Newsroom

Newsroom

Καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ την επέμβαση των ΜΑΤ στον ΙΑΝΟ

Με αφορμή την βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, η Επιτροπή Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΕΚΕ) της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του…

ianos

Με αφορμή την βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, η Επιτροπή Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΕΚΕ) της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Το πρωί της Κυριακής 28/12/2014 ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής οργάνωσε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Η διοίκηση του Ιανού προχώρησε σε μηνύσεις εναντίον κάθε υπευθύνου για παρεμπόδιση και παρακώληση της λειτουργίας του βιβλιοπωλείου. Αποτέλεσμα ήταν η επέμβαση ισχυρής δύναμης των ΜΑΤ, η απρόκλητη βίαιη επίθεσή ενάντια στους απεργούς-εργαζόμενους και οι αναίτιες προσαγωγές που μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Τα φαινόμενα βίας των δυνάμεων καταστολής συνεχίστηκαν έξω από το Α.Τ. Ακροπόλεως όπου μεταφέρθηκαν οι συλληφθέντες, καθώς εκεί μετέβησαν διαμαρτυρόμενοι και οι συνάδελφοί τους. Υπάρχουν μαρτυρίες ξυλοδαρμού των συλληφθέντων στο κρατητήριο ενώ η αστυνομία προχώρησε σε νέες προσαγωγές-συλλήψεις. Συνολικά συνελήφθησαν εφτά άτομα. Οι Βουλευτές της ΕΕΚΕ Πολιτισμού και το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουν απερίφραστα κάθε απροκάλυπτη και αναίτια χρήση βίας των δυνάμεων καταστολής του κράτους ενάντια σε εργαζομένους που ασκούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους να διαμαρτύρονται και να απεργούν. Τέτοια φαινόμενα θεσμικής βίας πρέπει επιτέλους να εξαλειφθούν από τη συνήθη πρακτική της αστυνομίας και όπου εμφανίζονται θα πρέπει να αποδίδονται ευθύνες και κυρώσεις. Επίσης, είναι απαράδεκτο ένας χώρος πολιτισμού να καλεί τις δυνάμεις καταστολής για να διαλύσει συγκέντρωση εργαζομένων. Όσον αφορά στην επιβαλλόμενη από την κυβέρνηση κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων προς όφελος πολυεθνικών και μεγάλων ομίλων της αγοράς, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Βουλευτές του έχουν ξεκάθαρα εκφράσει την απόλυτη αντίθεση τους σε πρακτικές που υπαγορεύονται από τις μνημονιακές πολιτικές και που καταπατούν τα κατοχυρωμένα με αγώνες και διεκδικήσεις δικαιώματα των εργαζομένων».

Η ΙΑΝΟΣ ΑΕ είχε σχολιάσει σχετικά:«Σήμερα, Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014, ο Σ.Υ.Β.ΧΑ. αντιδρώντας στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, παρεμπόδισε το άνοιγμα και τη λειτουργία του ΙΑΝΟΥ στην Σταδίου, δημιουργώντας αλυσίδα από συνδικαλιστές και υπαλλήλους ανταγωνιστικών βιβλιοπωλείων, ενώ ταυτόχρονα όλα τα βιβλιοπωλεία της Αθήνας (Πολιτεία, Public, Πατάκης, Ελευθερουδάκης, Πρωτοπορία κ.α.) ήταν ανοιχτά.
Παρά τις διαπραγματεύσεις που γίνονταν από το πρωί, ώστε να απομακρυνθούν από την είσοδο και να ανοίξει το κατάστημα, ενώ ταυτόχρονα οι ίδιοι θα μπορούσαν να παραμείνουν έξω από το χώρο συνεχίζοντας τη διαμαρτυρία τους, όπως άλλωστε έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, δυστυχώς δεν υπήρξε καμία συνεννόηση.
Αντίθετα ο ΣΥΒΧΑ, απολύτως επιλεκτικά και με τσαμπουκά, διεκδίκησε μόνον ο ΙΑΝΟS, από καταστήματα και τα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, να παραμείνει κλειστός!!!
Ανεχτήκαμε επανειλημμένως στο παρελθόν, την παρουσία ανθρώπων αυτής της ομάδας έξω από τα καταστήματά μας  να ασχημονούν, να βρίζουν  ακόμη και να προπηλακίζουν πελάτες και συνεργάτες μας,  όποτε έκριναν εκείνοι σκόπιμο.
Σήμερα, το θράσος τους ξεπέρασε κάθε όριο.  Γι΄αυτό, για πρώτη φορά, καταθέσαμε μηνύσεις εναντίον κάθε υπευθύνου για παρεμπόδιση και παρακώληση της λειτουργίας του ΙΑΝΟΥ αλλά και για την ταλαιπωρία των συνεργατών και των πελατών μας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επέμβαση της αστυνομίας.
Ενημερωτικά, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι, η κυβέρνηση αποφάσισε να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για τρίτη συνεχόμενη Κυριακή μέσα στο Δεκέμβριο. Δεν ρώτησε κανέναν και προφανώς δεν ρώτησε τη διοίκηση ή τους εργαζόμενους του ΙANOY. Ο ΣΥΒΧΑ επίσης αποφάσισε μονομερώς να κηρύξει απεργία ειδικά και μόνο στα βιβλιοπωλεία την 28η Δεκεμβρίου, χωρίς να ρωτήσει ούτε ο ίδιος κανέναν και από όλα τα βιβλιοπωλεία αποφάσισε για πολλοστή φορά να εμποδίσει την λειτουργία του ΙΑΝΟΥ.
Θέλουμε να μας εξηγήσει κάποιος με ποια λογική, μπορεί να επιβληθεί απεργία και γιατί αυτό να γίνει μόνο στους εργαζόμενους στον ΙΑΝΟ, ενώ το ίδιο δεν συνέβη σε κανένα άλλο βιβλιοπωλείο της Αθήνας (Πολιτεία, Public, Πατάκης, Ελευθερουδάκης, Πρωτοπορία κ.α.) και φυσικά σε κανένα άλλο κατάστημα.
Τέλος, λυπούμαστε για την απόφαση του Ρ/Σ 105,5 Στο Κόκκινο να αποχωρήσει από την συνδιοργάνωση των Χριστουγεννιάτικων Ιστοριών που τρία χρόνια τώρα πραγματοποιούνται στον ΙΑΝΟ και ο σκοπός τους είναι η στήριξη του έργου της Κιβωτού του Κόσμου, μαζεύοντας χρήματα και δώρα για τα παιδιά της Κιβωτού.
Όσα συνέβησαν έξω από το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS σήμερα, ξεπερνούν κάθε όριο λογικής και κοινωνικής σύμβασης.
Η ανοχή μας απέναντι σε φαινόμενα βίας και ασυδοσίας έχει όρια.
Αυτή τη στιγμή το κατάστημα είναι ανοιχτό και όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του θα πραγματοποιηθούν κανονικά.
ΙΑΝΟΣ Α.Ε.»

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

profile player 960x540 20

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

Τους πάντες αιφνιδίασε ο Σταμάτης Γονίδης στο νυχτερινό κέντρο που δουλεύει όταν αντιλήφθηκε τον Ζαφείρη…

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…