιών των φορέων που τους εξέδωσαν σε διαγωνισμούς πρόσληψης στο δημόσιο καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ).

NewsRoom 04/01/2017 | 15:28

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ομοσπονδίας, εκατοντάδες κάτοχοι τίτλων σπουδών-μαϊμού από ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης σε Τρίκαλα, Βοιωτία, Λάρισα, Γιάννενα, Βόλο, Άρτα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα κ.λπ. συμμετείχαν πρόσφατα, ή πρόκειται να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ και να διεκδικήσουν με πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες από άλλους διαγωνιζόμενους θέση στο δημόσιο τομέα, καθώς λόγω των ψεύτικων «άριστων» πτυχίων έχουν την υψηλότερη δυνατή μοριοδότηση.

Όπως επισημαίνει η ΟΙΕΛΕ, η οποία απέστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Παιδείας ενημερώνοντάς τον για το ζήτημα και καλώντας τον να λάβει μέτρα, αλλά και στον ΑΣΕΠ ζητώντας την άμεση αφαίρεση από τις λίστες συμμετεχόντων ή επιτυχόντων των κατόχων των άκυρων τίτλων σπουδών, «επείγει, πλέον, η εφαρμογή του άρθρου 34, παρ. 5 του Ν. 4415/2016 (Νόμος Φίλη που αποτελεί επέκταση του αντίστοιχου Νόμου Γιαννάκου) που ακυρώνει τους τίτλους σπουδών».

«Το ζήτημα δεν είναι μόνο τυπικό, αλλά ουσιαστικό. Είναι αδιανόητο να καταστρατηγείται η ισονομία ανάμεσα σε Έλληνες πολίτες, να ενισχύονται οι ανισότητες και να επιβραβεύεται η διαφθορά τη στιγμή που οι αρχές διαθέτουν όλα τα στοιχεία για τους κατόχους των τίτλων, αλλά και τα νομοθετικά όπλα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία. 

Η επιστολή της ΟΙΕΛΕ στον υπουργό Παιδείας

ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Δημήτρη Μπαξεβανάκη

Κύριε Υπουργέ,

Είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε για την παράνομη συμμετοχή κατόχων άκυρων τίτλων σπουδών από ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης σε διαγωνισμούς πρόσληψης στο δημόσιο τομέα (ΑΣΕΠ). Παρά το γεγονός ότι ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος 4415/2016 προβλέπει με σαφήνεια ότι οι κάτοχοι των τίτλων αυτών πρέπει πλέον να επανεξεταστούν για να αποκτήσουν τον τίτλο τους, επομένως οι τίτλοι αυτοί δεν έχουν καμιά νομική ισχύ, εν τούτοις εκατοντάδες κάτοχοι άκυρων τίτλων εξακολουθούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ νοθεύοντας τα αποτελέσματά τους. Υπενθυμίζουμε ότι οι άκυροι αυτοί τίτλοι φέρουν το βαθμό «άριστα», επομένως οι κάτοχοί τους μοριοδοτούνται προνομιακά και καταλαμβάνουν τη θέση άλλων υποψήφιων που με το μόχθο τους απέκτησαν τον τίτλο σπουδών τους.

Το φαινόμενο της συμμετοχής ανθρώπων με άκυρους τίτλους σε διαγωνισμούς πρόσληψης του δημοσίου αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία και απόδειξη ότι φαινόμενα αδιαφάνειας και διαφθοράς που εκτράφηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς. Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας για την αποκατάσταση της διαφάνειας και της νομιμότητας.

Η επιστολή της ΟΙΕΛΕ στον ΑΣΕΠ

ΠΡΟΣ

Τον Πρόεδρο και τα Μέλη του ΑΣΕΠ

Θέμα: Να μην ληφθούν υπόψη οι ακυρωμένοι τίτλοι σπουδών

Κύριε Πρόεδρε,

Είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε ότι σε διαγωνισμούς που διενεργήσατε το προηγούμενο διάστημα, ή που πρόκειται να διενεργηθούν κυρίως για την πρόσληψη νοσηλευτικού-παραϊατρικού προσωπικού, αλλά και άλλων ειδικοτήτων, έχουν συμμετάσχει/θα συμμετάσχουν κάτοχοι τίτλων σπουδών που έχουν ακυρωθεί, καθώς αποκτήθηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες από ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης.

Σας υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 34, παρ. 5 του Ν. 4415/2016 οι κάτοχοι τέτοιων τίτλων σπουδών από ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης είναι υποχρεωμένοι να επανεξεταστούν για να αποκτήσουν τον τίτλο. Επομένως δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε καμία διαδικασία πρόσληψης, εφόσον ο τίτλος τους έχει πλέον ακυρωθεί.

Ζητούμε να αποσύρετε άμεσα από τους πίνακες συμμετεχόντων/επιτυχόντων τα ονόματα των κατόχων των ακυρωμένων τίτλων και να προχωρήσετε στην εφαρμογή όσων προβλέπει η νομοθεσία.