Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την αξιοσημείωτη απουσία του από το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, επιλέγοντας ως βήμα την παρουσίαση του βιβλίου των Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και Κωνσταντίνου Φίλη «Η Νέα Παγκόσμια Τάξη – Το Δίκαιο της Ισχύος» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η εκδήλωση είχε βαρύ πολιτικό βάρος. Παρόντες ο Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο πρώην αρχηγός ενόπλων δυνάμεων Βαγγέλης Αποστολάκης και άλλοι.



«Να μας προβληματίσει η αποτελεσματικότητα της πολιτικής των «ήρεμων νερών»
Για την Τουρκία, ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αδιανόητο» το Δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας και εκτίμησε ότι η Άγκυρα «μεθοδικά και συστηματικά προωθεί την αναθεωρητική ατζέντα της», επιχειρώντας να διαμορφώσει σταδιακά συνθήκες ευνοϊκές για τα δικά της συμφέροντα. Αναφέρθηκε στο τουρκικό νομοσχέδιο για τις θαλάσσιες ζώνες ως αποδεικτικό στοιχείο αυτής της κατεύθυνσης και αμφισβήτησε ευθέως την αποτελεσματικότητα της πολιτικής των «ήρεμων νερών», που αποτελεί κεντρικό κυβερνητικό αφήγημα.
Εξίσου σκληρή ήταν η γλώσσα του για τα εσωτερικά
Μίλησε για τις παρακολουθήσεις, «παράνομες ή τυπικά νομιμοφανείς» που πλήττουν τη Δημοκρατία, και για ό,τι χαρακτήρισε «απροκάλυπτη απόπειρα χειραγώγησης» από πληροφορίες που εξυπηρετούν κατεστημένα συμφέροντα. Το βαρύτερο, όμως, σημείο ήταν η αναφορά του στη Δικαιοσύνη. «Το μεγαλύτερο ίσως πλήγμα», είπε, «είναι η διευρυνόμενη βεβαιότητα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών ότι οι θεσμοί, πρωτίστως η Δικαιοσύνη ως το θεμέλιο της ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας, χειραγωγούνται».
Στο διεθνές σκέλος, σχολίασε τη σχέση ΗΠΑ–ΕΕ, εκτιμώντας ότι οι διαφορές τους έχουν πλέον καταστεί αγεφύρωτες. Επεσήμανε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, άλλα για την Ουκρανία, άλλα για την Κύπρο.
Διαβάστε επίσης:
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια