Κατά λάθος κομπλιμέντο: Η Μενδώνη χρίζει τον Ερντογάν «μέγα σουλτάνο» με αφορμή την Αγία Σοφία

Ο εθνικισμός του Ερντογάν γυρίζει τη χώρα του «έξι αιώνες πίσω», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, ξεχνώντας ότι αυτό πρόκειται για το υπέρτατο όνειρο του τούρκου προέδρου

4315384

Καυστική κατά της απόφασης του τουρκικού ΣτΕ και του διατάγματος του Ερντογάν να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί επιχείρησε να είναι σε δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Στην ανακοίνωσή της χαρακτήρισε όπως ήταν φυσικό «ανοιχτή πρόκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο που αναγνωρίζει τη μοναδική αξία και την οικουμενικότητα του μνημείου», την απόφαση των τουρκικών αρχών.

Μόνο που στη συνέχεια, η ανακοίνωση της υπουργού Πολιτισμού κάνει μια εντελώς άστοχη αντιστοίχηση καθώς αναφέρει: «Κανείς δεν επιχειρεί να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας. Ωστόσο, η Αγία Σοφία που βρίσκεται στο έδαφός της, στην Κωνσταντινούπολη, αποτελεί μνημείο όλης της ανθρωπότητας, ανεξάρτητα από θρησκευτική πίστη. Ο εθνικισμός που επιδεικνύει ο πρόεδρος Ερντογάν δεν συνιστά σωστό σύμβουλο, οδηγώντας τη χώρα του έξι αιώνες πίσω».

Έξι αιώνες πίσω… Δηλαδή στα 1400-1500; Τότε που η Οθωμανική Αυτοκρατορία βρισκόταν στην ανάπτυξή της κάνοντας τη μια κατάκτηση μετά την άλλη;

Είναι βέβαιο ότι η κ. Μενδώνη ήθελε να κάνει λόγο για την οπισθοδρόμηση της Τουρκίας, όμως το λεκτικό της παράδειγμα ίσως να μην ήταν και το καλύτερο δυνατό. Άλλωστε, ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει κρύψει ποτέ την αγάπη του για το… ένδοξο Οθωμανικό παρελθόν της χώρας του. Είναι πολύ πρόσφατη η φιέστα του Ερντογάν έξω από την Αγία Σοφία για να τιμήσει την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, όπου στήθηκε ένα ψεύτικο τείχος πάνω στο οποίο προβλήθηκαν δραματοποιημένες σκηνές της Άλωσης, ενώ από το πρωί της ίδιας ημέρας τον Βόσπορο διέσχιζαν σκάφη με εικόνες του σουλτάνου Μωάμεθ του Β’.

Οπωσδήποτε ο στόχος της υπουργού δεν ήταν αυτός, όμως αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τύχει να διαβάσει τη σημερινή δήλωση της Λίνας Μενδώνη, είναι πολύ πιθανό να χαμογελάσει… αυτοκρατορικά.

 Ολόκληρη η δήλωση της κ. Μενδώνη έχει ως εξής:

«Την επόμενη μέρα από τις επισημάνσεις της UNESCO για τα σοβαρά θεσμικού τύπου κωλύματα τα οποία υφίστανται στην αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας, από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος, ήρθε η σημερινή απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου που επιβεβαιώνει απόλυτα ότι στη γείτονα χώρα δεν υφίσταται ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Αποτελεί παρακολούθημα της προεδρικής εξουσίας. Πολλώ μάλλον όταν πριν από μερικά χρόνια, σε ανάλογη επιχείρηση εξισλαμισμού του περικαλλούς ναού, ο οποίος αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς, το ίδιο δικαστήριο είχε απορρίψει τη σχετική προσφυγή.

Η σημερινή απόφαση, αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης του Προέδρου Ερντογάν, αποτελεί ανοικτή πρόκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο που αναγνωρίζει τη μοναδική αξία και την οικουμενικότητα του μνημείου.

Κανείς δεν επιχειρεί να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας. Ωστόσο, η Αγία Σοφία που βρίσκεται στο έδαφός της, στην Κωνσταντινούπολη, αποτελεί μνημείο όλης της ανθρωπότητας, ανεξάρτητα από θρησκευτική πίστη. Ο εθνικισμός που επιδεικνύει ο πρόεδρος Ερντογάν δεν συνιστά σωστό σύμβουλο, οδηγώντας τη χώρα του έξι αιώνες πίσω.

Η Αγία Σοφία δεν χάνει από την αίγλη της και το πανανθρώπινο μήνυμά της, επειδή το τουρκικό δικαστήριο υπέκυψε. Ο Πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισε για την Τουρκία την πολιτιστική απομόνωση της.».

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…