Καρκίνος μαστού: Αναμένεται σημαντική αύξηση περιστατικών και θνησιμότητας σύμφωνα με νέα μελέτη

Το 2023 εκτιμάται ότι καταγράφηκαν παγκοσμίως 2,30 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 764.000

fernandozhiminaicela treatment 4099432

Ο καρκίνος του μαστού εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου και νόσησης στις γυναίκες παγκοσμίως, και τα νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι το βάρος της νόσου όχι μόνο παραμένει μεγάλο, αλλά αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες δεκαετίες.

Σύμφωνα με τη συστηματική ανάλυση της μελέτης Global Burden of Disease 2023, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκριτο περιοδικό Lancet και εξετάζει την πορεία του καρκίνου του μαστού από το 1990 έως το 2023, με προβλέψεις έως το 2050, η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ανησυχητική, ιδιαίτερα για τις χώρες χαμηλότερου εισοδήματος και με ασθενέστερα συστήματα υγείας.

Η μελέτη αποτυπώνει όχι μόνο πόσες γυναίκες νοσούν και πόσες χάνουν τη ζωή τους, αλλά και το συνολικό αποτύπωμα της νόσου στην ποιότητα ζωής, στην αναπηρία και στα χρόνια ζωής που χάνονται εξαιτίας της. Η καθηγήτρια Θεραπευτικής – Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, παθολόγος (Θεραπευτική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η Αλεξάνδρα Σταυροπούλου (Βιολόγος) και ο Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής, τ. πρύτανης ΕΚΠΑ) παραθέτουν τα κυριότερα σημεία της μελέτης.

Η συνολική επιβάρυνση της νόσου αποτυπώθηκε σε 24,1 εκατομμύρια DALYs, δηλαδή σε χαμένα έτη υγιούς ζωής, λόγω πρόωρου θανάτου ή αναπηρίας. «Πρόκειται για έναν δείκτη που μας βοηθά να αντιληφθούμε ότι ο καρκίνος του μαστού δεν αφορά μόνο τα περιστατικά που καταλήγουν μοιραία, αλλά και τις γυναίκες που ζουν με τη νόσο, με τις συνέπειες της θεραπείας ή με σημαντικούς περιορισμούς στην καθημερινότητά τους. Με αυτόν τον τρόπο, η έρευνα φωτίζει ολόκληρη τη διάσταση του προβλήματος και όχι μόνο την κορυφή του, που είναι η θνησιμότητα», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Ένα από τα πιο ουσιαστικά ευρήματα της ανάλυσης είναι ότι η παγκόσμια επιβάρυνση του καρκίνου του μαστού δεν κατανέμεται ισότιμα. Στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου η ηλικιακά τυποποιημένη επίπτωση του καρκίνου του μαστού ήταν σχετικά χαμηλή, με 44,2 περιστατικά ανά 100.000 ανθρωποέτη, η ηλικιακά τυποποιημένη θνησιμότητα ήταν η υψηλότερη, φτάνοντας τα 24,1 ανά 100.000. Αντίθετα, στις χώρες υψηλού εισοδήματος παρατηρήθηκε η υψηλότερη επίπτωση, με 75,7 περιστατικά ανά 100.000, αλλά όχι η υψηλότερη θνησιμότητα. Το στοιχείο αυτό δείχνει με καθαρό τρόπο ότι η συχνότερη διάγνωση μιας νόσου δεν συνεπάγεται απαραίτητα και περισσότερους θανάτους. Σε πολλά ανεπτυγμένα συστήματα υγείας, η πρόσβαση σε προσυμπτωματικό έλεγχο, έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία φαίνεται ότι συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των απωλειών.

Ακόμη πιο αποκαλυπτική είναι η σύγκριση της πορείας της νόσου μέσα στον χρόνο. Από το 1990 έως το 2023, η ηλικιακά τυποποιημένη επίπτωση του καρκίνου του μαστού στις χώρες χαμηλού εισοδήματος αυξήθηκε κατά 147,2%, ενώ στις χώρες υψηλού εισοδήματος η μεταβολή ήταν μόλις 1,2%. Την ίδια περίοδο, η ηλικιακά τυποποιημένη θνησιμότητα μειώθηκε στις πλούσιες χώρες κατά 29,9%, αλλά αυξήθηκε στις φτωχότερες κατά 99,3%. Παρόμοια πορεία ακολούθησαν και οι ηλικιακά τυποποιημένοι δείκτες DALYs, επιβεβαιώνοντας ότι εκεί όπου η θνησιμότητα αυξάνεται, αυξάνεται ταυτόχρονα και η συνολική κοινωνική και υγειονομική επιβάρυνση. Ενώ ορισμένες χώρες καταφέρνουν να περιορίσουν τις συνέπειες της νόσου, άλλες βλέπουν το πρόβλημα να μεγαλώνει.

Η μελέτη αναδεικνύει επίσης τον ρόλο συγκεκριμένων παραγόντων κινδύνου. Το 2023, παράγοντες όπως οι διατροφικοί κίνδυνοι, η χρήση καπνού και τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα συνέβαλαν στο 28,3% των DALYs που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού. Αυτό σημαίνει ότι ένα σημαντικό μέρος της συνολικής επιβάρυνσης της νόσου συνδέεται με παράγοντες που, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, μπορούν να προληφθούν ή να περιοριστούν μέσα από πολιτικές δημόσιας υγείας, ενημέρωση και καλύτερη πρόληψη. Την ίδια στιγμή, η ανάλυση δείχνει ότι μεταξύ 1990 και 2023 μειώθηκαν τα DALYs που αποδίδονται στην υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και στο κάπνισμα, εύρημα που υποδηλώνει ότι ορισμένες παρεμβάσεις μπορούν να έχουν αποτέλεσμα, χωρίς όμως αυτό να αρκεί για να αντιστραφεί συνολικά η τάση.

Οι προβλέψεις για το μέλλον είναι ιδιαίτερα σοβαρές, τονίζουν οι επιστήμονες. Εφόσον οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, έως το 2050 τα νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού στις γυναίκες προβλέπεται να φτάσουν τα 3,56 εκατομμύρια παγκοσμίως, ενώ οι θάνατοι αναμένεται να ανέλθουν στα 1,37 εκατομμύρια. Η προοπτική αυτή ενισχύει την ανάγκη για άμεση δράση, όχι μόνο σε επίπεδο θεραπείας αλλά και σε επίπεδο οργάνωσης των συστημάτων υγείας. Η μελέτη ερμηνεύει τη σταθερή επίπτωση και τη μείωση της θνησιμότητας στις χώρες υψηλού εισοδήματος ως ένδειξη επιτυχίας στον προσυμπτωματικό έλεγχο, στη διάγνωση και στη θεραπεία. Αντίθετα, η ταυτόχρονη αύξηση επίπτωσης και θνησιμότητας σε άλλες περιοχές του κόσμου θεωρείται ένδειξη ελλειμμάτων στα συστήματα υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο ποινικών διώξεων και μπροστά σε απρόβλεπτη πολιτική τομή ο Μητσοτάκης

Οι 5+1 χώρες που είπαν «όχι» στο κάλεσμα Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ

Το ξέσπασμα του Ματίας Αλμέιδα για τον πόλεμο: «Εκτοξεύουν πυραύλους αξίας 50.000.000 ευρώ, αντί να ξοδεύουν τα χρήματα σε τρόφιμα και υποδομές»

Θεσσαλονίκη: Οδηγός του ΟΑΣΘ πιάστηκε στα χέρια με οδηγό που έκλεισε με το αμάξι του λεωφορειολωρίδα (video)

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

«Ρώσοι σπίτια σας!»: Ήττα του αυταρχισμού στην Ουγγαρία – Πλήγμα για Τραμπ, πανηγυρισμοί στην Ευρώπη

AP26101694288991

«Ρώσοι σπίτια σας!»: Ήττα του αυταρχισμού στην Ουγγαρία – Πλήγμα για Τραμπ, πανηγυρισμοί στην Ευρώπη

Ηχηρή νίκη του Πέτερ Μάγκυιαρ, που "αντηχεί πολύ μακριά από τα σύνορα της Ουγγαρίας"

To Ιράν δε φοβάται για αποκλεισμό των στενών του Ορμούζ: «Γελοίες» οι δηλώσεις Τραμπ

ormouz

To Ιράν δε φοβάται για αποκλεισμό των στενών του Ορμούζ: «Γελοίες» οι δηλώσεις Τραμπ

Οι Φρουροί της Επανάστασης ξεκαθάρισαν πως οποιοδήποτε στρατιωτικό σκάφος αποπειραθεί να πλησιάσει τα στενά του…

Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις στο Ισλαμαμπάντ: Οι ΗΠΑ απειλούν να αποκλείσουν τα λιμάνια του Ιράν

AP26091327615192

Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις στο Ισλαμαμπάντ: Οι ΗΠΑ απειλούν να αποκλείσουν τα λιμάνια του Ιράν

Ουάσιγκτον και Τεχεράνη επιρρίπτουν την ευθύνη η μια στην άλλη για την αποτυχία - Οι…

Οι Προτάσεις μας

Καιρός: Νέα πρόγνωση για την Κυριακή του Πάσχα – Ασταθείς θερμοκρασίες και τοπικές βροχές

kairos

Καιρός: Νέα πρόγνωση για την Κυριακή του Πάσχα – Ασταθείς θερμοκρασίες και τοπικές βροχές

Όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, από τη Μεγάλη Πέμπτη ως και την Κυριακή του…

Σχετικά με ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΗΠΑ: Το ποσοστό των ενηλίκων που καπνίζουν έπεσε κάτω από το 10% – Η πιο επιτυχημένη εκστρατεία υγείας

ΗΠΑ

ΗΠΑ: Το ποσοστό των ενηλίκων που καπνίζουν έπεσε κάτω από το 10% – Η πιο επιτυχημένη εκστρατεία υγείας

Πρόκειται για ιστορικό χαμηλό και την πρώτη φορά που το κάπνισμα χαρακτηρίζεται επίσημα ως «σπάνιο»…