Κατ’ ευφημισμόν άριστα τα «γαλάζια» στελέχη με τα σπουδαία βιογραφικά

Αν κάτι χρησιμοποίησε η ΝΔ ως επιχείρημα προκειμένου να καταδείξει τη δήθεν πολιτική ανωτερότητά της έναντι των πολιτικών αντιπάλων της, αυτό είναι μετά βεβαιότητας η αριστεία.

istockphoto 1300035600 1024x1024 1

Με τη διαφορά βέβαια, όπως συχνά πυκνά αποδεικνύεται, ότι αυτή είναι μόνο στη… φαντασία κάποιων δήθεν αρίστων, που μάλιστα δεν διστάζουν να προχωρήσουν ακόμη και σε παρουσίαση ψευδών τίτλων σπουδών.

Η περίπτωση Πατούλη αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα «αρίστου», ο οποίος κομπορρημονεί για όσα σπουδαία έχει πετύχει ενώ σχεδόν τίποτε από αυτά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 

Ανύπαρκτο μεταπτυχιακό

Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα κατ’ ευφημισμόν αρίστου που με το πλούσιο βιογραφικό του έφτασε να διοριστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη υφυπουργός Εξωτερικών είναι βέβαια ο Αντώνης Διαματάρης. Διαφήμιζε ότι είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το πανεπιστήμιο Columbia. Οπως αποκαλύφθηκε χάρη στην έρευνα ομογενειακής ιστοσελίδας, κάτι τέτοιο δεν ίσχυε. Μάλιστα ο πρώην υφυπουργός υποχρεώθηκε σε παραδοχή του ψεύδους του, ισχυριζόμενος ότι είχε παρακολουθήσει το εν λόγω μεταπτυχιακό πρόγραμμα αλλά οικονομικοί λόγοι δεν του επέτρεψαν να αποκτήσει τον σχετικό τίτλο. Μετά τις αποκαλύψεις από το επίσημο βιογραφικό του Διαματάρη στη σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών, εκτός από τον ανύπαρκτο μεταπτυχιακό τίτλο, διαγράφηκε και το βασικό πτυχίο του το οποίο εμφανίζεται να είχε λάβει από το Queens College της Νέας Υόρκης.

F1 diamataris 4933048 scaled 1

Αλλαξε ο νόμος για χάρη του

Θεωρητικά άριστος ήταν και ο εκλεκτός του Κυρ. Μητσοτάκη για την ηγεσία της ΕΥΠ. Ο Παναγιώτης Κοντολέων υποστήριζε ότι κατείχε πτυχίο και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Open University του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι τίτλοι ωστόσο δεν ήταν αναγνωρισμένοι από τον ΔΟΑΤΑΠ. Αυτό ασφαλώς δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να τον διορίσει στην ηγεσία μιας τόσο νευραλγικής υπηρεσίας όπως η ΕΥΠ. Απλώς, επειδή ο νόμος τότε προέβλεπε με σαφήνεια ότι ο εκάστοτε διοικητής της ΕΥΠ πρέπει να διαθέτει πτυχίο πανεπιστημίου, η κυβέρνηση φρόντισε να τον αλλάξει έτσι ώστε η συγκεκριμένη προϋπόθεση να μην είναι αναγκαία.

Μη αναγνωρισμένο πτυχίο

Ακόμη μία περίπτωση «γαλάζιου» στελέχους χωρίς αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών είναι αυτή του πρώην γενικού γραμματέα Τουρισμού Κωνσταντίνου Λούλη. Γόνος της γνωστής οικογένειας αλευροβιομηχάνων, ο Λούλης είχε έως και φιλική σχέση με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, τον οποίο κατά καιρούς έχει εξυμνήσει. Ασφαλώς το παραπάνω… προσόν δεν αρκούσε για να διοριστεί γγ υπουργείου, καθώς απαιτούνταν πτυχίο. O Κ. Λούλης στο επίσημο βιογραφικό του ανέφερε ότι είναι διπλωματούχος της Ελβετικής Σχολής Κυλινδρόμυλων. 

Τελικά, όπως αποκαλύφθηκε έπειτα από ερώτηση της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ Δώρας Αυγέρη, το πτυχίο του Λούλη δεν ήταν αναγνωρισμένο. Το παραδέχτηκε ο ίδιος λέγοντας ότι δεν είχε ζητήσει αναγνώριση του τίτλου σπουδών του επειδή όταν το έλαβε δεν είχε πρόθεση να διοριστεί. Τελικά ο Λούλης αποπέμφθηκε από τη θέση του γενικού γραμματέα, αλλά ως «άριστος» επέστρεψε στο υπουργείο Τουρισμού ως μετακλητός υπάλληλος δύο μήνες αργότερα.

F2 loulis 5005478 scaled 1

Απότομη προσγείωση

Τον Σεπτέμβριο του 2019 η κυβέρνηση φρόντισε διά της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως να βραβεύσει ακόμη μια «άριστη» για την προσφορά της στην επιστήμη και στον άνθρωπο, την «επιστήμονα» Ελένη Αντωνιάδου. Μόνο που το βιογραφικό της, στο οποίο βασίστηκε μετά διθυράμβων η βράβευσή της, ήταν σχεδόν στο σύνολό του ψευδές. Οπως αποδείχτηκε, ούτε ερευνήτρια της NASA και εκπαιδεύτρια αστροναυτών ήταν, όπως ισχυριζόταν, ούτε η επιστήμονας που έφτιαξε την πρώτη τεχνητή τραχεία στον κόσμο από βλαστοκύτταρα η οποία μεταμοσχεύτηκε επιτυχώς σε ασθενή, όπως πρόβαλλε.

Ως προς τη δεύτερη ιδιότητά της μάλιστα αποδείχτηκε ότι το όνομά της δεν υπήρχε στην επιστημονική δημοσίευση που αφορά τόσο την κατασκευή της τραχείας όσο και την εγχείρηση, ενώ και η ίδια η ιατρική πράξη ήταν αποτυχημένη, αφού ο ασθενής απεβίωσε και ο επικεφαλής χειρουργός επικρίθηκε για λανθασμένες ιατρικές πρακτικές και απολύθηκε από το σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα όπου εργαζόταν. 

 

F3 ANTONIADOU

Master στα… σεμινάρια

Για την ανέλιξή του στον Δήμο Αθηναίων ενώ δεν κατείχε μεταπτυχιακό τίτλο είχε κατηγορηθεί και ο «γαλάζιος» συνδικαλιστής Βασίλης Πολυμερόπουλος.
Σύμφωνα με πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κατέθεσε το 2006 στον Δήμο Αθηναίων πιστοποιητικό παρακολούθησης μαθημάτων μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών και όχι μεταπτυχιακό τίτλο επιπέδου master. Με αυτό φέρεται να κατατάχτηκε σε ανώτερο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο και το 2013 κατέλαβε θέση προϊσταμένου διευθύνσεως του Δήμου Αθηναίων, καθώς μοριοδοτήθηκε με 160 μόρια, σαν να κατείχε κανονικό μεταπτυχιακό. Πάντως, παρότι είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως για την υπόθεση και είχε διαγραφεί από τη ΝΔ, στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο αθωώθηκε.

Το μη κατατεθειμένο μεταπτυχιακό της Σοφίας Νικολάου

Αλλη μια υπόθεση με αμφιλεγόμενο τίτλο σπουδών «γαλάζιου» στελέχους είναι αυτή της πρώην γενικής γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου. Τον Αύγουστο του 2020  19 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησαν να κατατεθεί ο τίτλος σπουδών του πανεπιστημίου Paris X Nanterre στη Γαλλία τον οποίο η Σ. Νικολάου ανέφερε στο βιογραφικό της ότι κατέχει. Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα κανένας τίτλος σπουδών δεν έχει κατατεθεί στην εθνική αντιπροσωπεία, γεγονός που γεννά ερωτήματα για την
ύπαρξή του.

nikolaou 5086548 scaled 1

Πηγή: Documentonews

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

6168234

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

Τούρτα για τα γενέθλια του έσβησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, λίγο μετά την…

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

Χατζηπαναγιώτης

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

«Αν ήμουν μόνος μου, ίσως το άφηνα να δω αν θα περάσει», ανέφερε στις δηλώσεις…

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

in.gr

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

«Πάντως τα "συμφέροντα" που δεν κατονομάζει ο πρωθυπουργός δεν κρύβονται, ούτε χρειάζονται κανέναν πληρεξούσιο», αναφέρεται…

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

5367790

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

6028608

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

«Στην πολιτική δεν μπήκα στα 20, μπήκα στα 40 μου. Δεν είναι σκοπός για μένα…