Καταδίκη για γνωστό δημοσιογράφο επειδή αποκάλεσε δηλωμένο εθνοσοσιαλιστή, νεοναζί

Για άλλη μια φορά το διάτρητο νομικό πλαίσιο που παρέχει εύκολη στοχοποίηση στο δημοσιογραφικό λόγο έγινε εμφανές και εντοπίσημο. Ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ, Στρατής Μπαλάσκας, καταδικάστηκε σε τρεις μήνες φυλάκισης επειδή επισήμανε το προφανές. Δηλαδή, χαρακτήρισε έναν εθνοσοσιαλιστή, ναζί.

5784bbdd1dc524ba3c8b4707

Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου ο δημοσιογράφος δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό στο Τριμελές Εφετείο Αιγαίου, καθόσον είχε το… θράσος να προσφωνήσει με τον πολιτικό χαρακτηρισμό «νεοναζί» και «Γυμνασιάρχη της Χρυσής Αυγής» διευθυντή Γυμνασίου στη Μυτιλήνη, ο οποίος από μόνος του αυτοπροσδιορίζεται «εθνικοσοσιαλιστής» και προτρέπει σε «ουσιαστική σχέση» με τη Χρυσή Αυγή.

Ειδικότερα, κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 2013, ο διευθυντής του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, Βασίλης Μακρυπούλιας, είχε αναρτήσει στον προσωπικό του ιστότοπο άρθρο με τίτλο: «Το απόλυτο ψεύδος είναι ένα: Αυτό του Πολυτεχνείου του 1973».

Εξαιτίας της ιδιότητας του κ. Μακρυπούλια ως γυμνασιάρχη, ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας είχε τότε ασκήσει κριτική στο συγκεκριμένο άρθρο, αποδίδοντας στον διευθυντή τον πολιτικό χαρακτηρισμό του «νεοναζί» και του «Γυμνασιάρχη της Χρυσής Αυγής» και γράφοντας γι’ αυτόν ότι επανέρχεται με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ο κ. Μακρυπούλιας όμως προχώρησε σε μήνυση εναντίον του δημοσιογράφου με τον ισχυρισμό ότι συκοφαντήθηκε και εξυβρίστηκε από τις φράσεις αυτές.

Και κάπως έτσι ο Στρ. Μπαλάσκας βρέθηκε να συλλαμβάνεται με τη διαδικασία του αυτόφωρου και έπειτα να οδηγείται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης. Το δικαστήριο έκρινε τότε ότι ο δημοσιογράφος δεν διέπραξε το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης διά του Τύπου. Τον καταδίκασε όμως για «απλή εξύβριση», εξ ου και τώρα η υπόθεση εκδικάστηκε στο Εφετείο.

Δηλαδή, έχουμε το εξής παράδοξο: Αν ένας δημοσιογράφος χρησιμοποιήσει έναν μη αρεστό όρο για κάποιον, ο οποίος έχει αποδεχτεί τη συγκεκριμένη ιδιότητα και την έχει δηλώσει δημόσια αλλά δεν συμφωνεί με τη συγκεκριμένη προσφώνηση, τότε ο δημοσιογράφος διώκεται ποινικά ως συκοφάντης.

Έτσι, αν και ο υπουργός Δικαιοσύνης φαίνεται -αλλά δεν δείχνει να είναι και τόσο- ευαίσθητος περί τα νομικά και τα δικαιώματα, η ελευθερία του Τύπου είναι ναρκοθετημένη από έναν συντηρητικό νόμο περί συκοφαντικής δυσφήμισης. Επομένως, το ερώτημα είναι πώς μπορεί ο δημοσιογράφος να λειτουργεί απρόσκοπτα, όταν επικρέμεται η σύλληψη και η διαπόμπευση από ένα καθεστώς που λειτουργεί εκ των προτέρων εξευτελιστικά.

«Ή όλα τα λεξικά του κόσμου κάνουν λάθος ή η λέξη εθνοσοσιαλιστής δεν έχει καμία σχέση με τους ναζί» επισημαίνει στο koutipandoras.gr ο Στρατής Μπαλάσκας, προσθέτοντας: «Ο όρος Χρυσαυγίτης είναι εξυβριστικός, ασχέτως αν τα μέλη της εκπροσωπούν πολίτες στο Κοινοβούλιο».

Και κατέληξε λέγοντας με νόημα ο δημοσιογράφος: «Και προφανώς η Δικαιοσύνη είναι αλάνθαστη!».

Θεσσαλονίκη: Το «δέντρο της μνήμης» προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών θα τοποθετηθεί στην παλιά παραλία

dentro

Θεσσαλονίκη: Το «δέντρο της μνήμης» προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών θα τοποθετηθεί στην παλιά παραλία

Πάνω του θα ριζώνει ένα μεταλλικό δέντρο με ανοιγμένα τα κλαδιά του προς τον ουρανό

Υπόθεση Παπαντωνίου: Η αποκάλυψη Βαξεβάνη με τη λίστα Λαγκάρντ, οι απειλές και οι διώξεις

βαξ παπ

Υπόθεση Παπαντωνίου: Η αποκάλυψη Βαξεβάνη με τη λίστα Λαγκάρντ, οι απειλές και οι διώξεις

Ο πρώην υπουργός είχε απειλήσει με μηνύσεις και αγωγές για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του…

Οπαδική Βία – Αλεξάνδρας: Τέσσερις «σκληροί» μπράβοι με Καλάσνικοφ μεταξύ των συλληφθέντων

opadoi

Οπαδική Βία – Αλεξάνδρας: Τέσσερις «σκληροί» μπράβοι με Καλάσνικοφ μεταξύ των συλληφθέντων

Tρία από τα μέλη της συμμορίας βρίσκονται στις φυλακές, ενώ από τις έρευνες που έκαναν…