«Kαρφιά» Λέκκα κατά της κυβέρνησης: Λάθος ο σχεδιασμός της Εθνικής Οδού

Για 5ο 24ωρο παραμένει κομμένη στα δύο η Ελλάδα, καθώς η κατάσταση στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης βρίσκεται ακόμα σε απελπιστική κατάσταση εξαιτίας των πλημμυρών

ethniki odos plimira

Aιχμές στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα έργα που έγιναν μετά την καταστροφική επέλαση του Ιανού άφησε ο καθηγητής διαχείρισης καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

O καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ, πέταξε «βόμβες» για τον σχεδιασμό της λέγοντας πως «θα μπορούσαν να είχαν γίνει καινοτόμα και έξυπνα έργα με μικρότερο κόστος και πιο αποτελεσματικά».

Η Εθνική Οδός Αθηνών Θεσσαλονίκης, η οποία παραμένει κλειστή σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσιάζει απελπιστική εικόνα, καθώς το δίκτυο είναι εντελώς πλημμυρισμένο.

Ακόμα, ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν ήταν δυνατό να γίνουν έργα, που θα μπορούσαν να σταματήσουν την καταστροφή από τις πλημμύρες.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Ευθύμιος Λέκκας υποστήριξε πως «πρέπει να σκεφτούμε και να αλλάξουμε τα επιχειρησιακά μας σχέδια», προσθέτοντας: «Υπάρχει τεράστιος επιστημονικός και τεχνικός προβληματισμός σε αυτό. Βλέπουμε ένα βαρομετρικό χαμηλό να πλησιάζει, εκτιμούμε ότι ίσως προκαλέσει καταστροφές, αλλά μας λείπει (σ.σ. να γνωρίζουμε) τι καταστροφές θα προκαλέσει, σε ποιο χώρο και σε ποια έκταση. Αυτό μας λείπει προκειμένου να σχεδιάσουμε τις επιχειρήσεις μας».

Ερωτηθείς για την Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης και την ασφάλειά της, ο καθηγητής είπε: «Πιστεύουμε ότι είναι λανθασμένος σχεδιασμός, που δεν έλαβε υπόψιν τους φυσικούς κινδύνους της περιοχής και του τεχνικού έργου. Είναι επί τάπητος η ανθεκτικότητα των κρίσιμων υποδομών, πρέπει να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα».