Καταδικάζει η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ την αστυνομική αυθαιρεσία κατά του Ηλία Γκιώνη

Του απέδωσαν κατηγορίες για απειλή και εξύβριση, επειδή αντέδρασε σε ομοφοβική επίθεση που δέχθηκε από αστυνομικούς.  Σε ανακοίνωση της ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ, καταδικάζει την ομοφοβική επίθεση από τους αστυνομικούς

5f513143825e6315515c64a2

Αύριο Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου, θα εκδικαστεί η υπόθεση του Ηλία Γκιώνη, ακτιβιστή του LGBTQ κινήματος.

Ο Ηλίας Γκιώνης δέχθηκε ομοφοβική επίθεση από αστυνομικούς την Κυριακή 23 Αυγούστου και αντέδρασε, ζητώντας τα στοιχεία τους.

Άμεσα μεταφέρθηκε στο Α.Τ Εξαρχείων όπου του απέδωσαν κατηγορίες για απειλή και εξύβριση. Μάλιστα  σε ανακοίνωση της ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ, καταδικάζει την ομοφοβική επίθεση από τους αστυνομικούς και αναφέρει:

«Άρθρο 5, παρ. 1

Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη».

Η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας περιλαμβάνει καθημερινές μας κινήσεις, που τις κάνουμε τόσο αυτονόητα, που ξεχνούμε ότι συνιστούν άσκηση συνταγματικού δικαιώματος: τι ιστοσελίδα θα ανοίξω για να ενημερωθώ, τι φαγητό θα φάω, τι ρούχο θα φορέσω… Αν πιστεύω στο Θεό, αν ακολουθώ κάποιο κόμμα, αν συμμετέχω σε μια διαδήλωση, αν ακολουθώ κάποιον στο Facebook… Τι μουσική θα ακούσω, τι βιβλίο ή εφημερίδα θα αγοράσω…

Την 23.08.2020 ο 22χρονος Ηλίας Γκιώνης ντύθηκε όπως ακριβώς ήθελε και βγήκε στο κέντρο της Αθήνας, στο δρόμο του προς το σπίτι του διασταυρώθηκε με 6 αστυνομικούς των ΜΑΤ, οι οποίοι είδαν στην εμφάνισή του κάτι που τους προκάλεσε γέλιο. Όταν -και επειδή- τους ζήτησε το λόγο, οι παραπάνω αστυνομικοί άσκησαν αναίτια και δυσανάλογη εξουσία εναντίον του, υποβάλλοντάς τον σε αναίτιο σωματικό έλεγχο, προσάγοντάς τον στο Α.Τ. Εξαρχείων και ασκώντας του εντέλει δίωξη για δήθεν εξύβριση και απειλή. Κρατήθηκε για 1 ημέρα και η δίκη του εκκρεμεί να διεξαχθεί την 04.09.2020.

Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας θα μπορούσε να ισχυριστεί βέβαια κάποιος οτι είναι και το να γελάσει κανείς με ό,τι βρίσκει αστείο. Όμως η φυλή, το χρώμα, η θρησκεία, οι γενεαλογικές καταβολές, η εθνική ή εθνοτική καταγωγή, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ταυτότητα/έκφραση/χαρακτηριστικά φύλου, ή η αναπηρία του καθενός, δεν μπορεί επουδενί να αποτελούν πεδίο αστεϊσμών και γέλωτα από κανέναν και δη από εκείνους τους εκπροσώπους του Ελληνικού Κράτους, στους οποίους έχει ανατεθεί η ευθύνη της τήρησης του Συντάγματος και των νόμων. Ειδικά αυτοί δεν δύναται να ενεργούν κατά την προσωπική τους βούληση, ούτε να εφαρμόζουν τους νόμους κατά το δοκούν επιλέγοντας να αγνοούν λόγου χάρη τον αντιρατσιστικό ν. 4285/2014. Ναι, ειδικά όταν κάποιος είναι αστυνομικός, τότε δεν έχει δικαίωμα να γελάσει με τον Ηλία, να χλευάσει τον Ηλία και να «παίξει κορώνα – γράμματα» τη σύλληψή του. Αντιθέτως, έχει την υποχρέωση να συλλάβει όποιον τυχόν εμποδίσει τον Ηλία να περάσει από μπροστά του, έχει την υποχρέωση να προστατεύσει τα θύματα ρατσιστικής βίας και όχι να την ασκεί ή να την υποκινεί.

Τόσο απλά είναι τα πράγματα: ο θεμελιώδης ρόλος της αστυνομίας είναι η άνευ όρων προστασία του κάθε ανθρώπου και όχι η ρατσιστική έκφραση. Εκτιμούμε, ότι ανάμιξη των αστυνομικών σε αξιόποινες πράξεις, όπως η ρατσιστική, ομοφοβική και σεξιστική επίθεση, αλλά και η εκμετάλλευση της θέσης εξουσίας τους για την καταπίεση και την προσβολή του Ηλία Γκιώνη, αποδεικνύουν δυστυχώς για άλλη μια φορά, ότι η παρούσα κυβέρνηση αποδέχεται την αστυνομική αυθαιρεσία που πηγάζει από την ελλιπή εκπαίδευση και εκδηλώνεται με χυδαιότητα, αφήνει στο απυρόβλητο τέτοιες συνειδητά ρατσιστικές συμπεριφορές ως υπόγειο αντάλλαγμα στις δικές της, κυβερνητικές υπερβάσεις νομιμότητας και τις διατεταγμένες παράνομες καταστολές.

Η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζει και αυτή την αστυνομική αυθαιρεσία, δηλώνει την απερίφραστη συμπαράστασή της στον Ηλία Γκιώνη και συνεχίζει να αγωνίζεται για την εξάλειψη όμοιων εγκλημάτων”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Για τον ίδιο λόγο LGBTQ πρωτοβουλίες ζητούν την αθώωση του Ηλία Γκιώνη και καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια της Ευελπίδων
Αναλυτικά το κάλεσμα:

Την Κυριακή το απόγευμα 23 Αυγούστου, ο φίλος μας και ακτιβιστής του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος Ηλίας Γ. δέχτηκε λεκτική ομοφοβική επίθεση από αστυνομικούς, καθώς περπατούσε στα Εξάρχεια. «Γυρίστε, ρε, να δείτε τι φοράει. Μαλάκες, θα χάσετε το θέαμα. Δείτε έναν άντρακλα που περνάει, ρε, δείτε» ήταν έναν από τα απαξιωτικά σχόλια που ακουσε. Διαμαρτυρήθηκε και ζήτησε τα στοιχεία τους, γιατί δεν είχαν κανένα δικαίωμα να τον προσβάλλουν για τη σεξουαλικότητα και την έκφραση φύλου του. Εκείνοι εντελώς ανενδοίαστα, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, τον συνέλαβαν. Τον οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, όπου πέρασε ένα βράδυ σ’ ένα αφόρητο και βρώμικο περιβάλλον. Του απέδωσαν κατηγορίες για απειλή και εξύβριση. Πρόκειται για χυδαία ψεύδη και στημένο κατηγορητήριο που μόνο στόχο έχει να ταλαιπωρήσει έναν άνθρωπο και να τον τιμωρήσει, επειδή δε σιώπησε.

«Η αστυνομία με συνέλαβε επειδή υπερασπίστηκα τον εαυτό μου. Υπερασπίστηκα τον εαυτό μου απέναντι στη βία που οι ίδιοι μου άσκησαν, εκείνη τη βία που στοχεύει στην ταυτότητά μου ως ομοφυλόφιλο άτομο που κυκλοφορεί με ξανθά μαλλιά, ξανθό μουστάκι, κοντό σορτσάκι, πουκαμίσα, ψάθινο καπέλο και ψάθινα παπούτσια. Επειδή τόλμησα να κυκλοφορώ στην κοινωνία, να εκφράζομαι ακριβώς όπως αισθάνομαι και, εν τέλει, να υπάρχω. Με συνέλαβαν διότι αντέδρασα στην ομοφοβική, σεξιστική και ρατσιστική πραγματικότητά τους· αντέδρασα στο χλευασμό και την αδικία.Η αστυνομία με συνέλαβε διότι δεν είμαι «άντρακλας» δήλωσε ο Ηλίας, αναφερόμενος στο συμβάν.

Δίπλα στην απερίγραπτη στάση των αστυνομικών, πρέπει να υπογραμμιστεί και η διαφαινόμενη μεροληψία της έδρας του αυτοφώρου, η οποία εκφράστηκε με ένταση απέναντι στον Ηλία και το συνήγορο του, έδειξε απροθυμία να δώσει την αναβολή που ζητήθηκε για να μελετηθεί η δικογραφία και τελικά υποχρεώθηκε να τη δώσει, επειδή έλειπε ο μάρτυρας αστυνομικός.

Ο Ηλίας δεν είναι ένοχος. Ένοχοι είναι οι αστυνομικοί που ενσαρκώνουν σε εμετικό βαθμό το πρότυπο της τοξικής αρρενωπότητας, προσβάλλοντας, εκφοβίζοντας και παραβιάζοντας με τη συμπεριφορά τους τα σώματα μας και τις ταυτότητες μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που γυναίκες, θηλυκότητες και ΛΟΑΤΚΙ+ υποκείμενα υφίστανται σεξιστικά, ομοφοβικά και τρανσφοβικά σχόλια από τους ένστολους μπράβους του Χρυσοχοίδη. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στους δρόμους της πόλης και ειδικά στα Εξάρχεια που έχουν μετατραπεί σε στρατιωτικοποιημένη ζώνη, οι ζωές μας δεν είναι ασφαλείς. Κινδυνεύουν διαρκώς από την αστυνομική αυθαιρεσία. Την έχουμε βιώσει αλλά δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε την αστυνομική δυστοπία και να παραμερίσουμε την επιθυμία μας να κυκλοφορούμε ελεύθερες, χωρίς να μας παρενοχλούν και χωρίς να μας εκδικούνται γι’ αυτό που είμαστε.

Ο Ηλίας δεν είναι μόνος. Καμία/ κανένα δεν είναι μόνη/ο

Καλούμε ατομικότητες και συλλογικότητες του φεμινιστικού, ΛΟΑΤΚΙ+ και αντιφασιστικού κινήματος σε συγκέντρωση συμπαράστασης στο φίλο μας, την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου στις 9πμ, κτίριο 3 στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Απαιτούμε την άμεση αθώωση του Ηλία.

Κάτω τα χέρια από τα σώματα και τις ζωές μας.

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

elefantas montana

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

Το NBC Montana μετέδωσε πλάνα με τον 58χρονο ασιατικό ελέφαντα ονόματι «Βιόλα» να βρίσκεται στους…

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

220328101503 ethniki omada ellada

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

“Ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ ενημερώθηκε επισήμως από τη FIFA πως δεν υπάρχει θετικό…

Κακοκαιρία Gori: Καμπανάκι Τσατραφύλλια για Θεσσαλία – Σε 20 ώρες θα πέσει το νερό τριών μηνών

Θεσσαλία

Κακοκαιρία Gori: Καμπανάκι Τσατραφύλλια για Θεσσαλία – Σε 20 ώρες θα πέσει το νερό τριών μηνών

Ο μετεωρολόγος του ALPHA, Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποίησε για πολύ δύσκολες συνθήκες τη Παρασκευή και το…