"Καρφί" Ρεν: "Η Αθήνα είναι πολύ ωραία πόλη αλλά ελπίζω να μην κάνω Χριστούγεννα εδώ!"

Την έγκριση της εκταμίευσης της κρίσιμης δόσης των 6,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα έως τα τέλη Απριλίου επισημοποίησε το…

ren

Την έγκριση της εκταμίευσης της κρίσιμης δόσης των 6,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα έως τα τέλη Απριλίου επισημοποίησε το Eurogroup, oι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο. Συνολικά, η μεγάλη δόση των 8,3 δισ. ευρώ «σπάει» στα τρία, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του ποσού εκτιμάται ότι θα «απελευθερωθεί» ενδεχομένως και πριν το Πάσχα.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι θα υποστηρίξουν την Ελλάδα στην κατανομή των κονδυλίων από τον EFSF, αλλά και στις προθέσεις που έχει για την ανάπτυξη, με την ελληνική πλευρά να δεσμεύεται να εξηγήσει τις επόμενες εβδομάδες τις προθέσεις και τα σχέδια της για την οικονομία.

Κατόπιν αυτού η πρώτη δόση των 6,3 δισ. θα εκταμιευθεί στα τέλη Απριλίου, ενώ έπονται δύο ακόμα δόσεις του ενός δισ. ευρώ περίπου, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Υπολογίζεται πως τα κεφάλαια από το ΔΝΤ θα απελευθερωθούν παράλληλα με τη δόση του EFSF, αν και προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν το Ταμείο θα εκταμιεύσει μία ή δύο δόσεις που εκκρεμούν.

Ντάισελμπλουμ: Χρηματοδοτημένο το ελληνικό πρόγραμμα για το επόμενο 12μηνο

Από την πλευρά του πάντως ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί είναι πεπεισμένοι πως η Ελλάδα ανακάμπτει, εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα και επιστρέφει στην ανάπτυξη. Ενώ αναφορικά με την πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί κάτι τέτοιο: «Σέβομαι την πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης πως δεν θα χρειαστεί και νέα βοήθεια, και θα ήθελα να τη συμμερίζομαι και εγώ, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για μια τέτοια εκτίμηση. Ας μείνουμε προσηλωμένοι σε αυτά που απομένουν να γίνουν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ. Πάντως, ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup επισήμανε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για το επόμενο 12μηνο.

Σε ανάλογο τόνο κινήθηκε στις δηλώσεις του και ο Επίτροπος Νομισματικών και Οκονομικών υποθέσεων Όλι Ρεν που αναγνώρισε δημοσίως τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την κρίση: «Αναγνωρίζω τις τεράστιες προσπάθειες που έγιναν στην Ελλάδα την τελευταία τετραετία. Υπήρχαν πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της Ελλάδας, υπήρχαν όμως παράλληλα και κενά πολλών ετών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος ο οποίος διευκρίνισε πως άπαντες πλέον αναγνωρίζουν πως η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται. Διευκρίνισε πάντως, αφήνοντας και ένα «καρφί» για την πολύμηνες διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, πως η επόμενη έκθεση αξιολόγησης της τρόικας για την Ελλάδα θα ξεκινήσει το καλοκαίρι και τόνισε πως ελπίζει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριμήνου. «Η Αθήνα είναι πολύ ωραία πόλη αλλά ελπίζω να μην κάνω Χριστούγεννα στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Ρεν αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο και πέραν του Σεπτεμβρίου.

Ντράγκι: Στην Ελλάδα ο πόνος ήταν μεγάλος

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι από την πλευρά του συμφώνησε πως η Ελλάδα έχει κάνει άλματα προς τα εμπρός, παραδεχόμενος μάλιστα το πόσο δύσκολη και επίπονη ήταν αυτή η διαδικασία. «Το Eurogroup συνεδριάζει σε μια χώρα που σίγουρα υπέφερε πάρα πολύ», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Τώρα όμως βλέπει τους καρπούς των προγραμμάτων, τα αποτελέσματα ήδη φαίνονται»

«Ξέρω ότι ο πόνος ήταν μεγάλος», συνέχισε ο κ. Ντράγκι επισημαίνοντας: «Η Ελλάδα μπόρεσε να επιτύχει ουσιαστική πρόοδο». Βαρύνουσα σημασία έχει η έμμεση αναφορά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο ενδεχόμενο χαλάρωσης του ακολουθούμενου προγράμματος. «Δεν πρέπει να ακυρώσετε ό,τι χτίσατε με κόπο», ήταν το μήνυμα του κ. Ντράγκι στους Έλληνες πολιτικούς.

Ο κ. Ντράγκι επεσήμανε πως μέχρι το τέλος της ελληνικής προεδρίας θα γίνουν πολλά. Έκλεισε δε αφήνοντας και μια αιχμή για τις κριτικές που δέχεται ακόμα και τώρα από μερίδα αναλυτών η πολιτική που ακολούθησε η ΕΕ στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, πολύ περισσότερο ενόψει και των επικείμενων εκλογών, λέγοντας πως «δεν πρέπει να αποδομούμε τώρα αυτό που επιτεύχθηκε…».

Στις δικές του δηλώσεις ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως ο Μηχανισμός θα δώσει στην Ελλάδα, σε 3 δόσεις, ποσό 8,2 δισ. ευρώ (εδώ υπήρξε μια διαφορά σε σχέση με τις δηλώσεις Ρεν και Ντάισελμπλουμ που έκαναν λόγο για συνολικό ποσό 8,34 δισ.), αρχής γενομένης με το ποσό των 6,3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Απριλίου, υπό την προϋπόθεση πως μέχρι τις 10/4 θα έχουν καλυφθεί όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της κυβέρνησης και αποτυπώνονται στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της Τρόικας.

Αυτό σημαίνει, πως για κάθε δόση θα τεθούν προαπαιτούμενα όπως η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων μέσα στον Μάιο, η ενεργοποίηση του νέου σχεδίου δράσης σχετικά με την είσπραξη των οφειλών και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων μέχρι τον Ιούνιο, η επανεξέταση των επικουρικών συντάξεων και η μεταφορά των επικουρικών Ταμείων του δημοσίου στο ενιαίο Ταμείο του Ιδιωτικού τομέα τον Ιούλιο. Παράλληλα, η τρόικα επιφυλάσσεται να εξετάσει και να αξιολογήσει τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου και του επόμενου φορολογικού νομοσχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…