NewsRoom
24/03/2017, 13:15

Καρπώνονταν επιδόματα από άρρωστα παιδάκια

Το οικοτροφείο ΑμΚΕ Ευαγγελισμός είναι μονάδα φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες και βρίσκεται στην περιοχή Αθίκια του Δήμου Κορινθίων.

NewsRoom 24/03/2017 | 13:15

Toυ Στέλιου Βορίνα

Ιδρύθηκε το 2006 με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου (ΕΚΤ) κατά 75% και του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά 25% για το πρώτο δεκαοκτάμηνο της λειτουργίας του, ενώ στη συνέχεια και μέχρι σήμερα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Οπως μάλιστα αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ιδρύματος, βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο κήπο δώδεκα στρεμμάτων γεμάτο από οπωροφόρα δέντρα, αμπελώνα, άνθη και άφθονο τόπο καλλιέργειας κηπευτικών, όπου οι τρόφιμοι -οι οποίοι είναι άτομα ψυχικά πάσχοντα με μακρά διαβίωση σε δημόσια ψυχιατρεία και βαριά νοητική υστέρηση- φέρεται να έχουν εξασφαλίσει αξιοπρεπείς ανθρώπινες συνθήκες ζωής.

Οι υπεύθυνοι, όμως, του ιδρύματος κατηγορούνται ότι εμφάνιζαν τροφίμους που δεν είχαν καμία δικαιοπρακτική ικανότητα (όπως για παράδειγμα παιδιά με σύνδρομο Down) να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις για τη λήψη επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας που όμως κατέληγαν στις… δικές τους τσέπες.

Εμπλεκόμενοι στο ίδιο σκάνδαλο φέρεται να είναι και υπάλληλοι του Τμήματος Πρόνοιας του Δήμου Κορίνθου, αφού δέχτηκαν να παραλάβουν πλαστές υπεύθυνες δηλώσεις του ν. 1599/1986 από άτομα με βαριά νοητική στέρηση και επί έξι τουλάχιστον χρόνια δεν ερευνούσαν ποιοι ουσιαστικά καρπώνονταν τα επιδόματα που συνολικά ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της τροφίμου Α.Φ. 36 ετών σήμερα, η οποία φέρεται να εισέπραξε από τον Αύγουστο του 2007 έως τον Φεβρουάριο του 2012 περίπου είκοσι πέντε χιλιάδες ευρώ (24.898). Η ίδια, μάλιστα, εμφανίζεται να αναφέρει σε υπεύθυνη δήλωσή της προς το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Κορίνθου κατά λέξη: «Διαμένω μόνιμα στο ΔΔ Αθικίων του Δήμου Σαρωνικού Νομού Κορινθίας και ο ασφαλιστικός οργανισμός που είμαι ασφαλισμένη είναι το ΙΚΑ. Για οποιαδήποτε αλλαγή θα ειδοποιηθεί η υπηρεσία»!

Σε καμιά περίπτωση, φυσικά, η 36άχρονη δεν θα μπορούσε να ήταν υπεύθυνη είσπραξης η ίδια, ούτε να συντάσσει υπεύθυνες δηλώσεις. Και τούτο γιατί σύμφωνα με τις επίσημες ιατρικές γνωματεύσεις, παρουσιάζει βαριά διανοητική καθυστέρηση και αυτιστική συμπεριφορά, με ποσοστό αναπηρίας άνω του 93%.

Διαβάστε περισσότερα και που ασκήθηκαν διώξεις στο documentonews.gr

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.