"Κατά λάθος" έφυγε το 1,2 δισ. από το ελληνικό ΤΧΣ;

Ευθύνες παραγόντων στο εσωτερικό της χώρας εντοπίζει η Εφημερίδα των Συντακτών για την περίεργη φυγή του 1,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς τον EFSF. Στο σχετικό άρθρο της εφημερίδας σημειώνεται πως το ποσό δεν έπρεπε να είχε μεταφερθεί μαζί με τα υπόλοιπα χρήματα που στάλθηκαν κατόπιν απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και στη φωτογραφία εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας...

stournaras 2 1

Ευθύνες παραγόντων στο εσωτερικό της χώρας εντοπίζει η Εφημερίδα των Συντακτών για την περίεργη φυγή του 1,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς τον EFSF. Στο σχετικό άρθρο της εφημερίδας σημειώνεται πως το ποσό δεν έπρεπε να είχε μεταφερθεί μαζί με τα υπόλοιπα χρήματα που στάλθηκαν κατόπιν απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και στη φωτογραφία εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας…

Αναλυτικά το άρθρο

Σοβαρές πολιτικές και χρηματοοικονομικές διαστάσεις λαμβάνει η επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σε μια δύσκολη συγκυρία που η χώρα μετράει τα… ρέστα της για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και δανεικά, κάποιοι θεσμικοί φαίνεται ότι οξύνουν το πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Αμέλεια, βλακεία ή δόλος; Μπορεί να μην αποδειχτεί ποτέ. Το βέβαιο είναι ότι επεστράφη στους δανειστές ένα ποσό το οποίο έπρεπε να βρίσκεται στα διαθέσιμα του ΤΧΣ.

Μόνο που οι δανειστές… άδραξαν την ευκαιρία και κατέστησαν το 1,2 δισ. ευρώ μέρος της διαπραγμάτευσης. Το συγκεκριμένο ποσό μάλιστα δεν πρόκειται να επιστραφεί εάν δεν πάρουν στα χέρια τους τη λίστα των μεταρρυθμίσεων.

Δηλώνουν αναρμόδιοι

Η ομάδα εργασίας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Euroworking Group) έστειλε ήδη το μήνυμα, δηλώνοντας αναρμόδια για το θέμα. Παρέπεμψε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπου επέστρεψε το «μαξιλάρι» των 10,9 δισ. ευρώ που είχε απομείνει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δηλαδή «έδειξε» τον βασικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μέσω του οποίου ο κ. Ντράγκι ασκεί πολιτική, ανάλογα με τα «σήματα» που λαμβάνει από αξιωματούχους της ευρωζώνης.

Το ποσό του 1,2 δισ. που… ξενιτεύτηκε κατά λάθος (;) θα αποτελέσει ουσιαστικά ένα ακόμα στοιχείο τής εν εξελίξει διαπραγμάτευσης και σε κάθε περίπτωση η εκταμίευσή του θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των συζητήσεων και κυρίως από τα μέτρα που θα προτείνει η Ελλάδα για να προχωρήσει η αξιολόγηση.

Διαβάστε τη συνέχεια από την ιστοσελίδα της Εφημερίδας των Συντακτών πατώντας εδώ.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους