Newsroom

Newsroom

Καρκινογόνος ο συνθετικός χλοοτάπητας;

Ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στην Ολλανδία ήταν αρκετό για να κινητοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό, σχετικά με την πιθανότητα να είναι καρκινογόνος ο συνθετικός χλοοτάπητας των γηπέδων.Η κυβέρνηση της Χάγης, κάνοντας έκκληση στο Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας, έφερε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο το θέμα, μετά τα όσα είχαν λάβει χώρα 10 χρόνια πριν στην Ιταλία.

57fb634d1dc524833d8b47a0

Απόρροια αυτού ήταν τριάντα ερασιτεχνικά σωματεία στην Ολλανδία να βάλουν προσωρινό λουκέτο στη λειτουργία των γηπέδων τους, περιμένοντας το σχετικό πόρισμα από τις Αρχές για ύπαρξη καρκινογόνων ουσιών στα γήπεδά τους με συνθετικό χλοοτάπητα.

Ο «συναγερμός» ενεργοποιήθηκε πριν από λίγα χρόνια στην Ιταλία, το 2006 συγκεκριμένα, λίγο πριν από το τέλος της θητείας της κεντροδεξιάς κυβέρνησης. «Ο τεχνητός χλοοτάπητας που κατασκευάστηκε στην Ιταλία είναι δυνητικά καρκινογόνος» ήταν το τελικό πόρισμα που ανακοίνωσαν οι ειδικοί.

Μετά την προβολή του σχετικού ντοκιμαντέρ, ο συναγερμός αυτός δέκα χρόνια μετά επιστρέφει στην επικαιρότητα μετά από όσα συνέβησαν τις τελευταίες ώρες στην Ολλανδία.

Οι ουσίες με τις οποίες είχαν κατασκευαστεί και εκείνα που έχουν εκδοθεί κατά τη διάρκεια της έκθεσης με τα στοιχεία θεωρούνται από ορισμένους εμπειρογνώμονες ως δυνητικά καρκινογόνες. Αναπόφευκτα η Ολλανδική Κυβέρνηση ξεκίνησε την άμεση διερεύνηση της υπόθεση ώστε να διευκρινιστεί τι συμβαίνει.

(Φωτογραφία αρχείου)