Υποχρεωτική η Κάρτα Υγείας για όλους τους αθλητές

Από την 1η Ιανουαρίου 2019 όλοι οι αθλητές, κάθε ηλικίας, που έχουν δελτίο σε σωματείο, θα υποχρεούνται να κατέχουν Κάρτα Υγείας του Αθλητή, και την οποία θεσμοθέτησαν με Νόμο, μετά από συνεργασία, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Υπουργείο Υγείας.

Karta Ygeias

Κανένας αθλητής δεν θα μπορεί πλέον να πάρει μέρος σε κανέναν αγώνα ή σε προπονήσεις συλλόγου, αν δεν έχει υποβληθεί στον ελάχιστο καρδιολογικό έλεγχο, το ηλεκτροκαρδιογράφημα. 

Η αναβαθμισμένη παρέμβαση στο επίπεδο της πρόληψης και της προστασίας της ατομικής και της δημόσιας υγείας εντάσσεται σε μία εθνική στρατηγική που αναπτύσσει η Πολιτεία αυτή την περίοδο χάρη σε πολλαπλές συνεργασίες ανάμεσα στον χώρο του αθλητισμού και της υγείας.

Η έγκαιρη διάγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων και ατόμων με γονιδιακή ευαισθησία θα οδηγήσει στην πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου στους νέους ανθρώπους. Παράλληλα, μπαίνει τέλος σε ανισότητες, δηλαδή παιδιά που ελέγχονται κάθε εξάμηνο και παιδιά που δεν ελέγχονται καθόλου, αφού με αυτή τη νομική παρέμβαση τα παιδιά που ήταν εκτός πεδίου θα υποβάλλονται σε έλεγχο με ένα προσιτό κόστος.

Για τον σκοπό αυτό, γιατροί κάθε ειδικότητας, και όχι μόνο καρδιολόγοι, σε όλη την περιφέρεια, καθώς και στις ακριτικές περιοχές που ασχολούνται με τη διαδικασία της έκδοσης πιστοποιητικού υγείας αθλητών, θα λάβουν ειδική επιμόρφωση. Οι πιστοποιημένοι γιατροί θα είναι καταγεγραμμένοι, καθώς θα υπάρχει σχετικό μητρώο γιατρών στο ΕΚΑΕ, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο πλαστών σφραγίδων, ενώ αριθμό πιστοποίησης θα λαμβάνει κάθε γιατρός που παρακολουθεί το επιμορφωτικό σεμινάριο.

«Επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι πάντοτε υπήρχε ένα Δελτίο Υγείας Αθλητή, αλλά δεν έβγαινε ακολουθώντας τους κανόνες και τις φροντίδες της Ιατρικής Επιστήμης, ότι υπήρχε πλημμελής ιατρικός έλεγχος, θέλουμε να αναπτύξουμε ξανά σε άλλες βάσεις τον αθλητισμό» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης σε κοινή συνέντευξη Τύπου Υφυπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού και Υπουργείου Υγείας και πρόσθεσε:

«Είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Ιταλία που προχωράμε σε αυτή την τομή. Σκοπός μας είναι να μην κινδυνεύει ή τουλάχιστον να πάρουμε όσα μέτρα είναι δυνατόν ούτως ώστε να μην κινδυνεύσει η υγεία κανενός παιδιού μας, κανενός νέου ή μεγαλύτερου αθλητή. Είναι το πρώτο βήμα, προφανώς θα υπάρξουν και δυσκολίες, μουρμούρες και δυσλειτουργίες, αλλά ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. Δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε βήμα πίσω και νομίζω ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας θα φανούν τα επόμενα χρόνια».

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…